Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Mellimplantátum miatt alakulhat ki egy ritka nyirokmirigyrák

Világszerte 173 esetet regisztráltak, ezek között egyetlen olyan nő sem volt, akinek ne ültettek volna be korábban mellimplantátumot.
A rák egy ritka fajtájának megjelenését figyelték meg kizárólag mellimplantátummal élő nőknél, ami Franciaországban az implantátumok betiltásához is vezethet.

Francois Hebert, a francia gyógyszerbiztonsági hatóság (ANSM) alelnöke a Le Parisien című lapnak elmondta: az első esetet 2011-ben regisztrálták, majd 2012-ben kettőt, 2013-ban négyet, 2014-ben pedig 11-et, egy beteg meghalt.

"Ha be kell tiltani a mellimplantátumokat, megtesszük a szükséges intézkedéseket" - hangsúlyozta Hebert.

A francia rákkutató intézet is riadót fújt. A kutatók egy új rákfajta megjelenésére utalnak, a nyirokmirigyrák egy típusára (anaplasztikus nagysejtes limfóma, ALCL), amely összefüggésben van a mellimplantátumokkal. A lap szerint világszerte 173 esetet regisztráltak, ezek között egyetlen olyan nő sem volt, akinek ne ültettek volna be korábban mellimplantátumot.

A szakértők szerint az új betegséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listájára is fel kell venni. A témában március végére egy szakértői konferenciát is összehívtak.

A francia gyógyszerbiztonsági hatóság szerint Franciaországban 18-ból 14 esetben egy bizonyos cég protéziseit viselő nőknél fedezték fel a rákot. A cég laborjaiban végzett ellenőrzéseknél azonban egyelőre nem találtak feltűnő mulasztásokat, kirívó eltéréseket.

A PIP francia implantátumgyártó cég botránya óta szigorodtak az ellenőrzések az országban. A PIP világszerte több százezer alacsony minőségű implantátumot adott el, amelyeket nem a speciális szilikonnal, hanem olcsó ipari szilikonnal töltöttek meg. Ezek a szilikonbetétek könnyebben kiszakadtak, ami gyulladásokhoz vezethet.

Nem volt kimutatható a PIP-implantátumok esetében, hogy általában növelik a rák kialakulásának kockázatát. A botrányt ugyanakkor egy 2011 novemberében nyilvánosságra került eset indította el: egy PIP-implantátummal élő nőnél regisztrálták az új rákfajtát.

A francia rákkutató intézet becslése szerint tízezer mellimplantátummal élő nőből egynél-kettőnél fejlődik ki a rák e típusa tíz éven belül. A kutatók ugyanakkor szakvéleményükben kiemelték: jelenleg nem indokolt minden szilikonbetét eltávolítása a rák megelőzése céljából.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátja bőrszíne miatt nem engedték el a buliba a tízévest

Egy születésnapos kislány barátnője levélben írta meg, nem vehet részt az ottalvós bulin, mert a… Tovább olvasom