Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Célegyenesben a Kisalföld Vágta

Célegyeneséhez érkezett a Kisalföld Vágta szervezése: már készítik a galopp-pályát, s egyre több versenyző jelenik meg, hogy a jövő hétvégi nagy megmérettetés előtt kipróbálja a terepet.

 A gyorsasági futam egyébként nem veszélytelen, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy már az edzések alatt történt baleset.

Az utóbbi napokban több település – így Écs, Nyúl és Győr-Ménfőcsanak – lovasai is tiszteletüket tették a gyirmóti Rodeo Ranchen, hogy kipróbálják a galopp-pályát a jövő hétvégi Kisalföld Vágta előtt. Az edzés azonban nem mindenkinek alakult a tervei szerint: a Vámosszabadi színeiben induló Morvai Virág csúnya balesetet szenvedett az egyik gyakorlókör során. Pedig lova, Legenda jól futott: 1 perc 17 másodperc alatt teljesítette az 1000 méteres távot, amikor egyszer csak, meglátva a kerítésen belül a többi lovat, úgy döntött, önkényesen csatlakozik a többiekhez...

– Későn vette észre, hogy a vaskapu el van húzva, s mivel már sem megállni, sem félreugrani nem tudott, nagy sebességgel nekivitt a vasrúdnak. Csúnyán felbuktunk, én fejjel érkeztem a földre – meséli a fiatal lovas, akinek az egész jobb oldala csúnya zúzódásokkal van tele, s kis híján az arccsontja is eltört. Virág ebben az állapotban kénytelen volt visszalépni a versenytől, így a településnek új induló után kellett néznie: egy győri hölgy száll majd nyeregbe Vámosszabadit képviselve.


Az utolsó percben egyébként több település is nevezett: Csorna a héten, a jelentkezési határidő lejárta után jelezte indulási szándékát, Halásziból pedig ketten is érkeznek, a múlt hétvégi helyi válogatóverseny győztese ugyanis mindössze 16 éves, így csak a kamaszfutamban állhat rajthoz, a felnőttek között a második helyezett versenyez majd. Kiderült, hogy Nyalka is indul a helyi civil szervezetek támogatásával. A településen egyébként is erős a civil összefogás, így sikerült például játszóteret és óvodafelújítást nyerni a falunak. A települést a gyorsasági futamban Kiss Dávid képviseli, a településvezetők futamában pedig Balogh Ervin is rajthoz áll. A polgármester ezért hetek óta hajnalban kel, hogy saját tenyésztésű lován, a kisbéri félvér Csárdáson ˝edzésre˝ induljon az erdei terepeken. Indul a pónifogathajtásban is, abban azonban már bizonyított: egy hasonló, április végi versenyen toronymagasan első lett. Nyalkának sikerült egy húszfős kötélhúzócsapatot is kiállítania a versenysorozatra, így a falu apraja-nagyja szurkolhat a helyieknek Gyirmóton.

A Kisalföld Vágta fő versenyszáma, a gyorsasági futam egyébként nem veszélytelen, a lovakat ilyenkor elkapja a versenyszellem, s a kanyarokban könnyen kisodródnak a száguldó állatok – márpedig a gyirmóti pályán négy kanyar is van. A két évvel ezelőtti, első Nemzeti Vágtán a Hírességek Futamán történt csúnya baleset: Hajas László mesterfodrász az egyik fordulónál bukott fel – miután állítása szerint Sasvári szándékosan elévágott, s leszorította a pályáról.

Remélhetőleg a Kisalföld Vágtán nem lesz szükség a készenlétben álló mentőautóra, sem a tűzoltó készülékekre. Utóbbiakat már kikészítették, a szombati futamok után ugyanis három ˝tüzes˝ versenyszámot is láthat a közönség, többek között egy tüzes lovasíjász-bemutatót. A hétvége programja egyébként nemcsak ezért lesz színes, több lovasklub is megmutatja, mire büszke. Lesz kaszkadőrbemutató, Győrladamérról pedig az ősi magyar fajtának tartott – de legalábbis ahhoz nagyon közel álló – hucul lovakkal érkeznek, a ritka fajtát (is) népszerűsítendő.


Háromnapos rendezvény

Május 21–23-án rengeteg programot kínál a Nemzeti Vágta, előfutamait – óránkénti indítással – szombaton 12 és 17 óra között rendezik, 18 órakor a polgármesterek szállnak nyeregbe, 19 órakor pedig a nagydöntőn izgulhatnak a nézők. (Részletes program: www.vagta.kisalfold.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden nyílvessző célba ér!

Grózer Csaba nevét határainkon belül és azon túl is ismerik. Húsz éve készít íjakat, fejleszti a… Tovább olvasom