Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Bollywoodban megnyílik az első indiai filmmúzeum

Az első indiai filmmúzeum nyílik meg hamarosan az egykori Bombayban, a több mint százéves múltra visszatekintő indiai filmgyártás központjában.
A kormánytámogatásból létrehozott intézmény, az Indiai Filmművészet Nemzeti Múzeuma elegáns 19. századi műemlék épületben kapott otthont Mumbai (a volt Bombay) déli részén. Az indiai filmművészet történetét a fekete-fehér némafilmektől a modern zenés kasszasikerekig bemutató múzeum hét év alatt közel 20 millió dolláros (4,5 milliárd forintos) beruházással készült el.

"Itt az ideje, hogy Indiának is legyen saját filmmúzeuma. Vannak archívumaink, de múzeumunk még nem volt, pedig az manapság az interaktív módszereknek és az új technológiáknak köszönhetően nagy érdeklődésre tarthat számot" - fogalmazott Amrit Gangar, a múzeum kurátora.

A két emeleten, 560 négyzetméteren berendezett kiállítás eredeti műtárgyakat, relikviákat, felvételeket és filmes felszereléseket mutat be. A látogatókat az 1957-es Mother India kézzel festett plakátja fogadja, és K.L. Szaigal, az első hindi szupersztár által előadott filmes betétdalokat is meghallgathatják.

Bollywood a köztudatban elterjedt beceneve a Mumbaiban található hindi nyelvű filmgyártás egyik legnagyobb központjának.
Bollywood a köztudatban elterjedt beceneve a Mumbaiban található hindi nyelvű filmgyártás egyik legnagyobb központjának.

A kiállításon nemcsak a Bollywoodban (Bombayban) forgatott hindi nyelvű sikerfilmekre emlékeznek, hanem szóhoz jutnak az India különböző régióiban, különböző helyi nyelveken készült alkotások is, hiszen az országban évente közel 1500 film születik.

"India minden filmes központjáról megemlékezik a múzeum" - mondta el az AFP-nek Anil Kumar filmes marketingszakember, a kormány illetékese, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy a múzeum a következő hetekben nyitja meg kapuját.

Mivel a korai filmek zömét nem őrizték meg, a kurátoroknak elég nagy hiányosságokkal kellett szembesülniük az ország gazdag filmes örökségének feldolgozásakor. Az első indiai hangosfilm, az 1931-ben született Alam Ara utolsó másolata 2003-ban pusztult el egy tűzben. Az első indiai mozgófilm, az 1913. május 3-án Mumbaiban levetített Rádzsa Hariscsandra azonban megtekinthető a múzeumban.

Gangar szerint a korai némafilmeknek mindössze egy százaléka maradt fenn és számtalan későbbi alkotás is elveszett, ezért a múzeum nem gyűjteményjellegű, hanem inkább a tájékozódást segíti interaktív és oktató információs anyagával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketrecharcosra támadt a dühös anya - videó

A dühös mama nem tűrte, hogy fiát a bunyó közben fojtogassák, ezért közbelépett. Tovább olvasom