Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Több mint negyven teniszező emlékezett Erdélyi Attilára Győrben - sok-sok fotó

A II. Erdélyi Attila emlékverseny fővédnökségét a néhai kiváló győri játékos gyerekkori barátja, Baranyi Szabolcs vállalta el. Az egykori wimbledoni nyolcaddöntős teniszezőt - aki Björn Borgot is legyőzte - közös emlékeikről, legnagyobb sikereiről és a gyenge magyar férfi teniszről kérdeztük.
Több mint negyven induló

A II. Erdélyi Attila emlékversenyt egyéniben és párosban összesen több mint negyven indulóval rendezték meg Győrben.

A megyei teniszéletben évtizedeken át meghatározó szerepet játszó, egykori kiváló elsőosztályú teniszező emlékére kiírt versenyen a korábbi barátok, játékostársak közül közel húszan ragadtak ütőt.

A versenyt Erdélyi Attila korábbi két klubja a GYAC és a Győri Lendület SC közösen szervezte, melynek fővédnökségét a korábbi wimbledoni nyolcaddöntős teniszező, Baranyi Szabolcs vállalta el.


Pillanatképek az II. Erdélyi Attila emlékversenyről

Közös gyerekkor

"Attila és én Nagyváradon születtünk 1944-ben. A második világháború után közösen kezdtünk el teniszezni Budapesten, gyerekként sokat edzettünk együtt.

Utóbbi egyébként finoman fogalmazva sem ment könnyen az ötvenes években: Attila édesapja és az enyém is ludovikás katonatiszt volt. A szüleink szívesen töltötték együtt az időt, így nem csak a teniszpályán találkoztunk sokat, hanem rengeteget kirándultunk a természetben is.

Mindez akkor szakadt meg, amikor Attila családja 1958-ban Sopronba költözött azzal a szándékkal, hogy onnan könnyebben tudnak disszidálni külföldre. Végül, ez nem történt meg" - kezdte visszaemlékezését az egykori magyar válogatott és szövetségi kapitány.

"Olyan látványosan teniszezett, hogy az edzéseit nem ritkán negyvenen-ötvenen figyelték"

"Attila édesanyjától örökölte a művészetek szeretetét, melyet a teniszpályán kamatoztatott. Napjainkban rengeteg játékos akar `csúnyán´ nyerni, számukra csak a győzelem számít.

Attila ennek pont az ellenkezőjét képviselte: ő minél szebb teniszt akart játszani. Képes volt egy-egy játékot, de akár meccset feláldozni látványos labdamenetekért" - emlékezett tovább Baranyi Szabolcs.

Horváth Károly, egykori ifjúsági válogatott győri teniszező mindezt azzal egészítette ki, hogy "amikor a hatvanas években Erdélyi Attila Győrbe került, a Kálóczy téri pályák mellett sétálók rövid időn belül megkedvelték.

Olyan látványosan teniszezett, hogy az edzéseit nem ritkán negyvenen-ötvenen figyelték".


Erdélyi Attilát túl az 50. születésnapján, még a kilencvenes években is mércének számított Győrben legyőzni
Erdélyi Attilát túl az 50. születésnapján, még a kilencvenes években is mércének számított Győrben legyőzni


"Úgy számított az egyik legjobb vidéken élő magyar teniszezőnek, hogy sohasem a sportra koncentrált elsősorban"


"Attila a hatvanas években, a hetvenes évek elején úgy számított az egyik legjobb vidéken élő magyar teniszezőnek, hogy sohasem a sportra koncentrált elsősorban. Egyetemet végzett, utána pedig rögtön munkába állt.

A teljes képhez tartozik, hogy a kezével megütötte volna a nemzetközi szintet, de a lábával nem. Ezt ő maga belátta, ezért koncentrált inkább az élet más területeire.

Ha Attila a fővárosban maradhatott volna, meggyőződésem, hogy még jobb teniszező válik belőle, párosban pedig nagyon sokra vihettük volna együtt" - mondta a férfi egyesben két Európa-bajnoki címet szerző Baranyi Szabolcs.

