Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Beismerték: bevett dolog volt a dopping az NDK-ban

Éppen húsz évvel a két német állam egyesülése után első ízben ismerte be egy korábbi vezető NDK-sportfunkcionárius, hogy a keletnémet versenysportban bevett dolog volt a doppingolás.

Thomas Köhler csütörtökön megjelenő könyvében (Zwei Seiten der Medaille - Az érem két oldala) azt állítja: a német munkás-paraszt állam illetékesei a 70-es évek elején jöttek rá, hogy csak bizonyos anabolikus készítményekkel lehet biztosítani az NDK sportolóinak esélyegyenlőségét a nemzetközi versengésben. "Ha azt akartuk, hogy az NDK továbbra is sikerrel szerepeljen a nemzetközi sportéletben, akkor nem volt más választásunk, mint engedélyezni a doppingszerek használatát" - írja a szerző, aki fiatal korában olimpiai bajnoki címet szerzett szánkóban.

Állítása szerint a kiválasztott szerek adagolása "szakszerűen és orvosilag ellenőrzött módon" történt. 1989-ben, az NDK végnapjaiban 90 "szakorvos" dolgozott különböző keletnémet sportklubokban; ehhez jöttek még szakági szövetségeknél, a sportfőiskolákon, valamint a lipcsei meg a kreischai laboratóriumokban foglalkoztatott orvosok.

A Német Torna- és Sportszövetség (DTSB) egykori elnökhelyettese szerint a tiltott szerek adagolása mindenkor a sportolók tudtával történt. Egyúttal beismeri, hogy kiskorúaknak is adtak doppingszert, elsősorban úszóknak.

A 70 éves szerző vitába száll azzal az állítással, hogy a keletnémet sportolók sikerei kizárólag az "átfogó doppingolásra" vezethetők vissza. Az viszont tény, hogy az atlétika egyik "szakállas" világcsúcsát éppen 25 éve, 1985-ben állította fel 400 méteren Marita Koch: 47.60 másodperces álomidejét azóta sem tudta senki megdönteni...

Azt is kifogásolja Köhler, hogy mindig csak a kisebbik német államot állítják pellengérre tiltott szerek használata miatt. "Ami a freiburgi (NSZK) egyetemen doppingolás címszó alatt zajlott, azt kétségtelenül nagyszabásúnak lehet nevezni" - írja könyvében.

A 90-es években számos volt NDK-sportfunkcionáriust, orvost és edzőt állítottak bíróság elé azzal a váddal, hogy anabolikus szereket adtak sportolóiknak. Többségüket pénzbüntetésre, illetve néhány hónapnyi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Gunda Niemann-Stirnemann háromszoros olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónő kétségbe vonja Köhlernek azt az állítását, hogy az érintett sportolók minden esetben tudtak a nekik beadott szerekről.

Ines Geipel egykori vágtázó, aki szintén kapott doppingszert annak idején, abszolút felelőtlennek nevezte Köhler könyvét. Annak megjelenése húsz évvel a doppingolás lezárása után csak arra szolgál, hogy újból lejárassa a sértetteket. "A doppingolás áldozatai lassan kihalnak, Köhler úr viszont szép nyugdíját élvezve ott ül a tízezer keletnémet márkáért (70 ezer Ft) vásárolt pompás villájában, és hazugságaival reklámot csap a könyvének. Ez a legnagyobb aljasság" - nyilatkozta a német hírügynökségnek Geipel, aki ma német nyelvet oktató professzorként keresi a kenyerét.

Olvasóink írták

 • 4. Lone_wolf.. 2010. szeptember 15. 09:43
  „Mindenki doppingol, felesleges tagadni.Nincs különbség kelet vagy nyugat között.Ez az élsport és kész.”
 • 3. ggg 2010. szeptember 15. 09:29
  „ma még talán durvábban doppingolnak, mint valaha...usa, jamaica viszi a prímet...”
 • 2. igazságmondó 2010. szeptember 15. 07:58
  „Itt nem doppingoltak?????? Na,neeeeee”
 • 1. Csetneky 2010. szeptember 14. 19:04
  „Ezt eddig is tudta mindenki és nincs is benne semmi meglepő. Az úgynevezett szocialisták szinte kizárólag hazugságban és csalásban tudtak és tudnak élni, ez így volt, így van és így is lesz. Ezért nem szabad hinni nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cégek öt százalékát számolták fel az elmúlt két évben

Az elmúlt két esztendőben összesen 29.281 vállalkozást számoltak fel, a több mint 600 ezer létező… Tovább olvasom