Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kemény kuplék kocsmája, kétszer - színházkritika

Tessék mélyen a tárcájába nyúlni, mélyen tisztelt, kedves vendég. Akkor elfelejtheti búját-baját, három órára csak Öné a világ.

Csillogó díszletek, fülbemászó melódiák, üde és készséges táncoslányok várják az élet naposabb oldalán, az éjszakai mulatóban. Előtte viszont barna alkony száll a ’30-as évek Berlinje fölé...

Első síkon ezt adja a Kabaré, a Győri Nemzeti Színház legújabb darabja, Kander és Ebb világszerte ismert musicalje. Közben azonban fény derül az árnyékosabb részletekre: kemény műfaj a szórakoztatás, különösen, ha a „kedves vendég" igényei magasak és politikailag is motiváltak. Az élet nem habos torta vagy lányregény, ezt Közép-Európában talán mélyebben is tudjuk, mint a szerzők a Nagy Vízen túl, így a kemény kuplék kocsmájában eléggé otthon érezzük magunkat.

Járai Máté (konferanszié) a titkok tudója, a Kabaré mágusa, valóban gyönyörű hölgyekkel: balról Bátyai Éva, jobbra Bartha Alexandra.
Járai Máté (konferanszié) a titkok tudója, a Kabaré mágusa, valóban gyönyörű hölgyekkel: balról Bátyai Éva, jobbra Bartha Alexandra.

Masteroff története jóvoltából megdöbbentő átváltozásoknak lehetünk tanúi, a legerősebben Ernst Ludwig alakjában, aki egyszerre kisstílű ügyeskedő és gavallér sármőr, majd fokozatosan vedlik jéghideg, lelketlen náci vezérré. Forgács Péter plasztikus alakítása logikus ívet húz a végletek közé. Sally szerepében Mózes Anita bizonytalan és bolondos, vadócság nélküli Bowles kisasszonyt hoz, de énekhangjával kárpótol. Cliff Bradshaw, a kezdő amerikai író szerepe megtalálta Nagy Balázst, a prózai és zenés lehetőségekkel is kiválóan él. Kost kisasszony, a fanyar kéjhölgy megformálójaként Agócs Judit emlékezetes epizódalakítást nyújt, jól időzített poénokkal. Loli és Lulu, a kabaré két harsány szöszkesége (Mihályi Orsolya és Bartha Alexandra) a rövid fellépésekben is megvillantják énektudásukat, ráadásul Lulu kapta az est legütősebbre megírt dalát. Mellékszereplőként Jáger András, Koppány Zoltán és Gerbert Judit nagyszínházi színvonalon teljesítenek.

Az átváltozás után: Nagy Balázs (Cliff) és Forgács Péter (Ernst) ellenségként találkoznak újra.
Az átváltozás után: Nagy Balázs (Cliff) és Forgács Péter (Ernst) ellenségként találkoznak újra.

Két előadást láttam, néhány nap különbséggel, részben eltérő szereposztással. Szerdától a lényegi kérdés vasárnap estére így redukálódott: ismét a ˝Mein liebe Herr˝ lesz az előadás tetőpontja? A válasz csak majdnem, mivel Klinga Péter alkatilag természetes, ügyes játéka helyett a konferanszié szerepében Járai Máté még többet hozott: eltúlzott, de mindig érthető orrhangjával, parádés mozgásával, mimikájával és főként Cliffnek szóló búcsúdalával erőteljesen igazolta klasszisát. A dalokat átélt emberi mélységgel megtöltő Rupnik Károly (Schultz úr) és Janisch Éva (Schneider kisasszony) könnyedén megismételték korábbi teljesítményüket.


Összességében a két előadás közül az első kimondottan tetszett, a második jobban szórakoztatott. Bármelyiket nézem, érdemes a tárcába nyúlni. Politikából épp csak annyit kapunk, amennyit a mai félmúlt érdemel: enyhe emlékeztetőt, hogy véletlenül se nézzük pajkos iskolás fiúknak az utcán randalírozó barnaingeseket. Nagy Viktor rendező biztos kézzel fogta össze a szálakat, gördülékenyen váltják egymást a jelenetek, ülnek – ahol kell, ütnek – a poénok. Revüszínházként is kifogástalan a győri előadás: a nagy létszámú szereplőgárda és tánckar (Gyenes Ildikó koreográfiájával), a Kaposi Gergely vezényelte profi zenekar és énekkar, Csík Györgynek a forgószínpad technikai adottságait maximálisan kihasználó, illúziókeltő, átjárható díszletei, Horváth Kata csillogó jelmezei garantálják, hogy jól érezzük magunkat. A konferanszié igazat mond: érdemes elmenni a Kabaréra. Akár többször is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánc vezette ecset

Művészettalálka és diákrandevú egyszerre, a színházzá varázsolt egyetemi klubban rögtönzéssel… Tovább olvasom