Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Reszeli:''Az ETO fontosabb nálam''

A Győri ETO labdarúgócsapata a vártnál gyengébben szerepel őszszel a Borsodi Ligában.

Reszeli Soós István
A Győri ETO labdarúgócsapata a vártnál gyengébben szerepel őszszel a Borsodi Ligában.  A győzelmek mellett több kínos eredményt ért el, kiesett a Magyar Kupából. A szurkolók egy része a különböző fórumokon már Reszeli Soós István szakmai igazgató távozását követelte. Időközben a csapathoz szerződtették dr. Csernus Imrét, az ismert pszichiátert.

– Kezdjük stílszerűen egy Csernus doktoros idézettel: „Merj szembenézni a saját tükörképeddel. Ez az első lépés a talpra álláshoz." Ha belenéz a tükörbe, akkor milyen Reszeli Soós Istvánt, illetve milyen ETO-t lát?

– Tükörbe tudok nézni... Egyébként egy önmagát kereső, önmagával harcoló ETO-t és Reszeli Soós Istvánt látok a tükörben, akik szeretnének a hibáikon javítani. Érdekes, hogy nem várt dolgok is előjöttek a Csernus doktorral való beszélgetéseken egyéni és csapatszinten is. Nagyon jónak tartom, hogy egy külső, objektív szemléletű ember mindenféle érdek nélkül felnyitja a szemünket.

– Melyek ezek a felszínre került dolgok?

– Mivel még a munka elején járunk, a részletekről nem akarok mondani semmit. Annyit elárulok, az emberben vannak olyan félelmek, amelyektől ha megszabadul, azokra már nem kell felesleges energiákat fordítani és csak a teljesítményére kell figyelnie.

– Állítólag a Fradi elleni vereség után úton volt a tulajdonoshoz, hogy felbontsák a szerződését, ekkor találta ki menekülési lehetőségnek Csernust. Bevállalja?

– Ez nagy tévedés, a dolgok nem így működnek az ETO-nál. Az igazság az, Csernus doktort nem én találtam ki a csapat mellé. Tarsoly úr javasolta, alkalomadtán hívjuk meg. Csernus doktorban egyébként hosszú távon gondolkodunk, az utánpótlásnál is dolgozni fog a jövőben. Menekülés? Nincs rá szükségem. Minden héten megvitatjuk a klub helyzetét Tarsoly Csabával és Klement Tiborral. Hármunk közt valóban elhangzott: a kialakult helyzetben mi lenne a jobb a csapat és a klub érdekében. Én nem ragaszkodom két kézzel a kispadhoz, elsősorban az ETO szakmai igazgatója szeretnék lenni. Mindent mérlegre téve mégis abban maradtunk, hogy a hátralévő nyolc meccsből a játékosokkal közösen hozzuk ki a lehető legtöbbet.

– A DVSC elleni vereség után úgy tudom, fel is ajánlotta a lemondását.

– Így direktben nem. Csak annyit mondtam, ha az én személyem gátolja azokat a pozitív folyamatokat, amiket elindítottunk a klubnál, akkor felállok a székemből. Elég nagy nyomás van rajtunk és igazság szerint játékban és teljesítményben mi is többet vártunk magunktól, de szerintem azért nem annyira tragikus a helyzet, mint ahogy néhányan azt láttatni szeretnék.

– Szinte kivétel nélkül mindenki felkapta a fejét, hogy a játékosok lelki gondokkal küzdenek. Ez minek köszönhető?

– Mint másutt, Magyarországon is mindenkinek szüksége lenne arra, hogy valaki segítsen neki, ha lelkileg nehéz helyzetbe kerül. A profi játékosok teljesítménykényszerben élnek, ezenkívül van magánéletük is, ahol lehetnek gondjaik. A felkészülésünk nem volt ideá- lis, a barakkokban elég nyomasztó a légkör, nehéz jó hangulatot teremteni. Úgy kell átjárni egyik konténerből a másikba tusolni, nincs egy közös helyiség, ahová le lehetne ülni. Nincsenek nagy veszekedések, szélsőséges megnyilvánulások, sőt, úgy láttuk, a csapat egy része belenyugvóvá vált, ezen akarunk változtatni.

