Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Applikációval küldhetjük el a patikába a receptet

Jövő év végén már lehet, hogy nem papíralapú, hanem elektronikus receptet kapunk az orvostól. Egy alkalmazással viszont már most is megkönnyíthetjük a gyógyszerek beszerzését.
A magyar Medigen még tavaly fejlesztette le azt az androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre is elérhető alkalmazást, ami leegyszerűsíti a gyógyszertárak és a betegek közti kommunikációt, ennek köszönhetően pedig csökken a kiváltás folyamatával töltött idő is - írja a hvg.hu.

Az app segítségével elég csupán leolvasni az orvos által felírt recept(ek) vonalkódját, amit a rendszer elküld az általunk kiválasztott patikának. (Ehhez persze a gyógyszertárnak csatlakoznia kell a rendszerhez, de egyre többen meg is teszik ezt.) Ennek köszönhetően elkerülhető a felesleges sorban állás, a gyógyszerész ugyanis azonnal küld egy üzenetet, ha összeállt a megrendelt csomag.
 


Az alkalmazásban a már meglévő, de fogyóban lévő vény nélkül kapható gyógyszer vonalkódját is leolvashatjuk a dobozról, így azt szintén “berendelhetjük" a patikától. A vonalkód leolvasásával nem kell így külön fejben tartani, hogy milyen gyógyszerre van szükség, és az üres dobozt sem kell elvinni a patikába.

Állami akarat is van a papírreceptek kiváltására

A privát fejlesztés mellett egy, a papírrecepteket teljesen kiváltó állami megoldás is készül. A jelenlegi tervek szerint ugyanis 2017 szeptemberétől a magyar gyógyszertárakban is kötelezővé válik az elektronikus recept. 

Hogy milyen komoly segítséget jelenthet majd egy ilyen rendszer jelenléte, azt egy 2012-es tanulmány mutatja meg. Az Amerikai Egyesült Államokban komoly problémát jelent, hogy az orvosok által felírt gyógyszeres kezelést a páciensek fele nem tartja be. Az Egészségügyi Világszervezet szerint mindez évente 125 ezer ember halálához vezet az USA-ban, emellett pedig több milliárd dolláros pluszköltséget ró az egészségügyre. A tanulmány szerint azonban az e-recept bevezetése mintegy 10 százalékkal javítani a gyógyszeres kezelések arányát, arról nem is beszélve, hogy 2022-ig mintegy 140-240 milliárd dollár költségmegtakarítást eredményezhet az egészségügyi ellátórendszer számára.

A rendszer indítása idehaza azonban nem jelent egyet azzal, hogy azonnal megszűnik a papíralapú felírás, a tervek szerint az orvos döntheti majd el, hogy melyik megoldást választja. A kiváltás folyamatát viszont már most is meg lehet gyorsítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan mitől borult ki Kanye West

Megvan mitől borult ki Kanye West
Kanye Westet november 21-én kórházba szállították. Még hálaadásra sem engedték haza a paranoiával… Tovább olvasom