Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Larsen-csapda

Győr-Moson-Sopron megye dolmányosvarjú-állományát tekintve az országos elsők között szerepel, ez az óvatos, éber madár általánosan elterjedt, előszeretettel fészkel a vízparti, ártéri nyárasokban, a magas fák koronájában.

Szinte minden táplálékot elfogyaszt, előszeretettel jár rá a dögre is, de a tavaszi időszakban az apróvadas területeken a mezeinyúl-fiak, fácáncsibék elpusztításával, fészkek kifosztásával jelentős vadgazdálkodási és természetvédelmi kárt okoz, még a falusi udvarokba is berepül fiatal csibét zsákmányolni.

Vadászidényben vadászható a faj, azonban az apróvadas területeken engedéllyel ezen túl a fészkelési időszakban is gyéríthető. Hagyományosan vadászták ún. ˝uhuzáson˝, vagy gyakorlat volt a fészkek felderítése és az arról való ˝leugrasztás˝.

Statisztikák szerint az éves terítéke ezerötszáz, míg fészkelőállománya ötezer példány körül mozog. Szapora, erőteljes testfelépítésű, alkalmazkodóképes faj.

A vadgazdálkodás területén a tavalyi évben Hajas Péter titkár kollégámnak köszönhetően egy régi-új csapdázási módszer került ismét alkalmazásba, ez a Larsen-csapdák használata.


A módszer megfelelő szakértelemmel párosulva kiváló eredménnyel alkalmazható a dolmányos varjú, a szarka és akár a szajkó állományának szabályozásában, ez nemcsak az apróvad, de az énekesmadárfajok állományára is kedvező hatással van.

A módszer lényege a varjúfélék viselkedésén alapul, hiszen ki ne látott volna dögön civakodó szarkákat vagy dolmányos varjakat? Az egyszerű faládában a területre kihelyezett idegen madár szinte azonnal odacsalogatja a környéken mozgó egyedeket, amelyek a fajtársat látva kevésbé óvatosak, a pecekkel ellátott rugós csapóajtó pedig, ha a madár hozzáér, működésbe lép. A csapda használata elsősorban a tavaszi időszakban eredményes, a fiatalok kirepülése után a kisebb-nagyobb csapatokban mozgó madarak esetében már kevésbé, a csapda befogókapacitása korlátozott, ezért – mivel nagyon tanulékony madárról van szó – nem is ajánlott. Kihelyezése könnyen megoldható, és mivel fegyverhasználatot nem igényel, akár a lakott területeken is sikerrel alkalmazható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartalmas szórakozás a jótékonyság jegyében

Számos szórakozási lehetőséget kínál az V. Szentiváni Nyári Fesztivál. A belépőkből befolyt… Tovább olvasom