Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Napszemüvegek UV-tesztje

Alighogy megkezdődött a nyár, az Országos Meteorológiai Szolgálat máris rendkívüli erősségű UV-sugárzásra figyelmeztetett.

Ennek ellenére sokan még mindig nem veszik eléggé komolyan az ultraibolya sugárzás veszélyeit, mely nemcsak a bőrre, hanem a szemre is fokozott rizikót jelent.

A Teszt Plussz Magazin legutóbbi számában a napszemüvegek UV-szűrő-képességét tesztelték, abból kiindulva, hogy bár a hatályos jogszabályok szerint ma már teljes mértékű szűréssel nem rendelkező napszemüveg árusítása tilos, sokan kételkednek abban, hogy főképp a piacokon, az utcai standokon vagy éppen a feltűnő mértékű akciók keretében kínáltak megfelelnek-e a címkéjükön virító „100% UV-Filter" vagy „UV-400" jelöléseknek.

A magazin huszonnégy, különböző helyen vásárolt, különböző értékű és márkájú, gyerek-, férfi- és női modellt vetett alá vizsgálatnak, hogy hiteles áttekintést adjon a fogyasztók felé. A független vizsgálat eredményei mellett szemész szakorvos és látszerész mester tanácsait is olvashatjuk a lapban.A szerényebb,alig kétezer forintostól a százhúszezer forintos, szupermodellnek számító napszemüveget magában foglaló teszt eredménye megnyugtató képet fest,hiszen mint kiderült,egyetlen kivételtől eltekintve,valamennyi tesztelt darab teljes mértékű UV-szűréssel rendelkezett: ha valaki tehát nem akar vagy nem tud nagyobb összeget áldozni egy márkásabbra,UV-szűrés tekintetében bátran vásárolhat. Némiképp óvatosságra int azonban, hogy az egyetlen „selejtes", a piacon talált Chanel feliratú volt,amiből következtetésként levonható,hogy a gyanús,bizonytalan eredetű,feltűnően alacsony árú,világmárkát hirdető dizájnnal vagy matricával ellátottakkal szemben indokolt lehet a bizalmatlanság.

Az utóbbi években drasztikus mértékben megnőtt az UV-sugárzás okozta szembetegségek gyakorisága,szembetűnő mértékű ez a fiatalabb korosztályok esetében: enyhébb esetekben gyulladásos tünetek léphetnek fel, tartós és fokozott sugárzás következménye lehet például a szürkehályog,vagy akár a látásélesség tartós csökkenése is. A szülők nem ügyelnek kellőképpen a gyermekek szemének védelmére, pedig a kánikulai napokon a strandon vagy a szabadban tartózkodó,játszadozó gyermekek fokozott védelmet igényelnének.

A napszemüveg kiválasztásánál vegyük figyelembe,hogy milyen tevékenységhez keresünk védelmet: vízisportokhoz,hegymászáshoz polárszűrővel kombinált,nagyobb fényszűréssel rendelkező napszemüveget válasszunk,de ez utóbbi érték a 90%-ot ne haladja meg. Autóvezetésnél,sportolás közben előnyösek a kontrasztfokozó,a látásélességet növelő,sárga vagy barna színezésű lencsék.

A káros sugárzás jelentős hányada szórt fényként,sok esetben periférikusan éri el a szemet,így akár napszemüveg viselése mellett is veszélynek vagyunk kitéve,amennyiben mérethelytelen, azaz nem a fejhez illeszkedő,nem az arc formájának megfelelő,vagy éppen hiányosságok miatt utólagos állíthatósággal nem rendelkező kerettel ellátott modellt vásárolunk. Ez utóbbi szempontból vizsgálva viszont már egyértelmű a magasabb árfekvésű napszemüvegek minőségi előnyei.

További érdekességek és részletek a lapban olvashatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer hódították meg az Újvilágot?

Genetikai elemzések korábban arról tanúskodtak, hogy az amerikai indiánok ősei telepedtek meg… Tovább olvasom