Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

H1N1: elég a fél vakcian is?

A Novartis svájci gyógyszergyártó cég közlése szerint az általa előállított újinfluenza elleni vakcinából fél adag is elegendő a vírus elleni védelemhez, és így több embert lehetne beoltani a jelenlegi készletből.
A cég egy amerikai klinikai kísérletsorozat eredményei alapján számolt be erről kedden. Az ismertetés szerint mintegy 4 ezer beoltott ember szervezete mutatta ki, hogy az amerikai egészségügyi szervek által is elfogadott Fluvirin vakcina, amely a jelenleg használt dózisnak csak a felét tartalmazta, védettséget nyújt a felnőtteknek.

A svájci cég Egyesült Államokban forgalmazott terméke azonban nem tartalmaz olyan hatásjavító szert, amelyet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) nem fogad el, de amelyet a más országokban eladott vakcinákban a Novartis felhasznál. Az adalékanyag hozzáadása a vakcinához biztosítja a beoltandó betegek körének bővítését. Ezért most a Novartis az FDA-val egyeztet , hogy miként lehetne az Egyesült Államokba szállított vakcinát dózisonként csökkenteni.

A Novartis Európában 1997 óta alkalmaz hatásjavító szert influenza elleni oltószerében. Egy tanulmány szerint 33 ezer beoltott ember szervezete jól viselte ezt az adalékanyagot - emlékeztet rá a svájci cég.
A Novartis szerint a hatásjavítóval ellátott oltószerének a forgalmazása az Egyesült Államokban lehetővé tenné, hogy a mostaninál négyszer több embert oltsanak be.

Olvasóink írták

  • 2. suellen 2009. november 17. 20:02
    „Cián? Kösz, nem kérek! Felajánlom a magyar köztársaság kúrmányának!”
  • 1. infravöröslódobogás 2009. november 17. 15:51
    „"H1N1: elég a fél vakcian is?"... vakCIAN? lehet hogy inkább mégis csak méreg mint védöoltás :) tessék kijavítani...ennyire rosszul nem lehet irni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: részleges védelmet jelent a korábbi influenza

Részleges védelmet nyújthat a H1N1 ellen, ha valaki a korábbi években volt már influenzás vagy… Tovább olvasom