Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

54 óra sötétség Mónika miatt?

Az RTL Klub képernyőjének 54 órás elsötétítését, a TV2-re pedig 105 millió forintos kötbér kiszabását javasolta a médiahatóság hivatala a délutáni kibeszélőshow-kban tapasztalt törvénysértések miatt - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Fidesz által delegált tagjának csütörtöki közleményéből.

Szalai Annamária kifogásolja, hogy Majtényi László, az ORTT hivatalából jövő hétfőn távozó elnöke, az első esetben 18 órára mérsékelné, a másodikban 24 órára változtatná a szankciót. Emlékeztet arra, az ilyen műsorok miatt beérkezett panaszok mellett a médiahatóság asztalán van egy, a két széria tíz-tíz adását átfogó vizsgálat eredménye is.

"Az alacsony szankciók, amennyiben azt - feltehetően hosszú jogorvoslati eljárás után - végrehajtanák a csatornák, minden bizonnyal hatástalanok lennének. A nyáron kiszabott 12-12 órás büntetés sem hozott érdemi változást a műsorokban. Ezért is érthetetlen a leköszönt elnök indítványa" - fogalmaz.

Mint írja, az ORTT elemzése alapján egyértelműen megállapítható: a két országos kereskedelmi csatorna képviselőivel folytatott konzultáció és a közös etikai kódex elfogadása ellenére "a két talk-show szerkesztési gyakorlatában lényeges változások nem következtek be", a műsorokban továbbra is megjelenik a verbális és a tettleges erőszak.

Álláspontja szerint a kifogásolt adásokban bemutatott - agresszív, illetve a szexualitással kapcsolatos - témákat a kiskorúak felnőtt segítségével sem tudják feldolgozni, ráadásul a bemutatás módja (trágárság, stúdión belüli erőszak, a műsorvezetők provokatív viselkedése) fokozzák a gyermekekre gyakorolt kedvezőtlen hatást. Félelmet keltenek, szorongást váltanak ki bennük, biztonságérzetükre negatívan hatnak.

A testület Fidesz által delegált tagja hozzáteszi, "az RTL és a TV2 tavaly év vége óta a nézőszám hajszolása érdekében folytatott öncélú vetélkedés jegyében egyre több törvénysértést követett el a délutáni, gyermekek által is nézett műsorsávban a Mónika show és a Joshi Bharat bulvár talk-show-kban".

Megemlíti: a szerdai testületi ülés határozatképtelensége miatt jövő hétfőn, Majtényi László utolsó hivatali napján tárgyalják a témát. (Az MTI-vel a testületi ülések egy állandó résztvevője azt közölte: az előző napi elmaradt ülést eredetileg csütörtökön tartotta volna meg az elnök, de kezdéskor nem volt meg a rendkívüli tanácskozáshoz szükséges kétharmados többség.) Ha az ORTT elfogadja "a leköszönt elnök utolsó munkanapján az alacsony szankcióra vonatkozó javaslatát, továbbra sem várható változás a csatornák műsorszerkesztési gyakorlatában" - zárul Szalai Annamária közleménye.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. PJ 2009. november 28. 20:07
  „A Retek Klubbon egyfolytában sötétség van, úgyhogy nem lesz feltűnő a bünti. :))”
 • 58. Túrabakancs 2009. november 27. 22:41
  „AHA! /56/
  "mi lesz a pancserekkel? :))"
  Az hogy mi lesz a pancserrel / :) / az egy dolog, de hogy te mindjárt itt a fórumon kap a pofádra ezt-azt, az tutyi biztos! :))) Az eredmény egyelőre AHA-pancser: 1:0
  Szerintem hamar kiegyenlítődik ez eredmény! :}”
 • 57. GD 2009. november 27. 20:10
  „A Mónika Show-ban szereplő emberek is jók valamire,másnem elrettentő példának...... Ha véletlenül látok belőle kb 2 percet,akkor vegyes érzelmek kavarognak bennem. Nem tudom,hogy sirjak,vagy nevessek,annyira szánalmas az egész,hogy csak na. De aki szereti nézze nyugodtan,megérdemli.....”
 • 56. AHA 2009. november 27. 19:58
  „mi lesz a pancserekkel? :))”
 • 55. poff 2009. november 27. 19:37
  „54 óra sötétség Mónika miatt? a cím szerint.

  Szerintem a sorozat első percétől ott az van ! Mély , nagyon nagyon mély ...”
 • 54. poff 2009. november 27. 19:32
  „47. Esther 2009.11.27. 13:21
  Az lenne a legjobb ha mind a ket müsor eltünne a süllyesztöbe.

  Itt a legjobb ötlet ! Amúgy is politikai stilkivel hosszabbították meg a koncessziós szerződésüket.

