Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Péntek éjjel nézzen az égre, érkeznek a Perseidák

"Csillaghullás" lesz péntekről szombatra virradó éjjelen, amikor a legismertebb meteorraj, a Perseidák maximuma lesz, bár az égi látványosság megfigyelését megnehezíti a telehold.

Várjuk fotóikat és videóikat a tudosito@kisalfold.hu e-mail címre!
"A Perseidák első megfigyelése Kr.u. 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű, 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, amelyet szintén láttak az ókori Kínából Kr.e. 68-ban. A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla" - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Az összefoglaló szerint a 8-11. században jegyezték fel rendszeresen a raj jelentkezését, később azonban csak szórványosan említik. A modern nyugati tudomány számára Adolphe Quételet (1796-1874) belga asztronómus fedezte fel újra a rajt 1835-ben. Az áramlat 1839-ben óránként 160 meteort adó maximumot produkált. A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető. A szülőüstökös közelében ugyanis sűrűbb a porfelhő, mint attól távol. Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket.

Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is láthatók Perseida-meteorok, bár ekkor még kis számban. A fényes meteorok aránya augusztus 8-a körül a legnagyobb, miközben a legtöbb meteor 12/13-án jelentkezik, amikor a porfelhő legsűrűbb részén halad át a Föld.

"Az idén sajnos nincs szerencsénk, ugyanis a Perseidák maximuma pontosan a telehold napjára esik, így a fényesen világító égi kísérőnk a meteorok nagy részét letörli majd az égről. Csak a fényesebb rajtagok lesznek láthatók, amelyekből szerencsére Perseidák idején elég sok van, így mindenképpen érdemes pár órát a szabad ég alatt tölteni, különösen a hajnali, esetünkben a szombat és esetleg a vasárnap hajnali órákban" - emeli ki az MCSE honlapja.

A meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak jönni, de nem onnan indulnak, így az égbolt bármely részén feltűnhetnek. A tapasztalatok szerint déli és északi irányba nézve láthatók a legszebb rajtagokat.

"A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra, meg egy jó hálózsákra. De sose a zenitet, a fejünk feletti pontot bámuljuk, inkább valahova félúton a zenit és a horizont közé, úgy 45 fok magasra nézzünk. Mivel a fényes Hold délen világít, északi irányba forduljunk, ott láthatjuk a legtöbb perseidát. Így este jobb kéz felől, hajnalban pedig jobbra fentről érkeznek a Perseida-meteorok, a más irányból jövők másik rajhoz tartoznak" - olvasható az MCSE honlapján.

A kedvezőtlen körülmények ellenére az óbudai Polaris Csillagvizsgáló augusztus 12-én péntek este 10 órától várja az érdeklődőket egy kis Perseida-nézésre. A programot előadások színesítik - az érdeklődők egyebek közt hallhatnak az augusztus 5-i fényes tűzgömbről, valamint a meteorok mellett távcsöves nézelődésre is lehetőség nyílik.

Olvasóink írták

 • 5. senkialadár 2011. augusztus 13. 02:58
  „déli részén az országnak egy deka felhő nincs,de a hold is annyira világít hogy nem is kell lámpa hogy elmenjek a kert végéig :S nem is láttam egyet se,bár csak egy cigi erejéig ugrottam ki az előbb”
 • 4. nyusz 2011. augusztus 12. 21:41
  „Sopronba már zeng az ég,ugyhogy nem sokára Györt is eléri”
 • 3. Túrabakancs 2011. augusztus 09. 21:05
  „Felhő nem lesz sok az égen, viszont a telihold keményen be fog zavarni.
  Csak a legfényesebbeket lehet majd észrevenni. Mondjuk a pár nappal ezelőttit
  akkor is meglátnánk, ha nappal lenne! :o”
 • 2. Mike-Mouse 2011. augusztus 09. 19:09
  „Én szeretem az ilyen jelenségeket. Úgyis sztem kint horgászok éjjel szóval lesz mit lesnem a boton kívül is :D”
 • 1. Alina01 2011. augusztus 09. 16:00
  „Már, ha nem lesz épp felhős...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Memóriazavarhoz vezet az alvási légzéskimaradás

A légzéskimaradásban szenvedő idősebb nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki memóriazavarok, és következik be szellemi hanyatlás. Tovább olvasom