Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Jelentősen növekedett az elvándorlók száma a világban 2010-ben

Összesen 27,5 millió ember kényszerült elhagyni 2010-ben a lakhelyét éhínség vagy fegyveres konfliktus miatt, és hazájának határain belül máshol keresni otthont.
Utoljára a kilencvenes évek közepén volt ilyen magas az elvándorlók száma - derül ki a norvég Menekült Tanács Belső Elvándorlás Megfigyelő Központjának szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből.
Míg azokat a menekülteket, akik elhagyják a hazájukat, védi a nemzetközi jog, az országon belüli menekülteknek a legtöbb országban nincsenek különleges jogaik.

Az elvándorlási helyzet Afrikában például javult, itt 4 százalékkal, 11,1 millióra csökkent az országon belüli menekültek száma. Minden más régióban viszont jelentős növekedés volt tapasztalható. Az országot elhagyó menekültek száma világszerte összesen 15 millió.

"Az afrikai pozitív trend reménykedésre ad okot" - olvasható a jelentésben. "Az afrikai kontinens ugyanakkor továbbra is szükség van az országon belüli menekültek jogaira vonatkozó politika fejlesztésére" - hangsúlyozza a dokumentum. Az Afrikai Unió (AU) 2009-ben csatlakozott a Kampalai Egyezményhez, amely az elvándorlók segítésére és védelmére vonatkozó első szabályozás a kontinensen. Az egyezményt mindazonáltal még 15 AU tagállamnak ratifikálnia kell ahhoz, hogy életbe lépjen.

A norvég intézet szerint az elvándorlás legfőbb okai az egyes kormányok és a fegyveres csoportok közötti összecsapások vagy más erőszakos cselekmények voltak, mint például etnikai zavargások Kirgizisztánban vagy a drogkartellek garázdálkodásai Mexikóban.

A legtöbb belső menekült továbbra is Szudánban van, ahol a lakosság körülbelül egy nyolcada, azaz 4,5-5,2 millió ember menekült él kényszerűen távol az otthonától. Közülük mintegy félmillióan 2010-ben menekültek el. A rangsorban Szudánt Kolumbia (3,6-5,2 millió), Irak (2,8 millió), a Kongói Demokratikus Köztársaság (1,7 millió), Szomália (1,5 millió) és Pakisztán (980 ezer) követi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer annyian töltötték le az új Firefoxot, mint az Explorert

Kevesebb mint egy nap alatt kétszer annyian töltötték le a Firefox 4 böngészőt, mint a múlt héten… Tovább olvasom