Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Élelmiszerválság fogja sújtani az emberiséget?

A klímaváltozás miatt a bolygó lakosságának a felét élelmiszerhiány fogja sújtani az évszázad végére - hívja fel a figyelmet egy friss amerikai tanulmány, amely csütörtökön jelent meg.

A kutatók szerint a trópusokon és a szubtrópusi területeken akkorák lesznek a minimum-hőmérsékletek, mint az eddigi maximumok voltak. Ennek 90 százalék a valószínűsége közvetlen megfigyelési adatok és 23 számítógépes modell eredményeinek összevetése alapján. Ez súlyos következménnyel jár majd a gabonatermesztésre ezekben a régiókban. A tanulmány csak a hőmérséklet emelkedésével számolt, és még nem is vette figyelembe a felmelegedés miatt megváltozó vízellátást. A Stanfordi Egyetem kutatói szerint a trópusokon a hőmérséklet emelkedése 20-40 százalékkal fogja visszavetni a kukorica- és a rizstermést.

A nagyobb melegek miatt a talaj nedvességtartalma is csökkenni fog, ez további visszaesést idéz elő a termésben. Ma mintegy 3 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának fele él trópusi és szubtrópusi éghajlaton. Ezeknek a régióknak a lakossága a század végére meg fog duplázódni.

Olvasóink írták

  • 2. elemér 2009. január 09. 12:07
    „Az USA-ban nagyon kihasznáják az adottságokat és nagyhatalom vagyunk a világpiacon. Életszinvonalban ezért is jó az USA. Lakás és kaja az van, csak munka nincs. Remélem hogy Obama segit az éhezöknek, akiknek felesleges éhezni. Éhezés nékem az érthetetlen, de van. Elhizás viszont nagyob probléma manapság.”
  • 1. anuvuk 2009. január 09. 11:54
    „Az adottságainkat, ha ügyesen kihasználnánk, - de sajnos messze nem tesszük.
    Európában, Magyarország mezőgazdasági nagyhatalom lehetne.
    - Ha, nem adtuk volna el még a földjeinket is, idegeneknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alpesi gazdák havat aratnak

Leleményes alpesi gazdák havat aratnak gépeikkel, hogy azt sípályáknak adják el. Tovább olvasom