Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Sportközvetítésért fizessen a sajtó?

Labdarúgás - Egy nyíregyházi cég szerezné meg a hazai futballcsapatok marketingjogait, ám néhány klub tulajdonosa erről hallani sem akar. Az ETO FC ügyvezetője azonban csatlakozna az elképzeléshez. A magyar kormány nemrég kezességet vállalt a nyíregyházi székhelyű Advertum Kft. több milliárd forintos banki hitelfelvételéhez, amiből a cég kifizetné a labdarúgó Profi Liga tartozását, továbbá kiépítené a magyar futball országos médiarendszerét, s ezzel megszerezné a Liga marketing- és reklámjogait.
Nemrég a kormány kezességet vállalt egy nyíregyházi székhelyű cég, az Advertum Kft. több milliárd forintos hitelfelvételéhez, amely azt ígérte, kifizeti a Profi Liga tartozását és kiépíti a magyar futball országos médiarendszerét. Utóbbi azonban nem tetszik több élvonalbeli klubnak sem.

Utóbbit azonban szeretné elkerülni néhány élvonalbeli klub tulajdonosa, akik ragaszkodnak a jogokhoz. Győrben viszont lemondanának néhányról, Klement Tibor, az ETO FC ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta: azokból a jogokból, amelyekből eddig nem volt bevétele a kluboknak, el kellene adni az Advertumnak. Megállapodás még nem született.

A kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forint hitelhez juthat az Advertum Kft., amely az összegből törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet országos médiarendszer kiépítésébe. Utóbbit egyelőre vannak klubok, amelyek nem akarják.

A Népszabadság szerint ahogy az Advertum Kft. hozzájut az 5,2 milliárd forinthoz, abból 3,1-et rögvest visszafizet az államnak, hogy az adós klubokat ne számolhassa fel az APEH. Az Advertum a maradék 2,1 milliárd forintból építené ki a már említett országos elérésű médiarendszerét. Klausmann Viktor, a kft. szóvivője szerint
a médiahálózatot elsősorban sportmarketingcélokra hoznák létre, mert a marketingjogokat úgy lehet hatékonyan értékesíteni, ha több labdarúgócsapat összefog.

Klement Tibor (jobbra) szerint érdemes egy erős médiahátteret biztosító cégnek marketingjogokat átadni. Mellette Tarsoly Csaba. Fotó: Kisalföld-archívum
Klement Tibor (jobbra) szerint érdemes egy erős médiahátteret biztosító cégnek marketingjogokat átadni. Mellette Tarsoly Csaba. Fotó: Kisalföld-archívum


Az Advertum Kft. a legnagyobb(!) vidéki médiacégként aposztrofálja magát. Miskolcon tavaly nagy felfordulást okoztak első intézkedései, miután a cég 2007 januárjában átvette az első osztályban játszó diósgyőri futballcsapat kommunikációs ügyeinek intézését. A szerződésben foglaltak szerint az alkalmazottak, edzők és játékosok lemondtak a nyilatkozatokkal, fotókkal és televíziós megjelenésekkel kapcsolatos vagyoni értékű jogaikról a klubot működtető DFC Kft. javára, amely pedig továbbadta azokat az Advertum Kft.-nek.

Ezt követően több miskolci újság, rádió tudósítója szembesült azzal, hogy nem tud bejutni a Diósgyőr mérkőzéseire. Az MTI fotósát azzal az indokkal nem engedték dolgozni a diósgyőri pályán, hogy a képekből az irodának bevétele származik. Klausmann szerint a mérkőzések felvételeinek továbbértékesítéséből ők is részesedni kívánnak.

A Profi Liga klubjainak többsége már visszafizette a tartozását – így a Győri ETO is –, ez azonban csak a kamattartozásokat fedezte, a hitel tőkerésze továbbra is adósság, a televíziós és marketingjogaik többsége elvileg a saját tulajdonukban, illetőleg az őket tömörítő Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga – a Profi Liga Kft. – birtokában van.

Ezek kapcsán a Ferencvárosnál, a DVSC-nél és az MTK-nál is kijelentették, eszük ágában sincs jogokat átadni.

