Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Minden nyílvessző célba ér!

Grózer Csaba nevét határainkon belül és azon túl is ismerik. Húsz éve készít íjakat, fejleszti a technológiát.

Környezetvédelmi harcosként is bizonyított.

Most épp a lótenyésztés foglalkoztatja és fesztivált szervez. A dzsirittudás birtoklója.

A feketeerdői Grózer Csaba végzettsége szerint elektronikai műszerész. Ám ha lenne névjegykártyája, inkább azt írhatná rá: íjkészítő, -fejlesztő, gondolkodó, feltaláló, ˝küldött˝. Saját meghatározásában: szemlélődő és cselekvő ember.

Jelenleg öt különböző projektet irányít egyszerre. Ezekben ő maga a közös és persze a természet, a történelem, a harcművészetek iránti ˝öröktől való˝ vonzódása. Egy erő vezérli, mely – mint mondja – valamennyiünk segítője lehet, ha ˝a nagyon is közeli jövőben összeomlik az a világ, amelyben élünk, az a világ, aminek semmi köze a valósághoz˝.


– Mi indította el ezen a sajátságos úton?

– Gyermekként minden tavasszal, amikor melegedni kezdett az idő, valami furcsa, ellenállhatatlan erő hívó szavát éreztem. Olyan érzés volt ez, mint mikor a vándormadár érzi, hogy eljött az idő és szárnyra kap. Akkor még pontosan nem tudtam, hogy ez mit is jelent. Felnőtt fejjel ébredtem rá arra, hogy a világban sokkal több a lehetőség, mint amennyit észreveszünk belőle. Csak kevesen látják meg a lényeget. Pedig nem kell több, mint kinyitni a szemünket és a körülöttünk lévő valós világot megélni.


– Elmegyünk a lényeg mellett? Nem egyszerű a kötelezettségek teljesítése után még egy természetjárást, szemlélődést is a napi rutinba beszorítani. Ez a mindennapok valósága.

– Egyáltalán nem ez a valóság! A valóság pont az, ami mellett elrohanunk. Ahová tartunk, az viszont a pusztulás, s ez nem távlat, ez öt-tíz év, és vége... Ugyanakkor tudvalévő, hogy minden hatás ellenhatást vált ki. A nyílvessző, amit kilövünk, parabolikus pályája miatt előbb-utóbb földet ér. Hát, efelé tartunk. Rövid időn belül átalakul a világ. Mert rossz, s ami rossz, az összeomlik. Magyarországon rengeteg olyan ember van, aki produktívan nem tesz semmit a társadalomért, élősködik. De amint elzárják a csapot és nincs pénz, munka: törvényszerűen bezárul ez a világ. A válság csak szellő volt ahhoz képest, ami a jövőben vár ránk.

A felszabaduló időben viszont az emberek levegőhöz juthatnak, s akkor fordulnak majd a helyes irányba. Kell egy erő, amihez csatlakozhatnak; ezt kell fel- és megmutatni nekik. A megoldás pedig a közösség. Mert az erő bennünk van. Az újjászerveződő rendszert pedig érdemes jól megcsinálni. Az összeomlás után úgy kell felemelkedni, hogy előtte megfontoljuk: valóban szükség van-e mindarra, ami körülvesz bennünket? Régen nem volt semmi, vagy kevesebb, és mégis boldogabban éltek az emberek. A Kelet Ünnepe fesztivált is ezért szervezzük, hogy ezt a szemléletet közvetítse.


A törökök  plakettel igazolták, hogy Grózer Csaba (jobbra) és csapata a ˝dzsirittudás˝ birtoklói.
A törökök plakettel igazolták, hogy Grózer Csaba (jobbra) és csapata a ˝dzsirittudás˝ birtoklói.

– Ezek szerint a feketeerdői őszig tartó programsorozattól teljesen független a Kelet Ünnepe fesztivál?

