Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Major József: kisebb mezőny, nagyobb célok

Negyedik alkalommal vesz részt Major József a hawaii Ironman-világbajnokságon. A győri Széchenyi ESE triatlonosa augusztus vége óta Arizonában készül a sportág csúcsának számító megmérettetésre.
A győri Széchenyi ESE triatlonosa, Major József negyedik alkalommal készül az Ironman csúcsát jelentő világbajnokságra. Mint minden évben, ezúttal is a Hawaii-szigeteken rendezik a triatlon klasszikusának számító legnagyobb Ironman-viadalt. A többszörös magyar bajnok az idei felkészüléséről és az utolsó pár hét izgalmairól beszélt.

„Év elején Kínában második helyezést értem el, ezzel megszereztem a kvalifikációt. Igyekeznem kellett, hogy ne maradjak le túlságosan az első helyezettől, ugyanis az új szabályok értelmében csak az veheti át a kvótát, aki a győztes időhöz képest öt százalékon belül ér célba. Nekem ez sikerült, mindössze tíz percet kaptam a közel kilencórás versenyen" – kezdte Major József.


A szabályváltozás miatt egyébként jelentősen megnehezedett a kvalifikáció megszerzése, így nagy dolog, hogy a győri sportember ismét ott lesz a mezőnyben.

„Az előző években közel száz profi férfi állt rajthoz, idén ez a szám körülbelül hatvan-hetven főre redukálódott, így még jobban örülök neki, hogy negyedszer is ott lehetek Konán" – folytatta a triatlonos, aki nagy reményekkel áll rajthoz.

„Három évvel ezelőtt az enyém volt az egyik legjobb futóidő a mezőnyben, két óra negyvenhat perces maratonnal zártam a versenyt. Akkor az a huszonkettedik helyre volt elég. Azóta úgy érzem, kerékpáron sikerült a legnagyobbat fejlődnöm, idén kilenc perccel döntöttem meg száznyolcvan kilométeren a tavalyi saját kerékpáros szakaszrekordomat a nagyatádi Ironmanen. Két évvel ezelőtt harmincötödik voltam a hawaii viadalon, míg tavaly a szeptemberi baleset miatt nem tudtam rajthoz állni" – tette hozzá Major József.A győriek kiválósága idén a kínai Ironman után két hónappal indult egy nemzetközi tornán Utahban, ahol kilencedik lett. Majd az egész nyarat itthon töltötte, és amikor éppen nem versenyzett az ország valamely pontján, akkor Győrben és környékén rótta az utakat, futott a töltésen vagy éppen tempózott a medencében.

„Hosszú nyár volt, úgy érzem, sokat erősödtem, ezt bizonyítja, hogy hatodszor is sikerült megnyernem az országos bajnoki címet a nagyatádi Ironmanen. Ez egy szép sorozat, és az egyik fontos lépcsőfoka volt a hawaii felkészülésemnek" – mondta a versenyző, aki augusztus 24. óta Arizonában edzőtáborozik.

„Ideális helyszín, hogy szokjam a meleget és az időátállással se kelljen a verseny előtt bajlódnom" – indokolta a választást Major, aki egyedül edz.

„Jobban szeretem amolyan magányos farkasként gyűjtögetni a kilométereket, ilyenkor csak magamra figyelek, és kontrollálni tudom az edzést. Szerencsére azért mindig akadnak segítőim, ha kérem, de többnyire egyedül oldom meg a napi feladatokat. Itt minden adott, tíz percre van az uszoda, ami egyben edzőterem is. Sok járható biciklissáv van az utakon, akár hat-hét órát is lehet tekerni anélkül, hogy visszaérnék ugyanarra a pontra. Sokáig van világos és pulóverre még csak gondolni sem kell. Egy itteni sportboltnak köszönhetően a sportszerek, a sportitalok és egyéb táplálékkiegészítők, valamint a szállás is megoldott. A könnyebb közlekedéshez pedig maga a sportbolt tulajdonosa adta kölcsön az autóját" – mesélt kinti élményeiről a győri ironman.

A verseny október 9-én lesz, addig még keményen edz Major József, bár az utolsó két hétben visszavesz a mennyiségből, s akkor már a szigeten lesz.
„Idén minden idők legjobb magyar csapatával érkezünk Hawaiira. Összesen hét versenyző kvalifikálta magát a világbajnokságra, ebből ketten indulunk profiként az abszolút helyezésekért, öten pedig saját korosztályukban küzdenek majd a legjobb helyekért. Remélem, jó hangulatú, sikeres Ironman-világbajnokság vár ránk" – mondta végezetül Major József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni a legeredményesebb klub

Kerékpár - A Mátrában megrendezett verseny a 2010-es hazai maraton-hegyikerékpáros idény utolsó… Tovább olvasom