Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Cannes - Újjávarázsolt 1902-es filmklasszikus a fesztiválon

Szó szerint poraiból éledt újjá a francia filmművészet egy rendkívül korai, 1902-ben készült alkotása a Cannes-i Filmfesztiválra.

Georges Méliés La voyage dans la lune (Utazás a Holdba) című tizennégy perces sci-fi-je hollywoodi csúcstechnológia segítségével újult meg. "Nem is felélesztés volt, hanem feltámasztás, mert a film már halott volt" - mondta Tom Burton, a Technicolor műhely restaurációs szolgáltatásainak igazgatója.

Az 1902-es film későbbi színes változatát - benne az ikonikussá vált, arcszerűen ábrázolt Holddal - évtizedekig elveszettnek hitték, aztán 1993-ban egy névtelen adományozó eljuttatta a Barcelonai Filmintézetnek a film egy kópiáját. A példány annyira rossz állapotban volt, hogy helyreállítása csak megfeszített munka eredményeként jöhetett szóba. "A film szó szerint darabokban volt, a nitrát kristállyá vált, szilánkokra hullott.

Megállás nélküli hajsza volt, hogy digitalizálni tudjuk az anyagot, mielőtt porrá válik. Sorrendiség nélküli képek voltak a kezünkben, még csak nem is álltak össze. Széttört darabok voltak" - idézte fel Burton. A kockák 1999-ben kémiai kezelésen estek át, felpuhították őket. Egy ilyen folyamat akár két évig is eltarthat. "Meglepetés volt, hogy a kezelés során észrevettük, hogy az alkotás 90 százaléka megvan" - mondta Serge Bromberg, a munkálatok vezetője. Ezek után képről képre kezdték fényképezni a filmet, majd következett a digitalizálás.

Ez a szakasz 2002-ben fejeződött be, de a teljes restauráció csak 2010-ben vált lehetségessé. "Még ekkor sem voltunk biztosak a sikerben" - jegyezte meg Bromberg. A hiányzó képeket a Méliés család birtokában lévő fekete-fehér kópiából pótolták, kiszínesítve a kockákat. Az újjávarázsolt filmhez friss zene is született, amelyet a francia elektronikus zene élcsapata, az Air készített el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így támadják egymást Alekosz női: ˝büdös a szád˝

A szívceremónián Alekosz hosszan megcsókolta Barbarát, nem is sejtve, hogy lavinát indít el a… Tovább olvasom