Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Boldoggá avatás - A Vatikán fejet hajtott a népakaratnak

Nem mindenki helyeselte a Vatikánban, hogy II. János Pált az egyházi szabályokhoz képest túl gyorsan avatják boldoggá - jelentette ki az MTI-nek a Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók vezéralakja Marco Tosatti, a La Stampa című napilap vatikanistája.
"Hatalmas, de könnyű munka volt II. János Pál boldoggá avatásának előkészítése. Így zárult le hat év alatt. Életének, pápaságának nem léteztek ismeretlen oldalai. Karol Wojtylát a lengyel titkosrendőrség 1949 óta megfigyelte, II. János Pál szolgálata a világ szeme előtt zajlott. Rendkívüli és tiszta ember volt"- hangoztatta Tosatti.

Szerinte a kanonizációt már II. János Pál temetésén sejteni lehetett. Nem a szentté avatást sürgető Santo subito! feliratú transzparensek, hanem a gyászmisét celebráló Joseph Ratzinger bíboros szavai miatt.

A bíboros úgy fogalmazott, hogy II. János Pál máris az Atya házában van, és kezével az égre mutatott. A hittani kongregáció volt vezetője II. János Pál első számú bizalmasa volt. Rómát nemcsak a zarándokok, az újságírók is ellepték, és a vatikanistáknak kiemelt szerep jut. Hiszen pápa több mint ezer éve nem avatta boldoggá közvetlen elődjét.

"II. János Pált a hívők spontán akarat-nyilvánítása avatta boldoggá. A Vatikánban nem mindenki helyeselte a túl gyors beatifikációt. Afelett viszont nem hunyhattak szemet, hogy II. János Pál sírjánál hat év óta naponta tízezren álltak sorban"- mondta Tosatti. Hangsúlyozta, hogy a II. János Pál huszonhét éven át tartó pápaságát is érték kritikák, de ez nem zárta ki a boldoggá avatást. "Nem azért lesz valakiből szent, mert kiváló menedzserként irányította az egyházat, hanem mivel hősiesen élte meg a keresztény erényeket" - tette hozzá. Tosatti hangoztatta, hogy II. János Pál az egyházat is bátran irányította. Elsőként lépett fel a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben.

A vatikáni bankot (IOR) érő botrány idején leváltotta Paul Marcinkus bíborost és a pénzintézetet világi szakértőre bízta. A vatikanista úgy vélte, hogy II. János Pál szentté avatása sem fog késni. Akkorra talán ismertek lesznek azok a dokumentumok is, amelyeket a pápa végrendeletében elégetésre ítélt, személyi titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek azonban megőrzött. A szertartáson való részvételről beszélve Tosatti reálisnak tartotta a milliós számot.

Emlékeztetett, hogy Pio atya 1999-es boldoggá, majd 2002-es szentté avatásán nyolcszázezren voltak Rómában, akkor majdnem csak olaszok. "II. János Pál esetében a Vatikán fejet hajtott a lengyel pápát szentnek érző nép akaratának"- fogalmazott Tosatti.

Olvasóink írták

  • 1. pusz 2011. április 30. 22:30
    „Hát,elolvastam így egyben a boldoggá(majd a szentté) avatás indokait. - 2011-ben. - És a csodálkozásom nagy(pedig sok mindenen már nem csodálkozom).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A II. János Pál söröző boldoggá avatás miatt zárva

A fiatalok lesznek a főszereplői II. János Pál boldoggá avatásának. A Karol Wojtyla huszonhét éves… Tovább olvasom