Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Újra erős lehet a győri férfi kézilabda

Rövid időn belül ismét élvonalbeli együttes lehet Győrben. A hőn áhított célt az NB I/B-ben újonc Széchenyi ESE érheti el. A klubot támogató kör egyik meghatározó alakja a vb-ezüstéremmel is büszkélkedő dr. Hoffmann László.
Komoly terveket szövöget az NB I/B-be frissen feljutott Széchenyi ESE férficsapata. A csapat mögé felsorakozott személyek garanciát jelentenek arra, hogy valóban ismét nagy dobás előtt áll(hat) a győri férfi kézilabda.

A szakágat felkarolók között van dr. Hoffmann László vb-ezüstérmes kézilabdázó, aki játékos-pályafutását követően vezetőedzőként – az ETO-ban és Veszprémben –, majd menedzserként dolgozott. Hét éve viszont már csak lánya mérkőzései kötik a kézilabdához, valamint játszik a megyei bajnokságban.

Tavaly ősszel ismét magasabb szinten tért vissza a sportág vérkeringésébe, s nem kis szerepe van abban, hogy felcsillant a remény arra, hogy a megyeszékhelyen ismét egy erős férficsapat alakuljon. Erről tegnap egy sajtóreggelin beszélt Hoffmann László.

„Nem a személyem a döntő, sőt, ez nem is rólam szól, sokkal inkább egy csoportról, akik valamennyien felismerték a lehetőségét annak, hogy egy idehaza teljesen új filozófia alapján működő klub alakuljon, s ezzel juttassuk vissza a győri férfi kézilabdát az őt megillető helyre, az élvonalba" – kezdte az egykori kiváló kapus.

„Az utolsó lökést Décsi Gábor hazatérése jelentette. Gábort a sportágat szeretőknek aligha kell bemutatni, pályafutása Győrből indult, majd külföldön teljesedett ki, komoly tapasztalatokkal felvértezve tért haza, s azt gondolom, hiba lett volna ezt nem kihasználni. Rajta kívül meg kell még említenem a Széchenyi-egyetem részéről Gyömörei Tamást, a SZESE elnökét, a várostól Endrődi Pétert, a Győr-Szol média- és kommunikációs osztályának vezetőjét, aki egykoron maga is kézilabdázott, a volt válogatott kapus Gerháth Zoltánt, valamint dr. Darnói Norbertet, Auer Károlyt, Orova Lászlót és Lukács Szabolcsot. Nekik ugyancsak van kézilabdásmúltjuk" – folytatta Hoffmann László, aki a már említett filozófiáról is beszélt:

„Hónapokig ment a tervezés, s nem titok, az is benne volt a levegőben, hogy a jól bevált név miatt az ETO-nál próbálkozzunk, ám a klub nem teljesen rendezett állapota végül elriasztott bennünket. Ráadásul az elképzelt koncepció, melyet a tanulás és sport, valamint a munka és sport mentén dolgoztunk ki, összhangban van az egyetem szellemiségével. Az intézményben ráadásul rektori szinten is kedvező volt a fogadtatás, így belevágtunk, s mára eljutottunk oda, hogy a csapat feljutott a másodosztályba, s az utánpótlásbázis kiépítése is beindult. Szeptemberben várhatóan nyolc vagy kilenc általános iskolában indul be a képzés, van, ahol egy, van, ahol több csoportban, ami mintegy kétszázötven gyereket jelent. Már ez sem kis teljesítmény, ráadásul ez a bázis még bővülhet – más kérdés, hogy egyelőre a szakembergárdában még akadnak hiányosságok, de ez ügyben is haladunk. Hozzáteszem, hosszú ideje hibás szemlélet uralkodott az utánpótlásképzésben – nemcsak Győrben, hanem az országban is –, ennek jeleit látjuk is a válogatottaknál. Tudomásul kell venni, hogy alapból nem élsportolókat kell nevelni, hanem olyanokat, akik megszeretik a kézilabdát, ezáltal kötődnek is a sportághoz, hiszen belőlük lehet későbbiekben a szurkoló, a támogató."

Hoffmann László szerint a magyar sportban mindenképpen ritkaságnak számít az a modell, amit terveznek a győri klubnál.