Bár abban a korban nem volt egyszerű teniszversenyekre utazni, Erdélyi Attila a szomszédos országokba - elsősorban Csehszlovákiába - néha eljutott. A legjobb teniszező, akivel tétmérkőzést játszott, az a cseh Tomas Smid volt, akit párosban világelsőként is jegyezték.

Ötszettes wimbledoni csata Björn Borg ellen

Arra a felvetésünkre, melyik eredményére a legbüszkébb, Baranyi Szabolcs így válaszolt: "salakon nőttem fel, de idővel egyre jobban megkedveltem a füves pályás versenyeket, évről évre jobb eredményeket értem el.

1973-ban három mérkőzést nyertem Wimbledonban, mire a legjobb tizenhat között Björn Borg várt rám. Nem voltam ellene megilletődve - pár évvel korábban a fiatal Borg ellen nyertem Budapesten -, a harmadik játszmát három meccslabdáról megfordítottam, majd a negyediket is besöpörtem. A döntő szettben azonban újra a svéd volt az úr a pályán.

Baranyi Szabolcs sikerei csúcsán a hetvenes évek elején: a mai profi világranglista elődjének számító Grand Prix-ranglistán 1972-ben 28. helyig jutott
Baranyi Szabolcs sikerei csúcsán a hetvenes évek elején: a mai profi világranglista elődjének számító Grand Prix-ranglistán 1972-ben 28. helyig jutott


1972-ben a budapesti Eb-döntőben Metrevelit sikerült legyőznöm, aki Wimbledonban döntőt játszott, s addig a legnagyobb mumusomnak számított. Azon a budapesti mérkőzésen minden bejött, játékot is alig vesztettem ellene, s másodszorra is Európa-bajnok lettem.

Visszatérve Attilára: azt nagyon becsültem benne, hogyha nagy győzelmet arattam, mindig elsők között hívott fel telefonon és gratulált".


Baranyi Szabolcs az II. Erdélyi Attila emlékversenyen

Miért áll ilyen gyenge lábakon a magyar férfi tenisz?

Azt szintén megkérdeztük az egykori Davis Kupa kapitánytól, miért áll ilyen gyenge lábakon a magyar férfi tenisz? "Ha körbenézünk a közép-kelet európai országok között, szomorúan kell megállapítanunk: mi lógunk ki a sorból.

Djokovics különleges játékos, de rajta kívül se szeri, se száma a remek szerb, horvát, cseh, szlovák, osztrák és román teniszezőknek a top 150-ben.

A gond ott van, hogy a mai magyar teniszezők minél hamarabb, minél többet ki akarnak venni a sportból. Mind az edzésteljesítményen, mind a pályán mutatott mentalitáson látszik, hogy nem a teniszért élnek.

Így váltják aprópénzre a tehetségüket a magyar versenyzők  

Sajnos, az is gyakran előfordul, hogy a magyar versenyzők a húszas éveik elején, közepén edzőnek állnak, s aprópénzre váltják a tehetségüket.

Ők azért nem tudtak eredményeket elérni a felnőtt nemzetközi mezőnyben, mert mind fizikálisan, mind fejben felkészületlenül vágtak neki a profi létnek. 

Pályafutásom vége felé egy-egy hétre eljött hozzám edzeni Ivan Lendl Pestre. Ahogy ő hajtotta magát anno és ahogy a magyar teniszezők készülnek, ég és föld a különbség. Azóta eltelt közel negyven év, a profi tenisz pedig csak keményebb lett".


A párosverseny legjobbjai

A II. Erdélyi Attila emlékverseny eredményei

Egyéni (amatőr)
1. Tapolcsányi Patrik
2. Kristóf Tibor
3. Panyik Román, Stoller Imre

Páros (nyílt)
1. Soós Szabolcs-Soós Ákos (GYAC)
2. Gárdosi Péter-Reider Tamás (Győri Lendület SC)
3. Horváth Sándor-Somogyi Mihály (GYAC), Horváth Miklós-Villányi Balázs (GYAC)

A II. Erdélyi Attila emlékverseny része volt a nyolc állomásos I. Győr Open versenysorozatnak. Bővebb információk erről a teniszgyor.hu oldalon olvashatnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BL - Előnnyel várhatja a Real elleni visszavágót a Juventus

A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén Torinóban 2-1-re nyert a Juventus a Real… Tovább olvasom