Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Jobb cigánynak lenni Romániában, mint magyarnak?

Magyarból romává válna a romániai Tenke lelkipásztora, hogy állami támogatáshoz jusson az egyháza által fenntartott idősek otthona. Döntését az indokolja, hogy a faluban élő roma családok minden hónapban pontosan megkapják a szociális segélyt, míg ők évek óta nem jutnak hozzá törvényes jussukhoz - írja az fn.hu.
A tenkei református egyházközösség tizenöt éve tart fenn idősek és mozgássérültek gondozását ellátó otthont. A Nagyváradtól 40 kilométerre található, egykor színmagyar községben olyan magatehetetlen, elsőfokú rokkant betegeket is ápolnak, akik teljes körű ellátásra szorulnak. Berke Sándor lelkész elmondása szerint az egy főre jutó havi költség összege meghaladja az 1100 lejt (73 ezer forint), amit eddig önerőből és holland támogatók adományaiból fedeztek.

A segély megszűnésével teljesen ellehetetlenülnek gazdaságilag, de a hatóságok mindeddig elmulasztották folyósítani a jogszabály alapján járó állami hozzájárulást. Évek óta harcolnak, hogy az intézmény megkapja az 1998 óta hatályos törvény biztosította fejpénzt. Miközben valamennyi illetékes állami intézmény elismeri az igény jogosságát, a helyi és megyei önkormányzatok, valamint a szociális igazgatóság is elhárította a pénzkiutalás felelősségét.

A faluban élő mintegy 2500 roma lakos minden hónapban, napra pontosan megkapja a szociális segélyt a román államtól, azzal viszont már senki nem törődik, hogy a segélyosztást követő napokban tele van a település központja duhajkodó emberekkel – mondta a lelkész.

„Végső kétségbeesésünkben jutottunk arra az elhatározásra, hogy az otthon 23 lakójával együtt cigánynak nyilváníttatjuk magunkat, így remélhetőleg mi is részesülünk állami támogatásban. Hiszen mindenki az, akinek vallja magát, és ha ez az ára, hogy az intézet fennmaradjon, akkor identitást váltunk. Ha az állam nem képes a saját maga által hozott törvényeket betartani, akkor átminősítjük magunkat" – tette hozzá elkeseredetten a református lelkész.

A lelkipásztor kijelentette, hogy gesztusát figyelemkeltő felhívásnak szánja, de reméli, hogy e nélkül is megkapják a jogszabály által biztosított támogatást. Ha mégsem, akkor a román törvényeknek nincs létjogosultsága Berke Sándor szerint. Felháborítónak tartja azt is, hogy az elmúlt 15 év alatt több mint száz, magyar és román nemzetiségű idős gondozását ellátó egyházi intézményt így fosztottak meg jogaitól.

A teljes cikket elolvashatja itt.

Olvasóink írták

 • 18. asher11 2009. július 15. 14:09
  „mi lenne ha mi jol felheccelnenk a romanokat?
  aztan meglatnank mire mentek!!”
 • 17. asher11 2009. július 14. 12:12
  „moderálva”
 • 16. kolombela 2009. július 13. 18:15
  „Nahát. Ez a lelkész egy rasszistákok, nácikok egy ember. Hogy mondhat ilyet erről a talpig becsületes, kenyerét kemény munkával kereső, az államnak mindig adót fizető, mégis igazságtalanul meghurcolt, üldözött, sárba tiport, stb. fajról.”
 • 15. kolombela 2009. július 13. 18:11
  „Jó reggelt Kisalföld. Ezt a hírt több mint két hete olvastam máshol. Azért sikerűlt gyorsnak lenni.”
 • 14. kolombela 2009. július 13. 18:09
  „asher11
  ,,a Pan-Roman-(Nagy Romania)-otlet mar evtizedek ota letezik!!". Hát ez azért komoly érv, hogy jogot formáljanak Magyarország felére. Nagy-Magyarország több mint ezeréve létezik és nem csak ötlet , vagy elmélet.”
 • 13. AranyKözépút 2009. július 13. 18:06
  „MisterX1, Tied pont. asher elmehetne már valami netmentes helyre.”
 • 12. ti-a-bi 2009. július 13. 17:31
  „Na ide is elért ez a hír is!

