Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 3°C

Harmadik világháború veszélyéről beszélt utolsó interjújában Günter Grass

Harmadik világháború veszélyéről beszélt utolsó, az El País című spanyol napilapban kedden megjelent interjújában Günter Grass.
"Mindenütt háború dúl. Félő, hogy megismételjük a korábbi hibáinkat. Mint az alvajárók, nem is vesszük észre, hogy egy újabb világháború felé tartunk" - mondta a hétfőn elhunyt német író a március 21-én készült interjúban.

"Egyfelől ott van Ukrajna, ahol cseppet sem javul a helyzet. Izraelben és Palesztinában is egyre csak romlik. Irakban az amerikaiak katasztrófát hagytak hátra. Ott vannak az Iszlám Állam által elkövetett szörnyűségek és a szíriai konfliktus, amely szinte teljesen eltűnt a híradásokból, pedig továbbra is ölik egymást az emberek" - fogalmazott A bádogdob című regény Nobel-díjas szerzője.

Günter Grass az európaiakat arra szólította fel, hogy értsék meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt és ne hagyják magukat ennyire az amerikai érdekektől vezérelni. A Szovjetunió felbomlása után nem tettek igazán komoly erőfeszítést arra, hogy Oroszország bevonásával új biztonsági partnerség jöjjön létre és ez óriási hiba volt - vélekedett.

"Ukrajnának EU- és NATO-tagságot ígérnek, persze, hogy Oroszország ideges lett ettől" - mondta.

Günter Grass
Günter Grass

A politikai konfliktusok mellett az író a "világszerte hanyatló szociális helyzetről", valamint a túlnépesedés, az éghajlatváltozás és az atomhulladék problémájáról is beszélt, s úgy fogalmazott, egyáltalán nem veszik figyelembe a következményeket. "Egyik találkozót tartják a másik után, de a gondok nem szűnnek meg, semmit sem tesznek" - fogalmazott. A kapitalizmus elpusztítja saját magát - folytatta. "A világban áramló irracionálisan nagy mennyiségű pénznek nincs már köze a reálgazdasághoz" - mondta.

A 87 éves korában elhunyt író A bádogdob című 1959-es klasszikusának főhőséről, Oskar Matzerath-ról szólva megjegyezte, "ma bizonyára más ember lenne, számítógépes zseni, hacker vagy valami hasonló".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeff Lynne csillagot kap a Hírességek sétányán

Jeff Lynne, az Electric Light Orchestra (ELO) brit rockegyüttes egykori frontembere csillagot kap… Tovább olvasom