Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tévhitek a diákhitelről: hogyan lehet nagyot bukni?

A főiskolások és egyetemisták tanulmányaik kezdetén szembesülnek a kérdéssel: felvegyék vagy ne vegyék fel a diákhitelt.
Mi vár a törlesztőkre? Ki és mikor kérheti a hitel visszafizetésének szüneteltetését, és milyen feltételekkel? Égető kérdések, amelyekre érdemes választ keresni, mielőtt bárki fejest ugrik az ismeretlenbe - írja a hvg.hu.

„Olyan szak mellett érdemes felvenni a diákhitelt, amivel el lehet helyezkedni: mérnök, fizikus, informatikus, orvos. Bölcsész, szociológus vagy tanári diplomával persze hogy nem keresel semmit" – írja egy hozzászóló az egyik diákhitellel foglalkozó fórumon. Nem véletlenül. A mai napig megoszlanak a vélemények arról, hogy előnyös-e a diákhitel felvétele, segít-e a hallgatókon, és ha igen, kiken, milyen áron.

Abban sokan egyetértenek, hogy aki másból nem tudja fedezni egyetemi tanulmányainak, lakhatásának költségeit, rákényszerül a kölcsönre. Ugyanakkor az is igaz, hogy a hitel nem az egyetlen módja a pénzhez jutásnak. Míg nem kínálták fel a csábító hitel lehetőségét, a diákok egy része óralátogatás mellett, vagy éppen után dolgozott, hogy fedezni tudja kiadásait. (Mellesleg ez remek alkalom a szakmai gyakorlat megszerzésére vagy arra, hogy a pályakezdők még tanulmányaik befejezése előtt el tudjanak helyezkedni.) A „szegény, máshogy nem tudna diplomát szerezni" érvet ezért meg kell torpedóznunk. Persze kivételek - és rászorulók - mindig vannak, mindenesetre tény, hogy aki pusztán azért veszi fel a diákhitelt, mert kényelmesebb életre vágyik, később csúnyán ráfaraghat.

A visszafizetendő, kamatokkal terhelt összeg ugyanis többszöröse lehet az egykor folyósított kölcsönnek.

Teljes cikk itt>>

Olvasóink írták

  • 3. sop32 2009. november 28. 21:49
    „Én is dolgoztam egyetem alatt,igaz nem volt valami felemelő érzés mosogatni esténként de hát kellett a pénz,és nem bulira.”
  • 2. okostojas007 2009. november 28. 13:14
    „igen - néhány éjszakai lebuj forgalmán is meglátszott a " diákhitel " folyósítása....”
  • 1. széchenyi12 2009. november 28. 09:14
    „Valamit valamiért..én is dolgoztam egyetem mellett, nem is keveset!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönre ítélték a YouTube-videóval fenyegetőző brit rappereket

Börtönbüntetésre ítéltek két brit rappert, akik egy gyilkossági ügy lehetséges szemtanúit a… Tovább olvasom