Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyalog a Föld körül

Két magyar fiatalember nagyot gondolt, amikor fejükbe vették, hogy körbegyalogolják a Földet. S az elsőre „vadnak" tűnő ötlet ma már irigylésre méltó... Ugyanis a vajdasági testvérpáros, Ivanics Ferenc (31 éves) és István (25) már Közép-Marokkóban, a Szahara kapujában van.
Több mint fél éve tették meg első világhódító lépéseiket Szegeden, amikor azt állították, hogy három és fél esztendő alatt körbejárják a Földet. Bátran állíthatjuk, hogy a 40 ezer kilométeres táv, még autóval is nagy teljesítmény lenne, nemhogy két lábon...

– Úgy tudom, hogy Európában egyedülállóak vagyunk, és az egész világban ritkaságnak számítanak a Földet körbegyalogló emberek. Itt, ahol most vagyunk, messze az otthontól, ahol az emberek alig tudnak a magyarokról, a magyarságot képviseljük – hangsúlyozza a testvérpár.

A történet 2007 júniusban kezdődött, amikor egy boszniai vállalkozó felvetette az ötletet a palicsai Ivanics Istvánnak, hogy valakinek vagy valakiknek körbe kellene gyalogolniuk a Földet a béke nevében. Több sem kellett a kalandos természetű testvérpárosnak, a Föld körüli túrával kapcsolatos tervek elkezdtek alakot ölteni...


– Öcsém a „nagy kaland" előtt felajánlotta egy boszniai vállalkozónak, hogy hazagyalogol Bosznia-Hercegovina tengerpartjáról Szabadkára, ezzel is bizonyítva, hogy a Föld körüli útra ő a megfelelő ember. A túra sikeres volt és öcsém társával együtt 27 nap alatt átszelte Monte Negro és Szerbia sokszor nem túl barátságos tájait – meséli Ferenc, majd hozzátette: – komolyságunkat tükrözi, hogy létfenntartó dolgainkról lemondtunk, felmondtunk munkahelyeinken, s az albérleteinket is visszamondtuk. Kezdetben úgy tűnt, hogy minden „sínen" van: a menedzser intézkedik, mi pedig edzünk, készülünk az útra... Azonban február közepén „beborult fölöttünk az ég"... Dráma drámát követett, ami azzal vette kezdetét, hogy menedzserünk családi okok miatt nem tudott teljes gőzzel foglalkozni velünk – mondja Ferenc.


Békeúton

A testvérpár nem adta fel a „küzdelmet", és a kezdeti megpróbáltatások ellenére is belevágott a „világhódításba".

– Sokszor áztunk-fáztunk és éheztünk, de az optimizmus segített átvészelni a rossz napokat is. Az út ideológiája továbbra is a béke maradt, amely átvezet fagyon, forróságon, sivatagon, sziklákon, dzsungelen. Ez nemcsak fizikai kondíciót követel, fontos egymással megértésben lenni, a másik ember sajátosságait és az ebből fakadó tulajdonságait nemcsak elviselni, hanem elfogadni – magyarázza István.


A szahara kapujában

Magyarország, Ausztria, Németország, Franciaország és Spanyolország is a hátuk mögött van, a testvérpár már sok izgalmas dolgot látott és tapasztalt. Jelenleg Közép-Marokkóban, a Szahara kapujában „táboroznak". (A www.worldwalk.blogol.hu internetes portáljukon kalandjaik napról napra nyomon követhetők.)

Ivanics István a megpróbáltatások ellenére is jól érzi magát a gyalogúton.
Ivanics István a megpróbáltatások ellenére is jól érzi magát a gyalogúton.

– Aki olvassa a bejegyzéseinket, láthatja, hogy a szerénynél is alacsonyabb nívón küzdjük magunkat előre. Hotelben nem szállunk meg, étteremben nem eszünk, aprócska sátrainkban éjszakázunk a vadonban, és a lehető legolcsóbb helyi ételeken élünk. Annak ellenére, hogy túrázós múltunknak köszönhetően jó referenciákkal rendelkeztünk, kevesen hittek abban, hogy 40 ezer kilométert le tudunk gyalogolni – emelte ki Ferenc, majd folytatta: – 6 ezer kilométert már megtettünk, s Marokkó utolsó városáig is leküzdjük magunkat... ám onnantól jelenleg számunkra nincs tovább. Hiába a sokszor harcias kitartás, a hit és az elszántság, külső segítség nélkül bukásra vagyunk ítélve. Nagyon nagy távot tettünk meg, sok kemény próbán vagyunk túl...

Ivanics Ferenc és István képességeit és elszántságukat ismerve a gyenge anyagi támogatások ellenére is teljesítik a kitűzött céljukat. És hogyan lehet egy liter vízzel négy pár zoknit kimosni, vagy milyen lesz az ember anyagcseréje, ha két hétig kizárólag naranccsal táplálkozik? S hogy milyen a felkockázott tevehús? – ezekre a kérdésekre, a palicsai testvérpár már biztosan tud választ adni...

Olvasóink írták

  • 2. amindenit 2008. augusztus 24. 06:06
    „Nagyon gyatrán megy a séta.Szerintem kudarcra van itélve...Sajnos.Kevésnek látom a támogatokat.A béke nevében,vagy csak úgy?Hát tényleg nemes cél,de háború volt,van és lenni fog!Öszintén engem nem érdekelnek hogy ezek mit csinálnak ottkint.A cunami károsultjainak se adtam pénzt,de ezeknek sem fogok.Nekem ki ad ha az apeh dörömből az ajtóm elött?nem indulok neki hosszabb utnak saját anyagi fedezet nélkül,mert bármi történhet.annyi pénzüknek lenni kellett volna hogy maguk fedezzék az utat,ha valami ok végett nem kaptak volna támogatást,vagy akadozva kapják.Azt meg kilehet számolni hogy kb mennyi pénz is az utazás.De ettől függetlenül amit irtam ameddig birják,én is sok kitartást kivánok nekik.”
  • 1. Vica91 2008. augusztus 23. 15:55
    „SOK KITARTÁST és erőt kívánok a testvérpárnak a nemes céljuk elérésének érdekében!! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vatikán is elismerte a földön kívüli élet lehetőségét

Felújult az ufóforgalom: Walesben június utolsó napjaiban három helikopterpilóta jelentette, hogy… Tovább olvasom