Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Az abu-dzabi szuperelit: hétfőn utaznak a diákok

Hétfőn indulnak Abu-Dzabiba azok a diákok – hazánkból heten –, akiket felvettek a New York Egyetem létesítményébe. A világból mindössze százötven fiatalt ért ez a megtiszteltetés, az utazás előkészülete közben a győri Bede-Fazekas Mátéval beszélgettünk.


A fiatalok rivallásban törtek ki, amikor megjött tavasszal a New York Egyetem végleges értesítése, az országban mindössze hét postafiókra, s ez egyébként arányait tekintve igen előkelő helyre sorolja Magyarországot. Hiszen az egész világból csupán 150-en utazhatnak az Arab Emirátusokba, Abu-Dzabiba, ahol a sejk anyagilag, a New York Egyetem világszínvonalú oktatókkal és szakmai tudással támogatja az egyedülálló létesítményt. Az ösztöndíj körülbelül évi 10 millió forint, ez fedezi az oktatást, elképzelhetjük, milyent. A diákok emellett némi készpénzt is kapnak, s fizetik a hazautazásukat évente kétszer.

Bede-Fazekas Máté
Bede-Fazekas Máté

Bede-Fazekas Máté, az ismert operaénekes, Bede Fazekas Csaba fia egyike a hét magyarnak, akik hétfőn utaznak. A csomagolás napok óta tart a győri házban, a legnagyobb nehézséget persze az jelenti, hogy miből álljon a repülőgépre még ingyen vihető, legfeljebb húszkilós csomag. Vagy ahogy ő fogalmaz: ˝hogy fér bele az életem húsz kilóba?˝ De könnyebbséget jelent például, hogy meleg pulóverre nem lesz szüksége, hiszen még a téli zimankó alatt is több mint húsz fokot kell érteni, s ez már önmagában elég ahhoz, hogy irigykedve tekintsünk a volt révais diákra.

Kezd végre kikristályosodni, hogyan is fest belülről ez a legendáktól körüllengett intézmény Abu-Dzabiban. A bejutott diákok hónapok óta tartják egymással a kapcsolatot a világhálón, s már most szövődnek a barátságok az egymástól tíz-húszezer kilométerre élő, más-más vallású, kultúrájú fiatalok között.

Bede Fazekas Máté (jobbról) Abu Dhabi legnagyobb mecsetében.
Bede Fazekas Máté (jobbról) októberben már járt  Abu Dhabi legnagyobb mecsetében.

– Az biztos, hogy nyitottságra, világpolgári szemléletre fognak minket tanítani – mondja Máté, akitől szobatársai iránt érdeklődünk. Kiderül, hogy a szó az ő esetében nem pontos, hiszen lakhelye inkább egy apartmanra hasonlít, konyhával, nappalival, fürdővel és két hálószobával.
Ilyen értelemben lesz a győri fiú szobatársa egy kanadai, egy kenyai és egy kuvaiti hallgató, akikkel szintén rendszeres kapcsolatot tart. Az első napok forgatókönyvét már lehet sejteni, egy teljes hét az intézmény, a környezet bemutatásával telik és szeptember 12-től kezdődik a tanítás. Ezzel kapcsolatban még csak az első félév menete rajzolódik ki, de tudni lehet, hogy csak két év múlva szakosodnak a hallgatók, addig pedig a látókörüket tágíthatják a szabadon választható ismeretekkel.

– A legfőbb problémám, hogy annyi mindenből lehetne választani, de csak négy tantárgyat vehetünk fel ebben a félévben – mesél a közeljövőről Bede-Fazekas Máté, aki egyelőre csapong, amíg lehet.

A kollégiumi szoba, ami várja a diákokat.
A kollégiumi szoba, ami várja a diákokat.

Mindig is érdekelték például az elméleti tudományok, ezért felveszi a kvantumfizikát. Bevezetteti magát a pszichológiába, jóllehet, nem tervezi, hogy erre a pályára lép. Elkezdi tanulni az arab nyelvet s ezt folytatni is szeretné. Végül, de nem utolsósorban a mozgóképről is hallgat előadást, mivel valószínű, hogy a filmes szakmát választja két év múlva. A rendezés régóta érdekli, amatőr kisfilmeket már eddig is készített barátaival.

Örömhír volt számára, hogy a szuperelit intézményben folytathatja a zongorajátékot s legalább szinten tarthatja a tudását. Kiváló zenei tehetségéről több újság is beszámolt, legutóbb első lett Máté a maga nemében legrangosabb Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen. A tantárgyak mellé testmozgásként az egyéni és páros sportok nevű órát vette fel a tenisz miatt, de ennek keretében golfot is oktatnak és futóedzéseken is kitehet magáért.

Vajon milyen lesz a követelmény: meg lehet-e bukni egy ilyen előkelő támogatást élvező egyetemen? – kérdeztük tőle.

– Keményen kell tanulni, ezt az egyik dékán, David Scicchitano is megmondta, amikor Budapestre látogatott, hogy megismerje a magyar diákokat. Elképesztően barátságos és szimpatikus volt. Nem gondolom, hogy céljuk lenne Abu-Dzabiban év végére megtizedelni az évfolyamot. Ugyanakkor nyilván feltételezi a rendszer, hogy aki ide bekerült, az ki is használja a lehetőséget, és nem áll slendriánul a félévhez – mondta Máté.

Abu-Dzabi

A város életében nagy változást hozott 1958, amikor felfedezték a közelben rejlő hatalmas kőolajmezőket, amelyeknek 1962-ben megindult kitermelése rendkívül gazdaggá tette az emírséget és magát a várost is. A kőolaj-kitermelésből befolyó jövedelemnek köszönhetően az 1966-ban még csak 20 ezres lakosú városkából a XX. század utolsó negyedében kiépült a ma ismert, korszerű infrastruktúrájú Abu-Dzabi, a térség egyik ipari-gazdasági központja, saját nemzetközi repülőtérrel.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

U2 a szomszédban

Megdőlhet a helyi nézőrekord a U2 ír rockzenekar koncertjén a bécsi Ernst Happel Stadionban,… Tovább olvasom