„Minden jog átadásáról szó sincs – mondta Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezetője. – Viszont az olyan jogokat, amelyekből eddig a kluboknak nem volt bevételük, érdemes egy erős médiahátteret biztosító cégnek odaadni. Ha megvalósul az elképzelés, a klubok kijelenthetik, nem tartoznak az államnak, az Advertumnak pedig az említett jogokból befolyt összegekből lehet törleszteni. Fanyalogni lehet, de aki nem ezt az utat választja, annak osszuk vissza a tartozás összegét, s lehet klubonként törleszteni."

A tervek szerint tehát az Advertum pénzt kérne a tudósításokért, mivel ezekből bevételük származik a médiumoknak. Ez igaz, ám a tudósítások, a csapatokról szóló írások többnyire nézőket vonzanak a lelátókra, a klubok szponzorokra tesznek szert, s akkor e logika alapján jogos lenne, ha a bevételből jutalékot kérnének a médiumok is...

Olvasóink írták

 • 11. mindigatutit 2008. június 06. 13:50
  „a legszomorúbb ebben az egészben az,hogy mindenki tudja miről szól ez az egész,és nem lehet semmit csinálni.a szemünk előtt lopnak el megint milliárdokat.állítsák már meg ezeket az ámokfutó korrupt g...et”
 • 10. lp 2008. június 06. 13:17
  „Egy szóval lehet ezt jellemezni.PÉNZMOSÁS!
  Hogy miért?
  Az állam azt mondja adok garanciát a bankkölcsönhöz. Ebből te visszafizetsz egy keveset:) bebukod, majd kapsz újabb garanciát és lóvét. A folyamat ugyan az!”
 • 9. Én is gazdag?te is gazdag! 2008. június 06. 10:58
  „Fura ez az egész!Klubok reklámot kapnak a mérkőzések beharangozóival,DE VISZONT SEMMIT NEM AD SENKI INGYEN!MOST AZ AZ ÖTLETEM TÁMADT,HOGY PÉNZT KÉREK MINDEN HÍRÉRT AMI MEGJELENIK A SAJTÓBAN-TV-BEN!MEGYEK IS PÁR EZERMILLIÓÉRT BIZTOS KAPOK!”
 • 8. kispistaistván 2008. június 06. 10:49
  „A szarkeverést házon belül kell keresni. Ok-okozat Ferike! Sajnos vannak még nagyon naív emberek, akik minden ócska magyarázatot bevesznek...”
 • 7. Ferike 2008. június 06. 09:56
  „Azért az is egy fontos tény, hogy nagyon sok ember csak a spotoldalért veszi meg ezt az egyébként szánalmasan semmirevaló Kisalföldet. Például, ha nem foglalkoznának az ETO-val én azonnal lemondanám.
  A szoborügy meg egy szándékosan okoztott mocskos szarkeverés volt, bértollnokokkal.”
 • 6. colomano 2008. június 06. 07:42
  „Zuppony, miről beszélsz?

  Nézőszám? Minimum 3-4-szer többen járnak a labdarúgó mérkőzésre Győrben, mint bármely más sportágban.
  Ennek semmi köze a sajtóhoz, ezt a csapat saját maga vívta ki.

  Ja, s hogy mit köszönhet?
  Lásd egyoldalú tájékoztatást a szobor ügyben, amiről mindenki tudja hogy nem úgy volt, ahogy le van írva.
  De erről talán Lappints úr többet tudna nyilatkozni, de hallgat...”
 • 5. kispistaistván 2008. június 05. 21:42
  „Igazatok van, egyetértek veletek. Ráadásul egy hozzásszólás a Fehérvár honlapjáról, hogy valójában mi van a háttérben, mihez is asszisztál néhány klub:

