Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Szemet szemért: brutális büntetés Iránban - fotó!

Irán - Megbosszulhatja a vele szemben elkövetett súlyos bűncselekményt és megvakíthatja merénylőjét az a 31 éves teheráni nő, akit egész életére megnyomorított egy férfi, mert elutasította közeledését.
Ameneh Bahraminava az RTL német televízióban beszélt az ellene elkövetett szörnyű tettről, illetve a bosszút engedélyező bírósági ítéletről.

A teheráni legfelsőbb bíróság a napokban hozott ítéletet arról, hogy Ameneh Bahraminavának joga van a bosszúra, amelyet az iráni iszlám törvények lehetővé tesznek, mégpedig annak az elvnek az alapján, amely kimondja: hasonlót a hasonlóért, ebben az esetben "szemet szemért".

Lehetséges, hogy Iránt annak idején kevéssé rázták meg a történtek, Németországot most viszont annál inkább, amikor az áldozat vállalta a szereplést az RTL televízió egyik csatornáján. Milliók láthatták a megvakított, szinte a felismerhetetlenségig elcsúfított arcú Bahraminavát, akinek 2004 szeptember 2-án mindenestől megváltozott az élete. Addig feltűnő szépségű, életvidám nőnek ismerték, aki mérnökként dolgozott Teheránban; hobbija a fényképezés és a kirándulás volt. Azon a napon épp a mecsetbe igyekezett egy parkon át, amikor lépéseket hallott a háta mögött, és a nevén szólították. Megfordult, mire vastag kénsavsugár zúdult az arcára.


Szemet szemért!
Szemet szemért!


A sav mélyen a bőrébe hatolt, és kimarta mindkét szemét. Arca a felismerhetetlenségig eltorzult, nyakát, mellét és egész felső testét súlyos égési sebek borították. Azóta 18 operáción van túl, arcán számos plasztikai műtéttel igyekeztek "javítani", de szeme világát végleg elvesztette.

A bűncselekményt az a férfi - bizonyos Medzsid Movahedi - követte el, aki annak idején vele együtt végezte egyetemi tanulmányait. A fejébe vette, hogy feleségül veszi a lányt, aki azonban kikosarazta. Erre a férfi többször megfenyegette, majd kitervelte szörnyű tettét - azzal az indítékkal, hogy ha ő nem kaphatja meg, akkor más se.

Ameneh Bahraminava a televízióban nem titkolta, hogy borzalmas szenvedései során csak a bosszúra gondolt. Arra, hogy megvakítja azt az embert, aki lerombolta és megnyomorította az életét. Ám tudta, hogy az iráni társadalomban - ahol a nők amúgy is alárendelt szerepet játszanak - nehézségekbe ütközne szándékának valóra váltása; ezért "engedélyért" bírósághoz fordult. És a legfelsőbb bíróság neki adott igazat.

Az áldozat, aki jelenleg Barcelonában él, elmondta az RTL-nek, hogy a bíróság első fokon még úgy határozott, csak egyik szemére vakíthatja meg Movahedit. Egy nő Iránban ugyanis csak fele annyit ér, mint egy férfi - magyarázta Bahraminava. Mivel azonban a merénylet következtében egész felső testén, sőt lábain is maradandó sérüléseket szenvedett, a bíróság másodfokon úgy ítélkezett, hogy rendkívüli esetről van szó, és ezért a tettes mindkét szemére megvakítható. Ez esetben a merénylő is épp olyan vak lesz, mint áldozata - hangzott a jogerős ítélet. A testület szeptemberig hagyott időt a végrehajtásra.

Bahraminava nem beszélt arról, hogyan fogja valóra váltani a tervét, hiszen arra maga biztosan nem képes. Azt azonban hangsúlyozta, hogy nem a bosszú, hanem az elrettentés vezérli. "Azt akarom, hogy mindenki tudja: egyetlen nővel szemben sem szabad elkövetni ilyen szörnyűséget" - mondta.

Az ítélet végrehajtását mindenesetre kötelességének nevezte. "Annak, aki ezt tette, ugyanúgy szenvednie kell, ahogy nekem" - érvelt.

Ameneh Bahraminava az első iráni nő, aki a vérbosszúval kapcsolatos törvénykezés lehetőségével élt.

Olvasóink írták

 • 11. omarhulm 2009. június 20. 14:48
  „Biszmilláhi-rahmáni-rahím!

