Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Sört ide! - Megnyílt a müncheni Oktoberfest

Több ezer, bajor népviseletbe öltözött ünneplő jelenlétében megnyílt Münchenben a világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztivál, az Oktoberfest.
Több ezer, bajor népviseletbe öltözött ünneplő jelenlétében - a hagyományoknak megfelelően szeptember harmadik szombatján pontban délben - megnyílt Münchenben a világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztivál, az Oktoberfest.

Az idei immár a 178-ik a Németországban és a világ több más országában - köztük a magyar sörkedvelők körében is - nagy népszerűségnek örvendő fesztiválok sorában. Az Oktoberfestre több mint 6 millió látogatót várnak. A sörfesztivált München és Bajorország I. Lajos királynak köszönheti, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. A király a néphez való közelségét kívánta demonstrálni azzal, hogy népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget.

Mindez a Terézia-réten (Theresienwiese) zajlott, és ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét. A lóversenyt a következő évben megismételték, majd 1818-ban felállították az első körhintát. Így jött létre az Oktoberfest, amelyen a habzó sörnek kezdettől fogva óriási szerepe volt. A látogatók eleinte kis standoknál, később aztán mind hatalmasabb sátorokban, valóságos "sörvárakban" szerezték be az innivalót. Arra pedig egyszerű a magyarázat, hogy neve ellenére miért kezdődik az Oktoberfest már szeptember második felében, noha a hagyományok október 12-hez kötődnek? Az időpontot a rendezők az idők folyamán praktikus okokból változtatták meg, abból indulva ki, hogy a szeptember végi időjárás jóval kellemesebb. Így inkább van remény arra, hogy fagyoskodás nélkül, éjszakába nyúlóan lehet sörözni. Az ünnepségsorozat utolsó hétvégéje azonban változatlanul októberre esik.

A hagyományoknak megfelelően az első hordót a város főpolgármestere, Christian Ude több kalapácsütéssel verte csapra, majd - ugyancsak a hagyományokat betartva - átnyújtotta az első frissen csapolt korsót a tartomány miniszterelnökének, Horst Seehofernek.

A szociáldemokrata polgármester és a konzervatív tartományi kormányfő - a soron következő bajor választások két riválisa - a tömeg ujjongása közepette koccintott egymással. A rendezők arra számítanak, hogy idén megdől a tavalyi látogatói rekord. Izgalommal találgatják ugyanakkor az időjárás alakulását. Az elmúlt években ugyanis több alkalommal fordult elő, hogy az ítéletidő miatt az Oktoberfesten nem is annyira a sör, mint inkább a forralt bor volt a "sztár". A szombati megnyitó napján kellemes idő fogadta a vendégeket, és az előrejelzések is kedvezőek. Remény szerint a tavalyi, csaknem 6 és fél millió korsó sörnél több fogy el, függetlenül attól, hogy az ár korsónként - azaz literenként - 9 euró fölé emelkedett. Mulatság ide vagy oda, az idei sörfesztiválra is rányomta bélyegét az Egyesült Államok elleni terrortámadások közelmúltban zajlott tizedik évfordulója.

A rendezők a korábbiaknál jóval szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a békés sörfogyasztást állandó bevetésben több mint 500 rendőr garantálja. A szervezők reményei szerint az október 3-ig tartó fesztivál hangulatát nem rontja az sem, hogy immár érvényben van a szigorú dohányzási tilalom. Ez pedig azt jelenti, hogy rágyújtani csak rendkívül kevés - és elkülönített - helyen lehet.

Olvasóink írták

 • 3. xy55 2011. szeptember 18. 00:50
  „1./
  Tök igaz amit írtál.Egyszerüen szánalmas volt.este már a kajás pult be is volt zárva.semmi bajom a borsodi sörrel,de ne bajor napokkor árulják.”
 • 2. zoli78 2011. szeptember 18. 00:00
  „Tomm, csatlakozom én is hasonló reményekkel indultam... :-(”
 • 1. Tommm 2011. szeptember 17. 20:14
  „Biztos szuper lehet! Nem úgy mit az amit ma a Fürdő téren láttam "Szeptemberfest: bajor sör és zenei fesztivál" címen. Egy nagy sárot felhúzva a portenger közepén, sramli helyett operaszerű kornyikálás, bajor sörök helyett Borsodi, a kaját nem tudom mert úgy el ment a kedvem tőle meg sem néztem. Pedig nagy reményekkel, bajor sörre szomjasan és csülökre éhesen indultam ki...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szex várható a ValóVilágban!

Igazi érzelemmentes lány költözött be a villába a cselszövő személyében, akitől még akár a szex is… Tovább olvasom