Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Több száz kilométer húsz óra alatt - Galériával!

Hegyikerékpár - Az egyik legemberpróbálóbb műfaja a hegyikerékpározásnak a 24 órás versenyeké, ahol nem is annyira a tereppel, mint a monotóniával és az idővel küzdenek a versenyzők. Két győri kerékpáros kifejezetten az ilyen megmérettetésekre edz.

Képzeljenek el egy teljes napot egy mountain bike nyergében, hegyi terepen, megállás nélkül tekerve, mindössze néhány perces pihenőket beiktatva az izzasztó körök közé. Ezzel kell megbirkózniuk a résztvevőknek a 24 órás versenyeken, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hegyikerékpárosok között. Legutóbb a síparadicsomáról híres ausztriai Tauplitzban szerepeltek magyarok, ahonnan Keserű Richárd és Halász Róbert győztesen tért haza, mindketten megnyerve korosztályuk kategóriáját. Igaz, a versenyt húsz óra elteltével lefújták, az azonban, hogy mindez az időjárás miatt történt, nagyjából érzékelteti, mi várt a vállalkozó szellemű kerekesekre...

Több száz kilométer húsz óra alatt. Galéria!


– Eleve esőben rajtoltunk, s végig csúszós sárban tekertünk, ami nemcsak fizikailag, de technikailag is komoly feladat volt. A nagyobb gond azonban akkor következett, amikor kisütött a nap, és szikkadni kezdett a sár. Ilyenkor már nem csúszik a talaj, hanem egyszerűen ragad a sár, amiben lehetetlen haladni – magyarázza a lefújást Halász Róbert. Ő 98 kört teljesített a 3,8 kilométeres távon – szorozzuk be: ez több mint 372 kilométer! –, míg társa 88-at. A 32 éves Robi persze előnyben van, hiszen ő már többször teljesítette a 24 órás „távot", a 18 éves Ricsinek azonban ez volt az első ilyen versenye. Abban azonban mindketten egyetértenek, hogy elsősorban mentálisan kell felkészülni a monoton kerekezésre. A sötét téli délutánok, esték például ideálisak az éjszakai szakaszokra való ráhangolódásra, a technika pedig a közelben leginkább a Bakonyban tökéletesíthető.
– Több holtponton is átesik ilyenkor az ember, nekem nyolc óra után jött az első, utána több kisebb hullámvölgyből is ki kellett jönnöm – mondja Keserű Richárd, akinek némi meleg étel segített túljutni a holtpontokon. Enni, inni, pihenni egyébként bármennyit lehet – csak éppen közben „ketyeg az óra"...

Keserű Richárd (Lelkes Team) és Halász Róbert (Meditech SE) több mint 300 kilométert tekert egyfolytában a csúszós sárban.
Keserű Richárd (Lelkes Team) és Halász Róbert (Meditech SE) több mint 300 kilométert tekert egyfolytában a csúszós sárban.

 

Az, hogy a győri versenyzők nem nagyon vették igénybe ezt a lehetőséget, nemcsak a teljesített kilométerekből, hanem abból is látszik, hogy az első helyezett 108 körrel nyerte meg a versenyt. Persze előfordulhat, hogy egy-kettő neki is kiesett.
– Éjszaka alaposan meg kell küzdenünk az álmossággal, ilyenkor rutinból hajtunk, sokszor olyan kimerülten, mintha félálomban lennénk. Volt olyan köröm, amire nem is emlékszem... – mondja Halász Róbert.

Az ép test és az edzett lélek mellett nem árt persze a megfelelő versenygép sem, sőt, az igazán profik – pontosabban tehetős profik – „váltott lovakkal" indulnak. Ehhez, tekintve, hogy a középkategóriás verseny-hegyikerékpárok 400 ezer forint körül kaphatók, már komoly háttér kell, de például Tauplitzban a győztes osztrák két, egyenként 1,5 millió forintos gépet cserélgetett: amikor az egyik váltója eltömődött a 20 centi mély sárban, a tisztítás idejére egyszerűen átnyergelt a másik csodakerékpárra...

Olvasóink írták

 • 2. unit 2008. szeptember 18. 08:39
  „Örömmel kezdtem el olvasni a beszámolót. Aztán szomorú lettem. Ahogy látom kimaradtam belőle.

  Megjegyezném ugyanis, hogy e verseny 17. órájáig az összetett (nem csak az életkor kategória!) 3. helyén hajtottam, 4 körrel Robi előtt, majd sajnos egészségügyi problémák (átmenetileg "megszünt" a látásom) miatt kiállni kényszerültem.

  Kategóriámban (amit Robi nyert) így is 3. lettem, összetettben pedig 7., egy hellyel Keserű Richárd előtt. Mellékesen Halász Robi csapattársa vagyok.

  Jól esett volna, ha - bár nem kisalföldi vagyok, de hazánkfia - "beleférek" én is a beszámolóba.

  Üdvözlettel,

  Papp Dénes
  Meditech SC”
 • 1. Prompt 2008. szeptember 03. 14:37
  „Gratu srácok, kemények vagytok! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három arany

Kerékpár - A KTM-Erste Leasing bizonyult a legeredményesebb mountain bike klubnak a záróversenyen.… Tovább olvasom