Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A labrador retriever Amerika kedvence

Minden korábbi rekordot felülírva megszakítás nélkül 23. éve a labrador retriever lett a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban tavaly az amerikai kutyatenyésztők klubja szerint. A francia buldog, a doberman és a német dog is hódított 2013-ban.
Az 1884 óta működő American Kennel Club (AKC) hagyományosan minden évben közzétett listáján, amely az újonnan nyilvántartásba vett kutyák - jórészt kölykök - fajták szerinti megoszlásán alapul, a németjuhász lett a második, míg a golden retriever a harmadik. A negyedik helyet a beagle, az ötödiket a buldog érdemelte ki. Az első tízben szerepel még a yorkshire terrier, a boxer, az uszkár, a rottweiler és a tacskó.

Az AKC szóvivője szerint a labrador sokoldalúságának köszönheti töretlen sikerét. "Nagyszerű társ, kiváló vadászkutya, de segítőkutyaként és a hatóságok munkájában is sokat használják" - mondta Lisa Petersen.

A labrador az uszkár néhány évtizede fennálló 22 éves rekordját adta át a múltnak.
A labrador az uszkár néhány évtizede fennálló 22 éves rekordját adta át a múltnak.

Nagyot nőtt a doberman és a német dog népszerűsége: előbbi a tizenkettedik, utóbbi pedig a 16. a 2013-as listán.

Az AKC szóvivője elmondta, az utóbbi öt évben észrevehetően nőtt a nagytestű kutyák tartásához való kedv. "Ahogy erősödik a gazdaság, az emberek egyre inkább visszatérnek a nagy kutyákhoz, amelyek tartása többe kerül a kicsikénél. Utóbbiak főként 2007-ben és 2008-ban, a pénzügyi válság idején törtek előre a népszerűségi listán" - fejtette ki Lisa Peterson. Ma már azonban az egy időben rendkívül kedvelt csivava és a si-cu sem szerepel az első tízben.

A kistestű kutyák közül különösen szeretik viszont a francia buldogot, amely az országos listán három hellyel a tizenegyedik helyre tört előre, New Yorkban pedig nincs nála népszerűbb. A törzskönyvezett francia buldogok száma 323 százalékkal nőt a 2003 óta.

Egy évtized múltán feléledőben van a ritka fajták népszerűsége, a wolfspitz például 17, az óriás schnauzer 13, az ír terrier kilenc, a vadkacsavadász retriever hét helyet lépett előre, bár ezek a fajták még így is csak a századik hely környékén mozognak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeremy Irons és Jesse Eisenberg is szerepel a közös Superman-Batman-filmben

A brit színész Batman Alfred nevű komornyikját, míg fiatal amerikai kollegája Superman legfőbb… Tovább olvasom