  Egyébként van más lehetőség is: olvasni, gyerekkel együtt tanulni foglalkozni, kertben matatni, beszélgetni a barátokkal-barátnőkkel, - szülőkkel, szervezni társaságot, egy-egy szinház ... Ezer dolog van amihez nem kell sem tv, sem sláger rádió szintű "szórakozás".”
 • 53. ESZT 2009. november 27. 16:07
  „Nagyon ritkán, akkor is csak egy két percet nézem ezeket a műsorokat. Az egyikbe beltekintve, (akkor még nem fogták el a gyilkosokat) egyszerüen azt kérdeztem: és ki csodálkozik, hogy sorba lelövik ezeket.
  (Mert ezek a műsorok nem etnikum megértését szorgalmazzák.)”
 • 52. kolombela 2009. november 27. 14:10
  „40. ungi 2009.11.27. 10:05
  Nem az embereket büntetik, hanem a szolgáltatót. Ezzel igyekeznek kieszközölni, hogy vagy változtasson a műsor szinvonalán, vagy szüntesse be.”
 • 51. kolombela 2009. november 27. 14:02
  „Mivel se aTV2-n se az RTL Klub-on nincs kimondottan cigány nemzetiségi műsor, mivel nem közszolgálati csatornák, ezért nekik is kell valamit nyújtani. Ezért vannak ezek a förmedvények. Amilyen a közönség olyan a műsora.”
 • 50. xtc 2009. november 27. 13:55
  „tixi igazdvan teljesmértékbe soraid olvasván”
 • 49. kivagyokén 2009. november 27. 13:47
  „Én meg fizetem a TV előfizetést! Félreértés ne essen, nem a "műsor" "színvonala" hiányzik, de így velem (is) kiszúrnak. PL. Büntetés: 1 hétig REKLÁMOK NÉLKÜL játszani a műsorokat, utánnak ellenőrizni, hogy ne hozzák be a "kiesést". Kétszer is meggondolnák, mit tűzzenek műsorra”
 • 48. Phobos 2009. november 27. 13:37
  „22 évente sötétség :)”
 • 47. Esther 2009. november 27. 13:21
  „Az lenne a legjobb ha mind a ket müsor eltünne a süllyesztöbe. ezt nem tudja megoldani az ORTT?mert ez addig fog folytatodni..ki kivancsi arra hogy az emberek szidalmazzak, verik egymast??ki nezi ezt a szemetet??jah,meg a Monikanak is vannak gyerekei, azokat is be kellene ültetni a tv ele, hogy az anyuka milyen müsort vezet...”
 • 46. AHA 2009. november 27. 13:13
  „kiscsaj089
  Szerintem ezek azért lehetnek még mindig képernyőn,mert olyan műsoridőben vannak amikor kevés nézettség is elég a létfennmaradáshoz.Ebben az időben még csak egy-két iskolás és nyugdíjasok tömkelege nézi.Főműsoridőben már biztos lehúzták volna a redőnyt.”
 • 45. omm 2009. november 27. 12:44
  „és verjék ki Moúnika 32 fogát!”
 • 44. kiscsaj089 2009. november 27. 12:02
  „Régebben az KTR klub-t és TV2-t sokat néztem. Most már kb 1-2 éve egyáltalán nem. Egyre több a népbutító műsor :( Én csak azzal tudok tiltakozni hogy nem nézem, de hát még mindig csak mennek ezek, és egyre több ilyen hülyeség van. Azt hittem, hogy megszűnnek majd mert nincs igény rájuk. Azt hittem sokan így gondolják, de hát tévedtem. :(
  Az mondjuk tényleg érdekes, hogy mindenki mondja az adott műsorra, hogy milyen rossz és még mindig a képernyőn vannak. Most akkor ez hogy is van ?”
 • 43. csalán 2009. november 27. 11:22
  „Mindkét proli-showt örökre száműzné kellene minden képernyőről!”
 • 42. tixi 2009. november 27. 10:37
  „Hunter!
  Ku*vák,homokosok és lecsúszott trógerek szerepelnek ebben a műsorban,ha véletlen odakapcsolok.
  Szerinted ilyenek magyar emberek?Vékony szelete ez a társadalomnak(merem remélni)és nem hinném ,hogy a gyereket elriasztja a 12-es? karika,ha szülei nincsenek otthon.Ennél a műsornál sztem a pornó sem károsabb,de ezt én még éjfél után engedném vetíteni.A szomorú az ,hogy a széles rétegnek van erre igénye,akik mások nyomorán,butaságán élvezkednek.Ezért is éri meg az rtl-nek a szolid büntetés ellenére vetíteni.

  Én minden egyes ilyen "Show"-ért 1 hét műsorszünetet szabnék ki.”
 • 41. kata68 2009. november 27. 10:19
  „Nagyon szomorúnak tartom,hogy az ORTT ilyen döntéseket hoz.Igaz találhatna olyan megoldást is amivel
  végleg lekerülnének ezek a szemét kibeszélő műsorok az adásból,nempedig hosszú órákra megszüntetni a teljes adást.
  Elég szomorú,hogy igy járatjuk le az országot,hogy ilyen szemetet kell nézni nap mint nap.Nálunk csak ilyen emberek léteznek???????
  Ennyit tud nyujtania TV2 és az RTLklub?????????
  A gyerekek idősebbek fiatalok biztos nem más nyomorára kiváncsi.
  Követeljen az ORTT normális nézhető műsort mindkét csatornától miben nemjáratjuk le magunkat.
  Üdv.”
 • 40. ungi 2009. november 27. 10:05
  „Ez mondjuk tulzas egy kicsit, en legalabb is ugy erzem. Az igazi büntetes az lenne, ha akkor zarnak le mindig a müsort, ha eppen kezdödik a Monika -show. Miert büntetik az embereket, mert ugye igy mas müsort, ami erdekelne esetleg valakit, a büntetes miatt nem sugarozzak. Mit vetettünk mi, nezök? Semmit! Akkor miert büntetnek bennünket is? Amit az ORTT müvel, az mar egy kicsit bosszanto. De hat mi viccorszagban elünk. Itt mindent lehet! Eljen a demokracia!”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bambuszba csomagolnak

A környezetvédő informatika jegyében a jövőben papír és mesterséges anyagok helyett bambuszba… Tovább olvasom