  1. Találj ki egy projektet, aminek nagy a költségvetése. Sokat lopni, csak sokból lehet. 2. Gyárts mellé ideológiát. Na, ne azt, hogy ez a harc lesz a végső, mert bízhatsz még a következő bizniszben is. Az ideológia itt az, hogy "egy magáncég vállalja az állam felé fennáló tartozások megfizetését, és még a futball is jól jár". 3. A magyar sport, a magyar futball jelenlegi médiaereje, anak bevételei mellett vicces azt prognosztizálni, hogy valaki 5.2 milliárd (miért pont ennyi?) forint hitelből 3.1 milliárdot eleve kivon, a maradékot fekteti be, majd a haszonból még a labdarúgó-utánpótlást is támogatja (megint csak, mert kell az ideológia, abban jók az elvtársak), és mindezek után visszafizeti az 5.2 milliárd, kamatokkal megnövelt értékét. 4. Már most tudja mindenki, hogy nem fogja. Ekkor lép be a Veres pénzügyminiszter, Helmeczy MLSZ alelnök, Sziky médiavezér és klubtulajdonos, Ligavezér bűvös (nyírségi) hármas által kitalált kormányzati kezességvállalás. 5. A projekt veszteséges lesz, de az állam az adófizetők pénzéből fizet. Ha egymilliárddal többet kell, akkor annyit, akkor is, ha ez a pénz magánzsebekbe vándorol. 6. Ez eddig csak szimpla bűnözés, de miért járnak rosszul a futballklubok? Azért mert a futballnak, ha nincs is a csúcson, vannak értékes vagyoni értékű jogai. Félő, hogy a bűvös (nyírségi) hármas fejében ezek elrablása is cél, nem csak a lenyúlás. Ha sikerül az elrablás, hármas célt érnek el. Itt érünk a projekt végére, nézzük a végeredményt. a) ötmilliárdos állami forrásból akár több milliárd "kormányközeli" magánzsebekbe megy; b) megszerzik a futballcsapatok vagyoni értékű jogainak jelentős részét. Ötleteket nem szívesen adok, de ez a stadionnévtől (vagy akár a klubnévtől) kezdve az egyre népszerűbb internetes jogokon át akár a klasszikus mezreklámig bármi lehet. Ez is óriási érték! c) közpénzen, a még mindig nagy tömeget vonzó labdarúgás oldalvizén, kiépítenek egy rádiókból, ingyenes lapokból, óriásplakátokból, de akár helyi televíziókból is álló médiahálót amely "néha" azt is üzeni majd, hajrá foci. "Főállásban" pedig dől belőle a mi pénzünkből finanszírozott kormányzati propaganda. Vagy éppen ellenzéki propaganda, ha Magyarországon helyreáll a rend.”
 • 4. Zuppony 2008. június 05. 20:44
  „Az ETO köszönje meg a sajtónak, hogy folyamatosan közvetít, lelkesít, ha ezt úgy hálálják meg, hogy számlát nyújtanak az újságíróknak, akkor írjon róla a gyúró, meg a labdaszedő fiú. Most se lehetnek büszkék a nézőszámra, sajtó nélkül még ennyien se lesznek. Most akkor a média munkatársai is kérhetnek pénzt azért, mert a meccs előtt egy hétig minden nap fenntartották az emberek érdeklődését, hát akkor fizessen az ETO a jegyekből nekik is. Sőt, szurkolóknak is, mert beszéltek a klubról és még fórumokat is indítanak a neten.. szánalmas”
 • 3. Cancer 2008. június 05. 19:05
  „szanalmas elkepzeles, megdobbento h Tarsoly mellette van...no persze neki penz jonne belole
  az elet torveny, h mindig a nagyobb kutya b*szik”
 • 2. Klausmann 2008. június 05. 17:55
  „AHHHHA... OKOS mondjuk rá, de!!!! Klausmann Viktor? Meg is magyarázzzuk, hogy baromi jól járunk! VIIIIIICCCCCC!”
 • 1. Rechtsradikal 2008. június 05. 16:47
  „Ilyen szar meccseket ne is közvetítsenek!akit érdekel úgyis kimegy!meg több néző lenne a helyszínen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazai pályán remekelt a Sörgurítók csapata

Teke - A férfi Szuperligában a korábbi évek hagyományai most is érvényesültek, miszerint a bajnoki… Tovább olvasom