Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Rali: Feketelistán az écsi Rábaring

Elmaradt az idei hagyományosnak tekinthető évadnyitó tesztrali a Rábaringen.

A győri rendezők szerint azért, mert tavaly visszaléptek egy országos futam megrendezésétől, az autósszövetség vezetői szerint pedig azért, mert továbbra sem biztonságos a Rábaring.

Tavaly nyolcadszor rendezték meg a Rábaringen a hagyományos évad eleji tesztralit, idén pedig már biztos, hogy nem lesz ilyen nagyszabású verseny az écsi pályán, az autósport-szövetség – elsősorban a Persped Ezerjó-kupán történt, három emberéletet követelő emlékezetes baleset miatt – nem adta áldását a viadalra, ráadásul a Győr melletti település helyett a fővárosban, a Hungaroringen már meg is tartották az esztendő első jelentősebb versenyét.

Bognár Gábor, a győri Arrabona Rally Club elnöke szerint nem véletlen, hogy nem tudták megszervezni a sokak által várt écsi „száguldást":
„ Április másodikán kezdődik a raliszezon, a verseny előtt egy héttel szerettük volna megtartani az évek óta Écsen rendezett hagyományos tesztralit. A verseny egyre népszerűbb volt a környéken, nagyon sok néző látogatott ki a futamokra, rengeteg induló jelentkezett, volt úgy, hogy vissza is kellett utasítani versenyzőket. Idén viszont egyszerűen nem maradt időpont, mert a ralisportbizottság keresztülhúzta a számításunkat. Ugyanerre a hétvégére a fővárosba szervezte meg tulajdonképpen ugyanezt a tesztversenyt."

Az elnök szerint az is gond lehetett, hogy tavaly anyagi gondok miatt le kellett mondaniuk egy korábban elvállalt országos viadal megszervezését, Bognár szerint ezt nem „emésztették meg" az országos szövetség vezetői:

„ Sajnos anyagi lehetőségeink behatároltak, ezért az utolsó pillanatokban lemondtuk azt a futamot, a több százezer forintos kauciót persze így is elveszítettük. Úgy tudom, a nyitóversenyünket segítő szponzor – pedig megkeresték őt is – végül nem is szállt be a fővárosi rendezvénybe, s nem is sikerült olyan színvonalon megrendezni a futamot, mint Écsen szoktuk. Sajnálom, hogy így alakult, ráadásul ebben az évben nem kaptunk további rendezői licencet sem, ami azt jelenti, hogy csak olyan futamokat rendezhetünk, ahol csupán amatőr versenyzők állhatnak majd rajthoz."

Természetesen kíváncsiak voltunk a másik fél véleményére is. Dudás Gyula, az MNASZ raliszakágának vezetője elmondta, egyelőre „pihentetik" a Győr környéki pályát:

„ Tavaly hárman haltak meg Győr mellett egy olyan versenyen, ahol azóta is keresik a felelősöket. A tragédia rányomta bélyegét az egész szakágra, ráadásul mi – akiknek szinte közünk sem volt a versenyhez – jártunk a különböző rendőrségi vizsgálatokra. Sajnos azóta sem mondta ki senki, hogy az MNASZ nem felelős a szomorú eseményért, s úgy láttuk jónak, ha azon a pályán, amíg nem lesznek megfelelőek a feltételek, az engedélyünkkel egy ideig nem rendezhetnek futamokat."

A szakágvezető egyébként úgy tudja, a mostani verseny főleg azért hiúsult meg, mert a szponzor visszalépett a támogatástól:
„ A győri verseny helyett, amely egyébként egy üzleti vállalkozás volt, saját berkeinken belül oldottuk meg a feladatot, s a Hungaroringre vittük a futamot, mert úgy tudom, visszalépett az a cég, amely idáig patronálta a tesztralit. Természetesen nem akartuk megsérteni senki érdekeit, s remélem, hamarosan ismét a Rábaringen rendezhetik meg ezt a versenyt. A szövetségnek is érdeke, hogy minél több helyszínen tartsanak színvonalas futamokat, de csakis a megfelelő körülmények között" – mondta befejezésül Dudás Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lothar Matthaus kerete a Bulgária elleni meccs előtt

Lothar Matthaus szövetségi kapitány a hét végi bajnoki fordulót követően szűkítette a március 30-i,… Tovább olvasom