Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A közös nevetés összetart

Az emberhez hasonlóan a csimpánzok nevetésének sem csupán az egyén szempontjából van jelentősége - derítették ki brit kutatók.

Szociális szinten a kacaj szimpátiát közvetít, és fokozza a csoport összetartását. A Porthsmouthi Egyetem kutatói 59 csimpánz nevetését vették filmre, majd elemezték. Az állatok négy csoportban élnek együtt egy zambiai rezervátumban. Két csoport 14 évnél régebben, a másik kettő kevesebb, mint öt éve jött létre.

A kutatókat az lepte meg a legjobban, hogy azok a majmok, amelyek rövidebb időt töltöttek együtt, gyakrabban utánozták fajtársaik nevetését, mint azok, amelyek már hosszabb ideje ismerték egymást. Ez szemlélteti, hogy a nevetésnek jelentősége van a csoport összetartása szempontjából - idézte a Der Standard című osztrák lap (www.derstandard.at) az Emotion című szaklapban megjelent tanulmányt. A megfigyelések azt is kimutatták, hogy a majmok közös játékideje lényegesen hosszabbra nyúlt, ha egy csimpánz csatlakozott társa nevetéséhez. Az emberhez hasonlóan ezek szerint a majmok is különbséget tesznek a válasznevetés, és a hosszabb ideig tartó spontán kacaj között.

A csimpánzoknál az elemzés során felfedezett válasznevetés a kutatók szerint az emberi beszélgetések közben elhangzó nevetéshez hasonlítható, amely gazdagítja a társas érintkezést. Tettetett nevetésre azonban csak az ember képes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A korai lovak leginkább gyümölcsöt fogyasztottak

A modern lovak ősei ötvenötmillió évvel ezelőtt leginkább puha gyümölcsöket fogyasztottak -… Tovább olvasom