Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Egy vidám hét a Sziget-labirintusban

Fesztivál - Nehezen lehetne összefoglalni, hogy mi a Sziget lényege. Egy sajátos életforma, amit évente egyszer, egy hétig él az ember.

Olyan hatalmas a Sziget, hogy az ember ki sem ismeri magát a programok rengetegében. Gazdasági válság van, de ez mondjuk nem érezhető: sok embert látni ott is, ahol 1500 forintért mernek egy tányér babgulyást. Idén is sokkal több a külföldi vendég, mint a magyar. Egy francia srác elárulta, hogy napi húszezer forint megy el egy jobb napján.

Ez nem is csoda, hiszen az olcsóbbik sörnek 450 forint korsója. Persze magyarokkal is találkoztunk, de sajnos egyre kevesebbel. Annyit tudtak tenni a szervezők, hogy ne szűnjön meg teljesen a magyar szó, hogy a Tankcsapda-koncertre és a rasszizmus elleni napra például külön lehetett jegyet venni, illetve különböző akciókon keresztül vezetett az út a belépőig. Létrehoztak egy hungarikum falut, amely a jó pénzű hollandok és németek körében ugyan nagy sikert aratott, ám a magyarok inkább a bejárat közelében lévő hipermarketet látogatták. – Ide járunk ˝költségcsökkenteni˝, soha sem eszünk bent, mert az nekünk túl drága – mesélte egy pár, akivel kifelé menet találkoztunk. Tovább folytatva a szomorú sort: a nagyszínpadon nincs magyar előadó, leszámítva a Tankcsapda jubileumi koncertjét és a rasszizmus elleni nap fellépőit. Ilyen sem volt még soha. Most azok a magyar együttesek, amelyeknek más fesztiválokon a nagyszínpadon volt a helyük, az MR2-színpadon léptek fel.


Tavaly 385 ezer látogatót számoltak a szervezők, idén is hasonló eredményt várnak. Egy biztonsági őr szerint ennyi ember csak egyféleképpen tarthat össze, ha a különböző kultúrák képviselői kölcsönösen elismerik egymást, mindenki toleráns a másikkal szemben. A Sziget olyan multikulturális rendezvény, ahol nyoma sincs a gyűlölködésnek: egy hét telik a nyugalom jegyében. Egy sajátos életforma, amit évente egyszer élhet át az ember. Itt és most.

Barátadagok, koncertek, pár perces beszélgetések – egy sörrel a kézben. Annyira gazdag a programkínálat, hogy még a választás is fejtörést okoz. Valójában olyan a fesztivál, mint egy labirintus: eltévedünk, keresünk, kutatunk, de végül megtaláljuk az utat. Ehhez pedig kell egy hét. Minden a bevezető napi Tankcsapda jubileumi koncerttel kezdődött.

– Nem gondoltam volna, hogy Lukács Laci valaha is könnyeket csal ki a szememből, de ahogy eljátszották az Egyszerű dalt, sikerült neki – hatódott meg egy fűben ülő, középkorú szigetlakó.

Másnap újult erővel a koncerteken ugrált és énekelt mindenki, akit nem viselt meg túlságosan az előző napi bulizás. Novák Péter műsorvezetésével nézhettük meg a magyar fellépőket, és tölthettük ki a kérdőívet, hogy esőkabátot kapjunk. Jól is jött, hiszen záporosra fordult az idő, és aki nem akart elázni, annak hasznos volt tudnia, hogy hányféle kisebbség él Magyarországon. Eső után találkoztunk kedvenc fesztiválarcunkkal: évről évre összefutunk ugyanis Tóth Tiborral, aki az árus soron adja el sapkáit. Állatos fejfedőket, amiket eredetileg síeléshez találtak ki. – Rájöttem, hogy nem síelőknek kell eladni a tökfödőket, hanem részegeknek! Jót nevetnek a majmot vagy disznót ábrázoló sapkán, és megveszik – mondta egy hatalmas csigasapkával a fején az enyhén már pityókás árus. Tavaly medencéket is hozott, vidám habfürdőt rendezett, de idén ez elmaradt, mert még nem sikerült slagot kerítenie.

Továbbmentünk, és az egyik legizgalmasabb délutáni tevékenységnek a tarot-labirintust szavaztuk meg.

– Személyiségkártyát kell húzni, és úgy megtalálni a kivezető utat – magyarázta egy fiatal lány, aki épp akkor jött ki az útvesztőből. – Én papnő voltam, majdnem egy órába telt, mire kiimádkoztam magam valahogy – osztotta meg velünk Kati, aki egyébként Szegeden tanul, és dolgozni jött a Szigetre, pultos.

Itt döbbentünk rá: labirintus bizony az egész Sziget. Nem a rossz tájékozódóképesség miatt, de aki a nyakába veszi a fesztivál zegzugos kínálatát, érdekes programjait, és látni szeretne mindent, annak hosszú az útja: a nagyszínpadon több koncertre is bólogattunk, beálltunk a tarajosokhoz Prosecturára a rockszínpadon, néztünk spanyol utcaszínházat, fonattunk hajat a latin negyedben.

Mindenki keresi az utat, próbál állomásokat, szigeteket találni a hatalmas fesztivállabirintusban. Holnap azonban mindenkinek véget ér az önfeledt bolyongás, és kijut az útvesztőből, hogy aztán egy év múlva megint eltévedjen.

Olvasóink írták

  • 2. miracle 2009. augusztus 17. 17:54
    „Akiknek minden nap van annyi pénzük, hogy abból berúgjanak, azok ne vinnyogjanak, hogy kajára nincs.
    Tisztelet a kivételnek.”
  • 1. AstarothZ 2009. augusztus 15. 11:40
    „Az m1 Kultúrház c. műsorát szerda este ezekkel a szavakkal kezdte a műsorvezető: Nyugat-Európa kijött a Szigetre. És ez látszott előre a jegyárakon, és a programon, ami teljes egészében a külföldiek ízlését szolgálja ki, nagyrészt olyan fellépőkkel, akik náluk odahaza ismertek és népszerűek. A rock-metal műfaj pedig idén teljesen háttérbe szorult, nincs például a korábban megszokott HammerWorld színpad sem, arra az MTV Headbangers Ball - Rock Színpad -ra ami helyette van, még a szót is kár vesztegetni, az már nem ugyanaz. A külföldi vendégeknek ettől függetlenül jó bulizást, ez nem az ő hibájuk, a szervezők meg qrvára szégyeljék ezért magukat, majd a bevétel számolgatása közben. A Sziget esete is jól példázza az egész ország állapotát. Ide jutottunk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekképviselet a vadászatban

Hobbi - A vadászat alapvetően nem magányos időtöltés, soha nem is volt az. Az 1996. évi törvény… Tovább olvasom