„A jelen gazdasági helyzetben ki kell mondani: nincs ennyi NB I-es csapatra pénz, amit bizonyít az is, hogy rendszeresek a fizetések csúszásai, sőt, a Dunaferr épp a minap dobta be a törülközőt, így a férficsapat végérvényesen megszűnt. Ami nálunk nagyon lényeges, hogy az egyetem jóvoltából kollégiumi elhelyezéssel és a sportösztöndíjrendszerrel jelentős költségeket lehet megspórolni, nem beszélve arról, hogy az infrastruktúra is adott az egyetemi csarnokban. Hozzáteszem, amit mi csinálunk, az nem újdonság külföldön, tőlünk nyugatabbra is így működnek a dolgok. Lényegesnek tartjuk, hogy az egész a közönségért legyen, elvégre látványsportágról beszélünk, ami nézők nélkül mit sem ér. Bízunk benne, hogy amit csinálunk, az sokak szimpátiáját elnyeri, s ismét magukénak érzik a győri emberek a férfi kézilabdát. Számítunk az egyetemistákra, hiszen csak nappali képzésben hatezer hallgatója van az intézménynek, de úgy tűnik, szinte egy teljes generáció nő úgy fel, hogy a sporthoz alig-alig van kötődése. Ha utat tudunk mutatni, akkor talán követőink is lesznek, s lényeges, hogy mindenki lássa, mi nem akarunk senkivel sem konkurálni, csak járjuk az utunkat" – fogalmazott Hoffmann doktor.
A jövő évi csapat összeállt már. A bajnokságot nyert gárda magja együtt marad, így továbbra is a csapatot erősíti majd Décsi Gábor és Kányai Róbert. A gárdát a Deáki István–Pauer Zoltán kettős dirigálja majd, míg a legutóbb az NB I/B-ben bronzérmes ETO-ból csatlakozik az együtteshez Schneider Miklós, Kőhalmi Dániel, Hollós Máté, Kovácsovics László, Bella Viktor és Hoffmann Ákos, valamint százhalombattai kitérőjét követően ismét visszatér Győrbe Szabó András.

„Úgy véljük, ez a csapat, melynek kilencven százaléka győri, közel hetven százaléka egyetemista, alkalmas arra, hogy akár már az első évben bajnokságot nyerjen. Nincs ilyen nyomás a csapaton, hiszen a sport éppen azért szép, mert semmi sem biztos, de nem titkolt célunk, hogy mihamarabb ismét első osztályú férficsapata legyen Győrnek" – mondta végezetül Hoffmann László.

Olvasóink írták

 • 19. nyá 2011. július 02. 06:51
  „Hajrá Kova !”
 • 18. Nosavin 2011. július 01. 23:12
  „<moderálva>”
 • 17. háté 2011. július 01. 21:43
  „Hajrá ETO!- helyett - hajrá egyetem-hajrá győrszól - hajrá polgármesteri hivatal!
  - maradok győri és Hajrá ETO!”
 • 16. balinkusz 2011. július 01. 20:49
  „Nagyokosok! Az ETO évek óta tartozik edzőknek, játékosoknak! Végre valaki tenni akar valamit,és azt is lehurrogjátok. Szerencsére Sz. Petikének ehhez semmi köze nincs, jobbis ha ő akosárlabdánál marad. Ha a szívetek győri szurkoltok, tökmindegy, hogy Etonak, vagy kulipintyónakhívják a csapatot. MEgmondjam, mikro kezdett hanyatlani a győri kézilabda: amikor a Vagongyár kivonult belőle. A foci is nagy nulla azóta.
  Szerintem menjetek szurkolni és reménykedjünk, hogy újra lesz NB1-es csapat Győrben”
 • 15. Infamous 2011. július 01. 17:38
  „#12: teljesen egyetértek, én is úgy emléxem, hogy dr. Hoffmann edzősködése nyomán tették a nagy öregeket lapátra és indult el a lejtőn a győri férfi kézilabda. sok-sok tehetséges fiatalt üldözött el Győrből akik máshol értek el sikereket. emberileg is egy beképzelt majom, nem hinném, hogy önzetlenül teszi...valami van a háttérben...”
 • 14. háté 2011. július 01. 17:34
  „Lehet akármilyen duma, az egyetemi csapat a narancsosok ötlete.
  Ide hozta a ficsúr-szóvivő a hagyományos "győri" női kosárlabdát, szurkoló annyi mint a nulla.
  Most ezzel próbálkoznak tömeget vonzani, csak elfelejtik a szurkoló nem bábjátékos!
  - bizony utána kellene nézni, miért és hogyan -ment- tönkre a férfi kézilabda.
  -60-as évek vasárnap délelőtt, GYŐRI ETO-GYŐRI TEXTIL, salakos pálya 5.000szúrkoló /ötezer/”
 • 13. pacsibácsi 2011. július 01. 14:05
  „"azok a játékosok akik az ETO-ban/ból lettek valakik, most tevékenyen vesznek részt a lenullázásban"

  Ha neked egy évig nem fizetnek a munkahelyeden, s megkeresnek máshonnan, ahol remény van egy kis pénzre, akkor maradnál a régi helyen? Nem hinném...”
 • 12. vv 2011. július 01. 13:13
  „Honnan került elő Hoffmann dr., kinek az épületes ötlete volt belevonni egy másik csapat életébe? Évekkel ezelőtt eltűnt a kézilabdás életből, miután tönkretette az ETO férfi csapatot Győrben. Merész húzás tőle. Most meg azt nyilatkozza, hogy nincs férfi utánpótlás Győrben. Na vajon miért?”
 • 11. balazsmail 2011. július 01. 13:12
  „6. fityesz 2011.07.01. 10:46

