Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Harmadik világháború veszélyéről beszélt utolsó interjújában Günter Grass

Harmadik világháború veszélyéről beszélt utolsó, az El País című spanyol napilapban kedden megjelent interjújában Günter Grass.
"Mindenütt háború dúl. Félő, hogy megismételjük a korábbi hibáinkat. Mint az alvajárók, nem is vesszük észre, hogy egy újabb világháború felé tartunk" - mondta a hétfőn elhunyt német író a március 21-én készült interjúban.

"Egyfelől ott van Ukrajna, ahol cseppet sem javul a helyzet. Izraelben és Palesztinában is egyre csak romlik. Irakban az amerikaiak katasztrófát hagytak hátra. Ott vannak az Iszlám Állam által elkövetett szörnyűségek és a szíriai konfliktus, amely szinte teljesen eltűnt a híradásokból, pedig továbbra is ölik egymást az emberek" - fogalmazott A bádogdob című regény Nobel-díjas szerzője.

Günter Grass az európaiakat arra szólította fel, hogy értsék meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt és ne hagyják magukat ennyire az amerikai érdekektől vezérelni. A Szovjetunió felbomlása után nem tettek igazán komoly erőfeszítést arra, hogy Oroszország bevonásával új biztonsági partnerség jöjjön létre és ez óriási hiba volt - vélekedett.

"Ukrajnának EU- és NATO-tagságot ígérnek, persze, hogy Oroszország ideges lett ettől" - mondta.

Günter Grass
Günter Grass

A politikai konfliktusok mellett az író a "világszerte hanyatló szociális helyzetről", valamint a túlnépesedés, az éghajlatváltozás és az atomhulladék problémájáról is beszélt, s úgy fogalmazott, egyáltalán nem veszik figyelembe a következményeket. "Egyik találkozót tartják a másik után, de a gondok nem szűnnek meg, semmit sem tesznek" - fogalmazott. A kapitalizmus elpusztítja saját magát - folytatta. "A világban áramló irracionálisan nagy mennyiségű pénznek nincs már köze a reálgazdasághoz" - mondta.

A 87 éves korában elhunyt író A bádogdob című 1959-es klasszikusának főhőséről, Oskar Matzerath-ról szólva megjegyezte, "ma bizonyára más ember lenne, számítógépes zseni, hacker vagy valami hasonló".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeff Lynne csillagot kap a Hírességek sétányán

Jeff Lynne, az Electric Light Orchestra (ELO) brit rockegyüttes egykori frontembere csillagot kap… Tovább olvasom