Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Napszentelés Jeruzsálemben

Több ezren vettek részt a napszentelésen szerda reggel a jeruzsálemi siratófalnál. A 28 évenként ismétlődő szertartás alkalmából különleges imát (Birkat hahama) mondtak el, amellyel üdvözölték, hogy a Nap visszatér abba a zsidó hagyomány szerint 5769 évvel ezelőtti állapotába, amikor a világ keletkezett.
Az idei ünnepnek különleges jelentőséget ad, hogy egybeesik a zsidó húsvét (pészah) szerda esti kezdetével.

Smúlik Ben Rubi, a jeruzsálemi rendőrség szóvivője elmondta, hogy mintegy harmincezer hithű zsidó tolongott a siratófalnál, és jelentős tömeg gyűlt össze a környéken is.

A siratófal, más néven nyugati fal az egykor Heródes által újjáépített Salamon templomának megmaradt része, a zsidó vallás szent helye. A fal előtt imádkozva a hívők kis papírdarabokra írt könyörgéseiket csúsztatják a kövek közötti hasadékokba, hogy kéréseik egyenesen Istenhez jussanak.

A zsidó hagyomány szerint – mivel a napok esténként kezdődnek – kedd este teremtette meg Isten a Napot, és akkor mondják a napszentelést, amikor kedd estére visszatér a Nap abba a helyzetbe, ahol a teremtéskor volt. Mivel a Nap fényét az ezt követő reggelen, azaz szerda reggel lehet látni, így ekkor tartják a szertartást.


A Nap állása egy év és hat óra alatt ér vissza mindig ugyanabba a helyzetbe. Ez azt jelenti, hogy a második évben 365 nap és 6 óra után került vissza a Nap újra abba a pozícióba, „ahová a Teremtő az első évben elhelyezte", ami így már nem kedd estére, hanem egy és negyed nappal későbbre esik. Még egy évvel később péntek reggel 6 órakor kerül ugyanoda a Nap, ezért 28 évnek kell eltelnie, amíg újra kedd estére kerül teremtéskori helyzetébe. A zsidó vallás szerint most 206. alkalommal „tért vissza a természet a kezdetekhez".

Olvasóink írták

 • 1. ASHER 2009. április 12. 18:40
  „a nap fele forditott arccal a napot nezve mondjuk;
  -"Baru´h ata H´ eloikeinu mele´h haolam osse maasse verechit!"-
  utana kozvetlenul;
  -"Baru´h ata H´ eoikeinu mele´h haolam chehe´heyanu vekiyemanu vehigulanu lizmane haze!"-
  a pontos idopont; 2009 APRIL.08 -(14-e NISSAN 5769)- 7,45h - 08h kozt!!
  ezt az imat hivjuk igy; Birkat Hahamah!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kovásztalan kenyér ünnepe

A zsidóság a pészah ünnepét niszán hónap 15. napjának előestéjétől, azaz 14-től a hónap 22. napjáig… Tovább olvasom