– Igen. Szeretnénk a már ismert rendezvényeink helyszínét, programkínálatát kibővíteni. Kéthetente rendezzük az egész napos programokat Feketeerdőn. A falu bevezetőútja mellett nyolc hektár földterület rendelkezésre áll. Ott íj- és íjkészítés-technikai/technológiai bemutatók, íjászversenyek, lovasbemutatók, az ősmagyar és a keleti kultúrák kézműves-tevékenységei várják a látogatókat. Mindehhez megtörtént a tereprendezés, a jurták felállítása. Újdonság lesz az ókori magyarok lovaihoz igen hasonlók bemutatása. Ezek kaukázusi karabah (azerbajdzsáni melegvérű) lovak, tenyésztésüket is elhatároztuk.

A tervekben szerepel egy kétévenkénti rendezésű fesztivál megszervezése is. A Kelet Ünnepe egy kelet-közép-európai és ázsiai többnemzet-fesztivál lesz, ahol bemutatnánk az ókori népek csatáit, harcászatát. A kulturális ünnepen keresztül pedig kialakulhat egyfajta együttműködés a népek között. Tanulhatunk egymástól. Sőt, ez jó hatással befolyásolhatja a diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat is.


– Meglehetősen egyedi, szokatlan, új. Elhívhatók az emberek egy efféle rendezvényre 2010-ben?

– Biztosan akadnak olyanok, akiket érdekel. Persze a részvétel is fontos, de ami még lényegesebb, hogy az ilyen események további folyamatokat indítanak el. Nem akarok mást csak megmutatni egy utat, annak, akit érdekel. Azt, hogy máshogy is lehet élni. Nincs játszott szerepem, én csak egy szemlélődő vagyok. Nem fogalmazok meg semmit, egészen egyszerűen megteszek dolgokat és bízom benne, hogy ezen az úton követőkre találok...


Van kedve a dzsirithez?


A dzsirit egy hagyományos török lovas csapatjáték, küzdősport, harc. A lovasoknak egy rövid, gumihegyű hajítódárdával kell a vágtázó lóról egymást eltalálniuk. A dzsirit maga a  110 cm hosszú, hengeres, egyenletesen vékonyodó farúd. Nagy ügyességet, jó lovaglási, célzási készséget igényel a játék. A sport szabályrendszere a hagyományos szabályok egységesítésével és a játékosok testi épségét védő rendelkezések beiktatásával jött létre. A török játékot már elhozták Magyarországra, most a bemutatását tervezik. A feladat a kiválasztottaknak nagy megtiszteltetés, a török küldöttség hivatalos okmánnyal igazolta a tudást, a szabályok átadását. Grózer Csaba és csapata  várja a játékhoz kedvet érző bátrak jelentkezését.A környezetvédelem jegyében

Hogyan lehetne az utak mellől eltüntetni a kidobott nejlon szemeteszsákokat? Mi sem ˝egyszerűbb˝: egy olyan anyagot kell előállítani, ami a nejlont kiváltaná. Grózer Csabának ez sikerült – kukoricából. A gép  elkészült. Gyártható az a bizonyos zacskó, amely akár (mert sajnos  megteszik) el is dobható, hiszen elbomlik. Egyébként Csaba próbált magyar vállalkozókat keresni, hogy segítsenek a terve megvalósításában, de senki nem akarta a drága felszerelését beáldozni az ötletpróbára. Nyugaton akadt vállalkozó, aki segített...

Egy másik, talán még érdekesebb projekt is folyamatban van. Végterméke a hőre keményedő műanyagot váltaná ki. Egy szálerősítésű natúr kompozit anyag, hihetetlen szilárdsággal. ˝Mert természetvédelmi céllal lehet  törvényeket, rendeleteket alkotni, majd betartatni, de nem egyszerűbb olyan anyagot gyártani, ami nem tehet kárt a környezetünkben?˝ – kérdezte. És tényleg...

Olvasóink írták

  • 1. pirosász 2010. május 16. 10:19
    „A MAGYAROK ISTENE éltesse sokáig GRÓZER CSABÁT!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordra éhes nép vagyunk

Nemrég győri egyetemisták beállították a magyarországi csoportos palacsintasütés 24 órás mennyiségi… Tovább olvasom