Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Quaestor öncsőd - Eladhatják a győri ETO-stadiont?

Egyelőre nem lehet tudni, s az érintettek sem mondanak semmit a Győri ETO FC jövőjével kapcsolatban. A sportközgazdász szerint biztos, hogy nem megy tönkre az ETO. Megoldás lehet a stadion értékesítése.
Ahogy arról beszámoltunk, a Quaestor-cégcsoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. hétfőn öncsődöt jelentett. Ez a cégcsoport tulajdonolja Győrött az ETO Parkot, valamint az NB I-ben szereplő labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaságot.

A váratlan esemény miatt bizonytalannak tűnik a Győri ETO FC jövője.

A klubnál – bár többször kerestük Ökrös András ügyvezető igazgatót is – egyelőre senki nem kommentálta az eseményeket, s nem nyilatkozhatnak a csapat tagjai sem. A győriek kommunikációs vezetője azt mondta, senki sem fog nyilatkozni, s várhatóan egy közleményben reagálnak majd a klubot is érintő eseményekre.

Tegnap egyébként a csapat lemondta a bajnoki szünetre tervezett edzőmérkőzését.

A zöld-fehérek március 28-án az ETO Parkban fogadták volna a 18-szoros román bajnok bukaresti Dinamót, ám a román sajtóban megjelentek szerint a győri klub lemondta a felkészülési találkozót.

Az ETO-nál megerősítették, hogy elmarad az edzőmérkőzés, ám arra nem kaptunk magyarázatot, miért mondták azt le.

A Borsnak Szabados Gábor sportközgazdász vázolta fel a lehetséges folytatást:

„Rengeteg a bizonytalan tényező. Elképzelhető, hogy a cégcsoporton belül rekeszelni tudják a problémát, további cégek működése nem kerül veszélybe, így azok továbbra is támogathatják a fociklubot – magyarázta a szakember.

– Szinte biztos, hogy az ETO nem megy tönkre. Lehet, hogy csökkenteni kell a klub költségvetését, ami a kiadások racionalizálásával, fizetéscsökkentésekkel járhat."

Van, aki szerint megoldás lehet az ország egyetlen magántulajdonban lévő stadionjának az értékesítése, s nem elképzelhetetlen, hogy az állam nyújt segítséget és az ETO Park megvásárlásával könnyít a futballcsapat nehézségein.

Érdekesség, hogy a győriek jelenlegi vezetőedzője, Miriuta Vasile korábbi kolozsvári csapatától épp a pénzügyi nehézségek miatt távozott, azonban ahogy a játékosok, ő sem nyilatkozhat a várhatóan a csapatot is érintő válságról.

Amúgy nemrég, amikor Győrbe érkezett, rendkívül pozitívan nyilatkozott a körülményekről:

„Nagyon elégedett vagyok azzal, amit itt találtam, a szervezési, infrastrukturális és munkakörülményekkel. Az embereket érdekli a csapat, nincsenek gondok a fizetéssel, mint Romániában. Még be sem mutatkoztam a kispadon, máris átutalták a decemberi és januári fizetésemet, valamint egy Audi A7-est is kaptam" – fogalmazott korábban a Digisportnak Miriuta Vasile.


Korábban

Veszélyben az ETO FC jövője is?

A Quaestor-cégcsoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. hétfőn öncsődöt jelentett. Mint ismert, ez a cégcsoport tulajdonolja Győrött az ETO Parkot, valamint a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaságot. A futballklub jövőjével kapcsolatban az illetékesek még nem tudnak érdemi információkkal szolgálni.

Tizennégy évvel ezelőtt került a Quaestor-csoport birtokába az ETO FC Kft. és az annak otthonául szolgáló sportlétesítmény. A cégcsoport 2001-ben vásárolta meg a Rába rt. tulajdonában lévő győri stadiont és a hozzá tartozó 17 hektáros területet, valamint a csőd szélére került labdarúgócsapatot. A régi stadion elbontása után annak területén építtette fel a tulajdonos a jelenlegi ETO Parkot, amely az élményközpontot, a szállodát, a stadiont és a gimnáziumot foglalja magába.

Az ETO FC remek eredményeket is elért az elmúlt majdnem másfél évtizedben, többek között bajnoki címet szerzett, többször volt érmes az NB I-ben, szerepelt a nemzetközi kupákban.

Kérdés, hogy az említett kft. öncsődje mennyiben befolyásolja a cégcsoport további működését, ezen belül is az ETO FC és a park jövőjét.
Bende Gyöngyi, a Quaestor-csoport kommunikációs igazgatója tegnap szűkszavúan csak annyit mondott a Kisalföldnek: minden fejleményről közleményben tájékoztatják a közvéleményt, így arról is, hogy mi lesz a labdarúgócsapattal. Jelenleg sem ő, sem Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató – aki az ETO FC elnöke is – nem kíván nyilatkozni.
Sikerült tegnap üzenetet váltanunk Ökrös Andrással, a Győri ETO FC ügyvezető igazgatójával, aki azt válaszolta: éppen a klub jövőjéről tájékozódik Budapesten. Amint érdemi információ birtokába jut, jelentkezik a Kisalföldnél. Szerinte ez várhatóan szerdán lehet.
A klubot működtető kft. korábbi ügyvezetője Klement Tibor volt, aki 2013 októberéig töltötte be ezt a tisztet. Készségesen állt a Kisalföld rendelkezésére.

– Szomorúsággal tölt el a helyzet, hiszen napjainkban is nagyon sok barátom dolgozik a cégnél. Tíz évig vállvetve küzdöttünk és értünk el közösen sikereket – kezdte Klement Tibor. – Teljesen váratlanul ért az öncsőd bejelentése és a cégcsoportnál kialakult helyzet. Úgy vélem, a bajnoki év végéig nem lehet gond az ETO FC

és a létesítmény működtetése, hogy utána mi lesz, az egyelőre megjósolhatatlan. Egy biztos, nem irigylem Ökrös Andrást, aki szorult helyzetben van, ugyanis a hét végéig kell beadnia az ETO jövő évi licencéhez a pénzügyi garanciákat nyújtó dokumentációt. A futballklub eladása az én időmben is többször felvetődött, próbáltunk befektetőket találni, többnyire sikertelenül, hiszen a labdarúgás Magyarországon nem profittermelő vállalkozás.

– Leginkább az utánpótlá- sért aggódom – említi végül Klement Tibor. – Ebben a helyzetben ugyanis a cégcsoport azon területek finanszírozását szüntetheti meg elsőként, amelyek nem termelnek pénzt. Ezek közé tartozik az akadémia is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női kosárlabda Magyar kupa Győrben - Versenyben maradni

Csütörtöktől szombatig rendezik Győrben a női Magyar Kupa nyolcas döntőjét. Tovább olvasom