– Említette a külső, objektív szemléletet. Lényegében ennek tekinthetjük a szurkolókat is, akik sokat és durván bírálták az utóbbi időben. Erről mi a véleménye?

– A szurkolók a meccsen kívül a médián keresztül tudnak képet alkotni rólam. A döntések miatt sok ütközés van, könnyű ellenségeket szerezni. Van egy olyan réteg, amelyik nem szeret, ha egy kicsit rosszabb az eredmény a vártnál, azonnal megjelennek az interneten és az SMS-írók között. Van egy olyan réteg is, amelyik viszont miattuk nem jár meccsre, mert olyan hangulatot teremtenek, ami miatt nem akarnak kijönni. Tudom, sajnos vannak olyanok is, akik azért maradnak távol, mert nem játszik jól a csapat és a stadionban nem tudjuk megfelelő kényelemmel, komforttal kiszolgálni őket. A személyemmel szembeni irigykedés, az utálkodás egyébként bánt, mint bárki mást.

– Ön szerint még megvalósíthatók a kitűzött célok?

– Hektikus a bajnokság, sok a szünet, néhány kivételtől eltekintve ingadozó forma jellemzi a csapatokat, így bennünket is. Folyamatos javulás után azt várom, hogy az őszi idény végére megszerzünk huszonhét-harminc pontot, ami a téli felkészülés után már alapot adhat arra, hogy a bajnokság végén ott legyünk a dobogón, vagy akár a nemzetközi szereplést is megcélozzuk. Ehhez az idén hátralévő nyolc meccsből körülbelül hatot meg kell nyernünk és erre képesnek tartom a csapatot. Ha mérlegre teszem a mostani szereplésünket, eddig abban hibáztunk, hogy az egyéniségeknek nagyobb teret adtunk a csapatjáték szervezettségével szemben. Ha ők nem tudták a szokott formájukat hozni,  akkor nem voltunk eredményesek. Kenesei, Priskin, Vincze el tudnak dönteni egy-egy meccset, de görcsösen és rosszul játszanak és így nem  nyújtanak a valós tudásuknak megfelelő teljesítményt .

– Az ön szakmai munkáját ért bírálatok között visszatérő, hogy gyenge a csapat erőnléte. Mit gondol erről?

– A felmérések azt igazolják, a kondíciónkkal nincs gond. Az igaz, a hathetes felkészülésünket sérülések akadályozták, például Stark, Vincze sokat kihagyott, a formájuk nem volt tökéletes. Az is igaz, fontosabb, hogy a mért eredményekből az adott mérkőzésen, az adott időpontban mi jön le. Említhetem a Fradi-mérkőzést példaként. Egész héten jól mozogtak a játékosok, vasárnap délben azonban nem ment a foci, görcsössé vált a játékuk, pedig a Ferencvárost illett volna megverni.

– Az ígéretek közé tartozott, hogy több saját nevelésű fiatal kap lehetőséget. Ez is csak részben valósult meg. Miért?

– Azok közül a játékosok közül, akik folyamatos szereplési lehetőséget kapnak, Regedei, Zsók, Priskin és Makra rendszeresen játszik. A közvetlen mögöttük jövő generációból Szabó Zsolt, Czanik, Granát már több-kevesebb lehetőséget kapott, Nyári és mások a kerettel edzenek és amikor lehetőség lesz rá, bemutatkozhatnak az első osztályban. Biztató a jövő szempontjából, hogy sok tehetséges fiatalunk van, van belső tartalékunk, a következő egy-két évben kevés átigazolásra lesz szükségünk.

– Ön szerint milyen ETO-nak örülhetnek majd a szurkolók a hátralévő őszi mérkőzéseken?

– Olyannak, amelyben kevesebb lesz a görcs, kevesebb terhet cipel, olyannak, amelyben benne van a jobbításra való törekvés. Egy lépésre vagyunk csak a saját elvárásainktól. Folyamatosan győzni kell, hogy behozzuk a mezőny első felét. Azt is hozzátenném, ebben az egészben nem én vagyok a fontos, hanem az ETO, és az, hogy ne menjen el a tulajdonos kedve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai labdarúgó világbajnoki selejtezők eredményei

Az angol labdarúgó-válogatott még megszerezheti az első helyet a 6. vb-selejtező csoportban, miután… Tovább olvasom