Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Ahol az élet kezdődik

A folyosó ismerős. Itt álltam, mikor a fiam, majd alig egy évvel később a lányom született. Húsz évvel ezelőtt a hosszú kőpadló a szülőszobától a végtelenig ért.
A megyei kórház szülészetét akkor is sokan dicsérték, biztonságos volt, de mégis rideg. Mintha minden arról szólna: gyógyítunk, nem gondoskodunk. Most is itt állok a folyosón és alig ismerek rá. Barátságos színek, kedves nővérek, orvosok és mellettem az osztály vezetője, dr. Nagy Sándor. Rám néz, talán tudja, mit gondolok: „Én is itt születtem és a végzés óta itt dolgozom. Nem is tudok elszakadni innen. Amerikában maradhattam volna, de húzott vissza Győrbe valami.

Lokálpatrióta vagyok, tudom, a kulturális és a sportfejlesztések, a közéleti események, a gazdaság gyarapodása fontos részei a város fejlődésének. Mindezek mellett azt szeretném, ha a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészeti osztálya is az lenne. Baba- és családbarát osztályt alakítottunk ki, és a munkát folytatjuk. Nézzünk körül!" – invitál az osztályvezető főorvos.


Amerikai tanulóévek

Az élet itt kezdődik. Néha fájdalmas vajúdással, vagy még korábban a várandós anyák vizsgálatával. Nem mindegy, milyen körülmények fogadják a kismamákat, az apukák hogyan várhatják, hogy családjuk létszáma egy, vagy akár két-három fővel gyarapodjon. Dr. Nagy Sándor az év elején vette át az osztályvezető főorvosi posztot a nyugdíjba vonuló dr. Gardó Sándortól.

„Sokat köszönhetek Gardó professzornak, akivel a mai napig nagyon jóban vagyunk. Őt még debreceni diákéveim alatt ismertem meg és a diploma megszerzése után maga mellé vett. Szakmaisága, humánus, betegcentrikus orvosi felfogása meghatározó volt számomra. Igazából hozzá fogható példaképet Papp Zoltán professzorban találtam még pályám során, akinél több mint három évet töltöttem el Budapesten, az I. Számú Női Klinikán. Egyetemi doktori tudományos minősítésemet is nekik köszönhetem."

A főorvos tanulóévei után professzorai segítségével Amerikában töltött egy évet. A New York-i Mount Sinai Egyetemen szerzett gazdag tapasztalat is hozzájárult ahhoz: elvállalja az osztály vezetését. Az ottani orvosokkal a mai napig tartja a kapcsolatot. Nyilván egy magyar kórház más lehetőségekkel bír, mint egy amerikai, de akarattal, jó szándékkal csodákra képesek az egészségügyben dolgozók. A győri szülészeten például recepció fogadja a belépőket. Az érkezőknek nem kell forgatni a fejüket, mit, hogyan és hol tegyenek.


Önzetlen segítők

„A munkatársaim szakmánkról hasonló elveket vallanak, mint én. Azt szeretnénk, ha bizalommal fordulnának hozzánk az emberek. Bizalommal az osztály iránt. És ez független lehetne az orvosok iránt érzett bizalomtól. Recepciósnak például önként jelentkezett egyik kollégánk, belátva ennek a posztnak a fontosságát."

Nem csupán a recepció az újdonság a győri szülészeten. Az apukák számára nemrégiben alakítottak ki egy külön várószobát. Ide is besétálunk. Mintha filmbe cseppentünk volna. Kényelmes kanapék, a falon hamarosan plazmatévé, hangszórók. A berendezésben a KIKA nyújtott óriási segítséget és a Győri Szülészetért Alapítvány is hozzájárult a kialakításhoz. Az utóbbi szervezetnek köszönhetőek a kórtermek új függönyei és a kényelmes várópadok is.

„Sokan és önzetlenül segítenek nekünk. Szülészetünkre az egész megyéből érkeznek vizsgálatokra vagy szülni a kismamák. Számukra sem mindegy, milyen kórtermekben fekszenek. A napokban például Nagy Károlyné segítségével – aki összefogta a megyeszékhely szinte összes árnyékolástechnikai vállalkozóját – sikerült minden ablakunkra patentszúnyoghálót helyeznünk. Ezért rendkívül hálásak vagyunk. Szinte hihetetlen, de ezek hiányában nyáron néha még denevérek is berepültek az ablakokon, nem csupán a kis vérszívók."

Ahol az élet kezdődik, az újszülöttek még nem sokra emlékeznek, de a szüleik annál inkább. A terhesambulancia felújításánál is fontos volt, hogy emberi körülmények és a legmodernebb vizsgálati eszközök szolgálják azokat, akik a szülésre készülnek.

„A várandós nők számára kötelező vizsgálatokat végezzük itt el. Kényelmes hely fogadja őket az ultrahang-laboratóriumunk mellett. Előjegyzés alapján jönnek hozzánk a kismamák magzatiszívhang- és magzatvízvizsgálatra, valamint a terhességi cukorbetegség és magas vérnyomás szűrésére és kezelésére."


Munka, megvalósítás

„A jelent látjuk, közben a jövőt tervezzük. Szeretnénk megdolgozni a szülészeti osztályon a hozzánk fordulók bizalmáért. A szülőszoba átalakítása, a kórtermeink komfortosítása, különös figyelmet fordítva a vizesblokkok, fürdők felújítására, az elsődleges céljaink között szerepelnek. Megyei szinten néhány hete vezettük be a Down-szindróma és egyéb kromoszóma-rendellenességek biokémiai szűrését, amely nem OEP-finanszírozott vizsgálat ugyan, de nagy rá az igény. Ezért egyelőre sokan utaznak Budapestre, pedig nem kellene ennyit fáradniuk. Mivel Északnyugat-Dunántúlon nincs orvosképzés, a megyei kórház osztályaira a betegellátásban és az oktatásban súlyponti szerep hárul. A koraszülöttek ellátásában és a genetikai diagnosztikában regionális központi szerepet szeretnénk betölteni. Onnantól kezdve, hogy pályázatom során megfogalmazott szakmai vezetői elképzeléseimet megismerték, a kórház vezetése és a munkatársaim egyetértenek velem. Így nem maradt más hátra, mint a munka és a megvalósítás."

Olvasóink írták

  • 1. Sz.K. 2008. augusztus 25. 12:11
    „Bármennyire is otthonosítják a kórházat, az sosem lesz olyan , mint egy szülőotthon. MIkor jutunk már el addig, hogy szülőotthonokban történhetne a szülés, amik lehetőleg kórházak közelében lennének és csak probléma esetén kellene kórházba menni.
    Konzervatív olvasóknak üzenem, hogy ez nem eretnek gondolat, hanem fejlett nyugati országokban valahogy így működik a rendszer.
    Másrészt , ahogy a halál medikalizálása is elég rossz folyamat, épp ilyen rossz a születésé, de a legrosszabb ebben az országban, hogy aki tenne valami pozitívat az emberi születésért /Dr. Geréb Ágnes/ azt börtönbe csukják. MIkor fog már bűnhődni az az orvos, aki kórházban veszít el csecsemőt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalog a Föld körül

Két magyar fiatalember nagyot gondolt, amikor fejükbe vették, hogy körbegyalogolják a Földet. S az… Tovább olvasom