Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Meghalt Jack Kevorkian, az eutanázia legfőbb amerikai szószólója

Nyolcvanhárom éves korában meghalt Jack Kevorkian orvos, az eutanázia, a halálba segítés legfőbb amerikai szószólója - közölte ügyvédje.

Mayer Morganroth elmondása szerint Kevorkian pénteken reggel hunyt el a Michigan állambeli Royal Oak kórházában, ahol két hete kezelték őt vese- és szívproblémákkal. Az örmény születésű patológus orvos Kevorkian már jóval azelőtt elkezdett foglalkozni a halállal, hogy agresszív szószólója lett a halálba segítésnek.

Eutanáziát hirdető kampányát 1990-ben indította el, lehetővé téve egy Alzheimer-kóros betegnek, hogy az általa épített, öngyilkosságot segítő géppel véget vessen az életének. Rozsdásodó Volkswagen furgonjával keresztül-kasul autózta Michigan államot, mindenhová magával víve a különleges gyógyszeradagoló berendezést. 1990 és 1998 között saját bevallása szerint több mint 130 halálos betegnek segített az öngyilkosságban, s közben négyszer is sikerült kibújnia a michigani államügyészek keze közül. A kegyes halálba segített pácienseinek többsége középkorú nő volt. A Dr. Halálként elhíresült Kevorkiant végül annak alapján ítélték el, hogy a CBS News egyik tv-adásában bemutattak egy felvételt, amelyen látható volt, hogyan adja be a halált okozó gyógyszereket egy 52 éves, gyógyíthatatlan betegnek. Ez utóbbi esetért 1999-ben 10-től 25 évig terjedő börtönre ítélték. Büntetéséből nyolc év raboskodás után, 2007. június 1-jén szabadult, egyes források szerint gyógyíthatatlan betegségére tekintettel. Szabadlábra helyezésének feltételéül megígérte, hogy többé egyetlen öngyilkosságban sem segédkezik.

A már idős Kevorkian a börtön után visszatért a közéletbe: időről időre előadásokat tartott, és 2008-ban képviselőnek jelöltette magát a kongresszusba, de körzetében alig néhány százaléknyi szavazatot kapott. Tavaly került be ismét a hírek világába, miután az HBO társaság dokumentumfilmet készített róla. Mozifilm is készült az életéről Al Pacino főszereplésével, You Don,t Know Jack címmel. A Reuters televíziójának adott 2010. júniusi interjújában a halálhoz való jog szószólója egyebek közt azt mondta, éppúgy fél a haláltól, mint bárki más. Kijelentette, hogy a világ képmutatóan viszonyul a halálhoz és az önkéntes eutanáziához. Azt mondta, az orvosok ma már a fogantatásba is "belekontárkodnak". "Ha segíthetünk az embereknek a világra jövetelben, miért ne segíthetnénk őket a világból való távozásukban?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 éves lett a néni, most már megtanul olvasni

Tanulni sohasem késő - jó példa erre Isolina Campos esete, aki századik születésnapján döntött úgy,… Tovább olvasom