  Nincs igazad ebben, vagy csak nem érted. Nem a SZESE-vel van elsősorban a baj, hanem hogy volt Győrben egy EHF-kupa győztes múlttal rendelkező klub, amit az évek alatt módszeresen tönkretettek, és nem segített a város sem, hogy az élősködőket elzavarják. Most hagyják a fenébe, és alakul egy új együttes, ahelyett, hogy a régi lett volna megmentve.
  Én szeretem a kézilabdát, drukkolok is majd nekik, de a városban az ETO név jelent valamit sportban, anélkül nem megy, ebben biztos vagyok. Legalábbis közönséget szerezni nagyon nehéz lesz.”
 • 10. Lestate 2011. július 01. 12:37
  „Nem tudom milyen színben játszanak, de zöld-fehér és ETO név nélkül nehéz lesz közönséget toborozni, még akkor is ha szép kezdeményezés.”
 • 9. gralaci 2011. július 01. 12:05
  „Én meg azon csodálkozom, hogy nem érted meg, hogy egy szurkolónak fáj, ha tönkreteszik a csapatot, akinek szurkol. Én még a börtön melletti salakon kezdtem szurkolni az ETO-nak.
  Akik most a tevők közé léptek, miért nem akkor toporogtak, amikor az ETO-ért kellett tenni? Miért hallgattak, amikor leválasztották a kézilabda klubról?
  Ja és gondolom, büdös kommunista leszek a bólogató jankók szemében, mert nem értek mindennel egyet, amit a város vezetés tesz!”
 • 8. Batistuta 2011. július 01. 12:00
  „Jó lenne, ha végre valaki egyértelműen és hitelesen megírná: mi a túró van az ETO fiúcsapatának hátterével? Megy a folyamatos duma a zavaros ügyekről, ennek ellenére a vezetők még mindig a helyükön vannak. Egyébként meg az lenne a lényeg, hogy legyen első osztályú és ott is az elején tanyázó férfi csapat, nem? Ha Hoffmannék megcsinálják, engem még az sem érdekel, ha ebből még ők is jól járnak. Hajrá Győr! Hajrá ETO! hajrá SZESE!”
 • 7. Brandon 2011. július 01. 11:37
  „fityesz: teljesen egyetértek veled!!!! Azon csodálkozom, h még nem kezdtél el, h a győri kosarasok keze van ebben is! :)”
 • 6. fityesz 2011. július 01. 10:46
  „Okoskák.Valakik akarnak tenni a sportért,ezt azonnal negatívan kell kritizálni?Ez Magyarország 2011-ben.Nem véletlenül vagyunk ott,ahol vagyunk.”
 • 5. gralaci 2011. július 01. 10:20
  „Nosavikn!
  Te ott voltál a megbeszélésen, ahol Szíjjártó elmondta a szurkolóknak, mik a tervei a férfi csapattal a városnak? Sőt elvállalta a szakosztály vezetését is. Hát talán arról is tudna beszélni, hogyan keletkezett az adósság.
  Sajnos én úgy érzem és tudom evvel nem vagyok egyedül, az ígéretet Tóth Lacinak tette. Én mióta nincs aki számon kérje, nem is törődött vele.
  És még egy dolog!
  Én nagyon visszataszítónak tartom: azok a játékosok akik az ETO-ban/ból lettek valakik, most tevékenyen vesznek részt a lenullázásban.
  Azért ez a 10 éve nem létező csapat, minden pofon és övön aluli ütés ellenére, idén is megállta helyét a II. vonalban.”
 • 4. Nosavin 2011. július 01. 09:53
  „gralaci!!! "Padlóba döngölni" Vicc! Padlóra az ottani vezetők és mutyizók küldték.. remélem arról is tudsz hogy 60 milliós tartozásuk van, ami kizárja azt hogy a Várostól vagy támogatást kapjon (jogszabályban van bennt) Érdmi kézilabda kb 10 éve nincs ott! a SZESE NÉV Pedig megfelelő lesz higyjétek csak el! Sok Sikert a Fiúknak és minél több szponzort!”
 • 3. fl 2011. július 01. 09:22
  „Reméljük, itt normális körülmények között tudnak majd dolgozni a fiúk és ez meghozza majd az áhított eredményt, vagyis a feljutást!”
 • 2. gralaci 2011. július 01. 08:59
  „Meg kell a szívnek szakadni!
  Máshogy nem lehetett padlóba döngölni az ETO-t?
  Hát az én szimpátiámat nem nyerték el!”
 • 1. balazsmail 2011. július 01. 08:59
  „Nehéz lesz SZESE néven közönséget toborozni, már bebizonyosodott, Győrben az ETO neve a vonzó.
  Egyébként sok sikert nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EL: nyert a Paks és az FTC is

Az első EL-selejtezőben érdekelt két magyar csapat, a Paks és a Ferencváros is győzni tudott az első… Tovább olvasom