  Akit érdekel a téma, annak ajánlanám a könyvet: Fülöp T. Mariann: A Két Színű Irán (TESCO-ban is lehet kapni)”
 • 10. Sagittarius 2009. június 20. 12:22
  „Szerintem sem a törvények a primitívek, hanem éppen azok az emberek, akik ilyen cselekedeteket elkövetnek. Hasonló emberek pedig a világ minden részén megtalálhatók a társadalmi fejlettség szintjétől függetlenűl. Mint nálunk a lincselések, az öreg emberek legyilkolása és kirablása, utcai rablások, erőszak...stb. Az ezeket elkövetők valóban nem méltók arra, hogy civilizáltként viszonyúljunk hozzájuk. Szemrebbenés nélkül alkalmazni kellene velük szemben ezeket a civilizálatlannak tűnő törvényeket! Nem ám jogokat adni nekik, meg évekig eltartani munka nélkül a börtönben! Lincseltél??? ...meglincselni! Szíven szúrtad?? ...szívenszúrni!!! Ennek az az előnye is +lenne, hogy nem kellene évekig nyomozni, hogy a csoportosan elkövetett bűncselekményeknél ki lehessen választani a valós elkövető személyt. Ilyen fenyegetettség mellett a haverek tutira azonnal beköpnék a tettest, és nem maszatolnának!”
 • 9. Tommm 2009. június 20. 08:42
  „Ez a hír két, de lehet hogy inkább 3 hónapos... gratulálok, időben felkerült ide is...”
 • 8. Túrabakancs 2009. június 20. 00:01
  „Üdv Zsolt!
  Akkor megnyugodtam /tunk/, már azt hittem irányt váltottál! :)
  A sok Budaházyval kapcsolatos hírek miatt azt hittem elbeszélgetett
  veled a Nemzetbiztonsági Hivatal. :) Vazze... még a végén tényleg megérjük!”
 • 7. Szilágyi_Zsolt 2009. június 19. 23:20
  „Stergi, Túrabakancs, azt hiszem, teljesen félreértettetek: én éppen hogy azt értem primitív népség alatt, hogy egy retkes férfi azt hiszi, hogy büntetlenül megteheti ezt egy nővel szemben, ráadásul okkal, hiszen az iszlám szerint egy nő csak fele annyit ér, mint a férfi. Borzasztó, hogy középkori jog- és szokásrendszer, elavult nézetek uralhatják egy XXI. századi állam mindennapjait. Magával a kemény büntetéssel tökéletesen egyetértek, még sokkal többet is megérdemelne ez a szemétláda, és nálunk is hasonló megtorlás kellene a bűnökre.”
 • 6. zsu911 2009. június 19. 21:48
  „Nézzék meg azt a nőt a képen. Egész hátralévő életét úgy kell leélnie, hogy bár nem látja, de érzi a bámuló tekinteteket. Szerintem inkább a mi jogrendszerünk primitív, ami a bűnösök keze alá dolgozik. Nem kellene jobban szenvedniük, mint az áldozatnak. De azt vissza kell adni, amit adtak.”
 • 5. soproni 2009. június 19. 18:24
  „Nem kell ahhoz Iránban élnünk,hogy nap mint nap ne hallanák hasonló borzalmakról.Az ártatlanul megölt,meglincselt,megerőszakolt és egyéb büncselekmények áldozatainak az elkövetői nem pimitívek? Sajnos mindenütt a világban találkozunk hasonlókkal és ez alól a mi hazánk sem kivétel.”
 • 4. asher07 2009. június 19. 16:39
  „Az Iszlam Sharya,egy tobbezer evre visszavezetheto itelkezes es jogrendszer!!
  A Sharya a Mozes-i torvenyeken-(367 torveny!!)-alapszik!!
  az un. TIZ PARANCSOLAT eredetileg a tiz legfontosabbat jeloli a tobbi 367 kozul!!
  A Thora ugyanigy irja; Szemet-szemert,Fogat-fogert!!ez az itelkezesi mod volt ervenyben Shalomon kiraly idelyeben is!!Egy szem elvesztes utan elvettek a vetkes egy szemet is,de CSAK AZT!!!a mellekbuntetes fogalma
  ismeretlen volt,mint az ma is a Sharya szerint!!Egy lopasert pl. joga volt a sertettnek ugyanabban az ertekben elvenni valamit!!
  Nem szigorubb,embertelenebb itelkezes mint a mai un. "civilizalt"!!
  mondjuk inkabb,hogy sokkalta visszatartobb ereje volt mint annak ami most van ervenyben!!”
 • 3. Túrabakancs 2009. június 19. 15:23
  „Üdv Zsolt!
  Attól tartok most az egyszer nem értünk egyet egymással! Az iszlám nép nagyon fanatikus, még ezekkel az elrettentő eszközökkel, törvénykezésekkel is nehéz kordában tartani az ottani emberek bűnözését! Hogy
  hatásos szerintem nem is kétséges, bár tény, brutálisnak nevezhető. Szoktuk itt a fórumon írni, ha az
  itteni egyik kisebbség nagyobb büntetést kapna bűnelkövetésük után, akkor visszaszorulóban lenne-e a bűnözésük: anno ebben mindig egyetértettünk, sokan másokkal egyetemben hogy igen ... Magyarul az iráni elrettentő büntik is meghozzák a kedvező hatásukat. Persze a mai modern demokráciában nyílvánvalóan
  elképzelhetetlen hogy alkalmazzák ezeket!”
 • 2. stergi 2009. június 19. 15:11
  „Zsolt:
  Mondjuk sétálok éppen a Bem téren. Mikor valaki savval szétszedi a teljes arcom.
  Én pedig arra gondolok, hogy több éves per után kap 10 évet a szemétláda. Majd jó magaviseletért enyhítést kap. Végül is az egész életem ráment. Neki pedig?

  Mi mutatjuk meg a frankót a "primitív népeknek"???”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. június 19. 14:23
  „Az iszlám vallás és jogrendszer minden haladás és fejlődés kerékkötője, még mindig azt hiszi, hogy a középkorban vagyunk. Elképesztő, hogy micsoda primitív népek élnek ezen a Földön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Bernadett nézők előtt élőben szexel

Nem szégyelli a testét a kétgyermekes anyuka, Gregor Bernadett estéről estére erotikus jelenetekkel… Tovább olvasom