Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

1,1 milliárd forintért kelt el Girolamo Romanino Krisztus-festménye

Rekordáron kelt el Girolamo Romanino kalandos sorsú Krisztus-festménye.
Az alkotó esetében árverési rekordot jelentő 4,6 millió dollárért - 1,1 milliárd forintnak megfelelő összegért - cserélt gazdát a New York-i Christieís aukciós ház árverésén az a Krisztust ábrázoló 16. századi festmény, amelyet több mint egy évtizednyi tulajdonjogi huzavona után az eredeti gazdájának örökösei bocsátottak árverésre.

A Girolamo Romanino itáliai művész által 1538-ban festett, Cristo portacroce (Keresztvivő Krisztus) című alkotás az amerikai hatóságok közreműködéssel került vissza a közelmúltban az eredeti tulajdonosa, Federico Gentili di Giuseppe örököseihez. Az olasz származású zsidó műgyűjtő 1914-ben vásárolta meg a művet. A férfi 1940-ben meghalt, mielőtt a nácik megszállták Franciaországot, a családja pedig elmenekült a németek elől.

A festményt - Gentili gyűjteményének több mint hetven másik darabjával együtt - a Vichy-kormány 1941-ben eladta. A férfi örökösei kitartottak amellett, hogy a bábkormány jogtalanul adott túl a műalkotáson.

A festményt a milánói Brerá képtár őrizte, de egy időre kölcsönadta egy amerikai múzeumnak. Idén februárban végül egy amerikai bíróság elrendelte az alkotás visszaszolgáltatását. Gentili örökösei pedig úgy döntöttek, hogy eladják a festményt, amely így a Christieís régi mesterek munkáit felvonultató szerdai New York-i árverésének a fénypontja lett.

A licit 12,5 millió dolláros (2,9 milliárd forintos) összbevételt hozott. Az aukció Philippe de Champaigne (1602-1674) festőművész számára is rekordot jelentett: A szent család verébbel című alkotása a 250 ezer dollárról szóló előzetes becslések több mint kétszereséért cserélt gazdát.

Az aukción többek között a New York-i Metropolitan Múzeum, az Art Institute of Chicago és a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány darabjára is lehetett licitálni. A 18. századi francia tájképfestő, Hubert Robert párban kínált két alkotása - közvetítői díjjal együtt - több mint 1,8 millió dollárért kelt el, szintén túlszárnyalva az előzetes becsléseket.
A Sothebyís aukciós ház szintén szerdai New York-i árverésének összbevétele 5,2 millió dollár (1,3 milliárd forintnak megfelelő összeg) volt. A régi mesterek alkotásait felvonultató e heti árverések bevétele elmaradt a téli aukciók sikerétől, amelyek összesen 120 millió dollárt hoztak a konyhára.

A Sothebyís régi mesterek munkáit kínáló londoni árverésének fénypontja idősebb Lucas Cranach egy műve, a Feilitzsch-oltár című lesz. Az alkotás akár a hatmillió fontos (2,2 milliárd forintnak megfelelő összegű) leütési árat is elérheti. A Christieí aukciósház szintén júliusban esedékes azonos témájú londoni licitjének legizgalmasabb tétele pedig John Constable angol tájképfestő The Lock című alkotása lesz, amelynek leütési árát nagyjából 20-25 millió font (7,4-9,2 milliárd forintnak megfelelő összeg) közé becsülik a szakértők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A túlsúly már az anyaméhben eldől

A brit orvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy a terhes nők körében az elhízás már elérte a… Tovább olvasom