  Nálunk is csak jogaik vannak, NEKIK!

  Remélem hamarosan eljön az idő, amikor a naplopókat, csak a nap fogja virítani!”
 • 11. MisterX1 2009. július 13. 17:29
  „asher, nyugodj le, olvasd el a cikket mégegyszer, szűrd ki a lényeget belőle, és utána próbálj meg egy nyamvadt mondatot leírni már úgy, hogy nem 5 felkiáltójel van benne; mint valami agybajos elvetemült fanatista, olyanok az írásaid.”
 • 10. kiko 2009. július 13. 17:29
  „5. -vagy csak valakik szerettek volna ma is egy jót cigányozni,-románozni, nacionalista mázzal nyakonöntve?”
 • 9. asher11 2009. július 13. 16:40
  „Ugy tunik a romanok eltanultak a Jobbik szlogenjeit!!!
  -"Romania a Romanoke!!!"-
  Mellesleg jegyzem csak meg!!!-a Pan-Roman-(Nagy Romania)-otlet mar evtizedek ota letezik!!
  Ott az uj hatart a Tisza vonulatanal kepzelik el a Romanok!!vagyis a Mai Magyaroszag egyharmadat kovetelik maguknak!!!”
 • 8. Duracell-copy 2009. július 13. 15:56
  „Ha a jogok és kötelességek arányát vesszük figyelembe, akkor itt is jobb. Sokkal. Azért én inkább a nehezebb utat választom! Valahogy nem komálom a bodzát.”
 • 7. SC24 2009. július 13. 15:50
  „Szégyen.”
 • 6. lótusz 2009. július 13. 15:41
  „ha szdsz lesz a törvényhozó mint most a kis törpipárt akkor dolgozzanak a cigányok. legyünk mi a kisebbség hisz lassan a fejünkre nőnek. és tartsanak el minket!”
 • 5. kiko 2009. július 13. 15:04
  „Megjött a postagalamb?”
 • 4. Kobak 2009. július 13. 14:56
  „"Rajtuk kívül a falu melletti cigánytelepre az utóbbi évtizedekben több ezer roma is betelepült."
  És remélem e cikket olvasva még többen költöznek oda....”
 • 3. MisterX1 2009. július 13. 14:28
  „Azonnal körbe kéne vetetni speciális alakulattal az otthont, berontani, és mindenkit borsspray -el lefújni, gumibottal ütlegelni, emberek ez már rasszizmus, gyűlöletkeltés, nacionalizmus, szélsőséges gondolkodásmód, amit tanúsít a lelkész. Szerintem erről a Jobbik párt tehet, biztos valami alvilági kapcsolatban van Vona Gáborral.”
 • 2. erdész 2009. július 13. 12:38
  „Nem ismerős a helyzet? Nálunk is öntik a milliárdokat az .... segély címén,akik bűnözéssel hálálják meg.Hiába utasítja el a kisalföld nevű "újság" az uszítást és a gyűlöletkeltést,ez a szomorú igazság.Ezt csak a maszoposok és az eszdéeszesek nem látják a rózsadombon.Csak ha többen lesznek mint mi dolgozó fehérek,akkor ki fogja eltartani ezeket a semmirevaló, ősközösségben élő "embereket".”
 • 1. KisVadföld 2009. július 13. 12:36
  „Ez Mo-ra is érvényes.
  De ne aggódjon a lelkész úr, majd jönnek a cionisták aztán szépen lenácizzák és el van intézve a dolog.
  Mégis mit képzel ez a kis rasszista csőcselék lelkész betyár.
  Könnygázt neki meg gumibotot aztán majd megtanulja kivel szórakozzon.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentheti a fájdalmat, ha káromkodunk

Csökkentheti és tovább elviselhetővé teheti a fizikai fájdalom érzetét, ha káromkodással engedi ki… Tovább olvasom