Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Egészséges városokért kampányol a WHO

Az élhetőbb, egészségesebb városokért kampányol az Egészségügyi Világszervezet (WHO); az egészség világnapjának témája az idén a városiasodás és az egészség kapcsolata, "1000 város - 1000 élet" mottóval.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője a világnap alkalmából rendezett pénteki, budapesti sajtótájékoztatón rámutatott arra, hogy az egészség és a környezet szorosan összefügg, a halandóság kockázati tényezői között kiemelt szerepet kap az életmód és a táplálkozás mellett a környezeti ártalom is: a halálesetek mintegy 15 százalékáért a rossz, szennyezett környezet felelős.

A Föld lakosságának több mint a fele városokban él és a városlakók számtalan egészségügyi kihívással szembesülnek. A problémákat súlyosbítják a területi és társadalmi egyenlőtlenségek - mondta a szakember.

A WHO akciójának célja, hogy felhívják a kormányok és a helyi önkormányzatok figyelmét arra: hosszú távú egészségfejlesztő és -megőrző programokat kell indítani, amihez elsősorban nem több forrás, hanem szemléletváltás szükséges. Ehhez az összes szektor - például az oktatással, a közlekedéssel, a környezettel foglalkozó szakemberek - együttműködése kell - tette hozzá Pusztai Zsófia.

A városfejlesztési elképzeléseknél figyelembe kellene venni sportolásra alkalmas terek kialakításának lehetőségét, a különböző egészségügyi szempontokat, de lehetőséget kell adni az egészséges életmód népszerűsítésére, s mindenki számára elérhető egészségügyi ellátást kell biztosítani.

De Blasio Antonio, az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének elnöke beszámolt arról, hogy eddig a szövetséghez huszonhárom magyar város és település csatlakozott, az április 7-ei világnap alkalmából minden helyszínen különböző programokat tartottak, tartanak. Van, ahol egészségnapot hirdettek vagy egészségvásárt rendeznek, máshol a férfiak és nők egészséghete keretében szerveztek programokat.

Az ENSZ szakosított intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az évfordulón tartják az egészség világnapját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pizza Hut csaknem teljesen kivonul Izlandról

A Pizza Hut amerikai gyorsétteremlánc csaknem teljesen kivonul Izlandról, miután a gazdasági válság… Tovább olvasom