Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Elhunyt Mercedes Sosa argentin énekesnő

Elhunyt Mercedes Sosa, a latin-amerikai zene egyik csillaga, akinek neve összeforrt a diktatúra elleni küzdelemmel; az argentin énekesnőt vasárnap 74 évesen érte a halál Buenos Airesben.

A veseproblémák miatt kórházba került Mercedes Sosa testét a Kongresszus épületében ravatalozták fel már vasárnap délután, hogy a közönség leróhassa előtte tiszteletét. A helyi sajtó értesülése szerint hétfőn hamvasztják el.

Sötét bőre és haja miatt La Negra (A Fekete) néven vált közismertté. Hangját a csöndes többség, a szegények és demokratikus szabadságjogokra vágyók szolgálatába állította.

Az előadásában megszólaló Gracias a la vida (Köszönet az életnek), Violetta Parra dala a hetvenes-nyolcvanas években világszerte a baloldali mozgalom himnuszává vált. Ezeket az éveket száműzetésben kellett eltöltenie, és lemezei be voltak tiltva hazájában.

"Ragyogó tehetsége, egyenessége és mély meggyőződése súlyos örökségként száll a jövő generációira" - írta családja a honlapján megjelent közleményben.

A hatvanas-hetvenes években a népzene gyökerét kutató Nuevo Cancionero (Új Dal) mozgalom egyik vezéralakja lett, miközben a kommunista párt tagjaként hívta ki maga ellen a hetvenes évek közepétől 1983-ig hatalmon lévő diktatúra haragját. 1979-ben Európába szökött, miután egy La Plata-i koncertje kellős közepén a közönséggel együtt letartóztatták.

"Valójában éneklésre születtem. Annak szentelem az életemet, hogy énekeljek, dalokat találjak, és előadjam őket. Amikor a politikába ártom magam, azt kell háttérbe szorítanom, ami a legfontosabb nekem, a népzenét " - mondta egy négy éve készült interjúban Mercedes Sosa.

A száműzetésből való hazatérése után az argentin közönség nagy szeretettel fogadta a színpadon. Sikeres koncertturnékat tartott Európában, Brazíliában és az Egyesült Államokban is. A New York-i Carnegie Hallban tíz perces álló ovációval ünnepelték.

Az idei év elejéig lépett fel rendszeresen, és népszerűsége töretlen maradt: hazájában a kedvelt tinisztárokat és más kollégáit megelőzve mindvégig a toplisták elején állt.

Legutóbbi albuma, a Cantora 1. és 2., amelyet Shakira, Caetano Veloso, Jorge Drexler és más művészek közreműködésével készített, az év legjobban fogyó tíz lemeze között szerepelt. Idén is számos kategóriában jelölték a Latin Grammy-díjra, amelynek győzteseit novemberben hirdetik ki.

Pályafutása során rengeteg nemzetközi elismerést kapott, többek között női jogi aktivistaként végzett munkájáért. Méltatói különösen "mély etikai és morális értékeit", "az emberi jogokért való küzdelem melletti elkötelezettségét" emelték ki. A Latin Grammy-díjakból többet is megkapott.

"Ő volt az ország legjobb nagykövete" - emlékezett rá a 63 éves Clara Suarez, aki egy csokor fehér virággal állt be a Kongresszus előtt kígyózó sorba, hogy utoljára megpillanthassa az énekesnőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágó nem érzi saját hibájának a Párbaj bukását - videóval

Vágó István dühös a sajtóra. A juj.hu-nak kifejtette: nem volt korrekt, hogy az ő személyével… Tovább olvasom