Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Egy csésze kávé dr. Mezey Györggyel

Dr. Mezey György 69 éves mesteredző. Napjainkban is a FIFA és az UEFA instruktora, két alkalommal volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Együttesét 1985-ben Európa legjobbjának, őt pedig az év európai szövetségi kapitányának választották. Egy évvel később csapatát kivezette a mexikói világbajnokságra – azóta sem járt magyar válogatott a vb-n.

Másfél évvel ezelőtt az akkor átalakított Fehérvár FC sportigazgatója és a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai tanácsadó testületének elnöke lett. A múlt év nyarán pedig váratlanul leült az NB I-es, már Videoton FC néven szereplő együttes kispadjára, irányításával a székesfehérváriak az első helyen zárták az őszi szezont.

– Ha most nem nyer bajnokságot a csapat, akkor soha – állítják a székesfehérvári szurkolók.

Mezey elkavarja a cukrot a kávéjában és összeráncolja a szemöldökét.

– Nagy a várakozás a csapattal szemben, de ne feledkezzünk meg a vetélytársakról, elsősorban a Debrecenről, melynek erejét ősszel „szétforgácsolta" a Bajnokok Ligájában való szereplés – mondja. – Mi is szeretnénk, ha bajnokcsapata lenne Székesfehérvárnak, ám ahhoz egy nagyon sikeres és sérülésmentes tavaszi szezon szükséges. Három poszton erősítettünk, Sándor Györgyöt, Lencse Lászlót és Nemanja Nikolicot a sorainkban tudhatjuk.

– A remek szereplés ellenére meglepően kevés a néző a Sóstói stadionban.

– Keressük az okát, de egyelőre magam is tanácstalan vagyok. A jelek szerint „félmunkát" végeztünk, de remélem, tavasszal megtelnek a lelátók. Ha a nézők számát tovább tudnánk növelni, az legalább négy-öt pluszpontot hozhatna a csapatnak, hiszen a fehérvári közönség fantasztikus hangulatot képes varázsolni a stadionba.

– A semleges futballbarátok közül viszont meglepően sokan szurkolnak a Videoton sikeréért.

– Mi is érezzük a klub iránti szimpátiát. Igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. A város megérdemelné, hogy élvonalbeli labdarúgóbajnok- csapattal is büszkélkedhessen.

– Fél évvel ezelőtt még álmában sem gondolta, hogy ötévi szünet után ismét leül a kispadra.

Mosolyog és egyetértően bólogat.

– Így igaz. Mint ahogyan azt sem, hogy az első helyen zárjuk az évet. Sportigazgatónak szerződtem, de miután Lothar Matthäust nem sikerült megnyernünk az edzői munkára, Németországba utaztam és kerestem az utódját. Két német és egy olasz világbajnok szakemberrel is tárgyaltam, amikor Garancsi István, a klub tulajdonosa telefonon közölte: zárjuk rövidre az edzőkérdést és üljek le a kispadra.

– A hazai edzők közül sokan nehezteltek önre, amiért hajdani véleményét megváltoztatva Székesfehérváron külföldi edző kinevezését szorgalmazta.

– Ma is vallom, hogy a Videoton FC-nél a külföldi edző szerződtetésének gondolata megalapozott volt. Az utóbbi időben nagyot változott a világ. Idehaza hiába felkészült egy magyar kolléga, sajnos két-három vereség után elzavarja a klub tulajdonosa. Egy külföldi, ráadásul ismert szakember jóval több türelmi időt kap. Matthäus másfél évig biztosan kihúzta volna Székesfehérváron. Arról nem beszélve, hogy egy ilyen név hallatán komoly szponzorokkal is számolhatunk. Ő lett volna az ideális megoldás.

– Tegyük fel, hogy bajnok lesz a Videoton FC a sportigazgatóból vezetőedzővé avanzsált Mezey Györggyel. Utána hogyan tovább?

– A vezetőedzői munkát befejezem, ha a Videoton FC és az akadémia elé kitűzött célt megvalósítottuk. A folytatás másokra vár. A felcsúti utánpótlás-akadémiát és az NB I-es gárdát párhuzamosan nem lehet hosszú távon irányítani. Ez gyilkos tempót követel.

– A Zuhanyhíradó szerint egy kormányváltást követően az MLSZ elnöke lesz, de államtitkárként is szóba kerülhet a neve.

Jót derül.

– Kell a bulvárlapoknak a mesterkélt szenzáció. Már megszoktam, hogy a médiát a legkevésbé a szakma érdekli. A szövetségi kapitánnyal is sikerült összeugrasztaniuk. Szerencsére a napokban személyesen itt járt nálunk és tisztáztuk a félreértéseket. A jövőben a hazai bajnokságban szereplő játékosok közül is válogat. Nincsenek hosszú távú terveim. Sir Alex Ferguson és több világhírű futballszakember találkozásaink alkalmával megfogalmazta: egy profi edző soha ne tervezzen hosszú távra. Ehhez tartom magam.

– Szövetségi kapitány sem szeretne lenni?

– Bizonyos feladatokat már nem vállalok. A szövetségi kapitányságot sem.

– A magyar futball hosszú évtizedek óta képtelen megújulni. Lát esélyt arra, hogy belátható időn belül nemzetközi mércével is számolhassanak velünk?

– Felzárkózás csak tőkeerős klubok esetén várható. Továbbá ha szándék, valamint elegendő anyagi forrás lesz az akadémiai képzésre. Ám ehhez jól működő, erős gazdaság kell.

– Egy közönségtalálkozón úgy fogalmazott, hogy a székesfehérvári tevékenykedését élete legkomolyabb kihívásának tartja.

– A tulajdonos arra kért, hogy egy európai színvonalú klubot építsünk fel. Olyat, amely mögött ott van egy nemzetközi mércével is kiemelkedő feltételeket biztosító utánpótlás-akadémia. Aki járt már Felcsúton, annak nem kell bizonygatni, hogy milyen szakmai körülmények várják a fiatalokat a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián. Mi másként csináljuk, mint a többiek. Addig egyetlen játékostól sem szeretnénk megválni, amíg nem mutatkozott be a felnőtteknél. A célunk, hogy legalább öt NB I-es bajnoki mérkőzést játsszon egy fiatal, mielőtt külföldre szerződne. Tavasszal például a tizennyolc éves Ponzók személyében biztosan lesz debütáló játékosunk.

– Mintha megfontoltabbá vált volna az utóbbi években. Nem lett elege a magyar futballból?

– Egyáltalán nem. A rangos feladatok mindig újabb erőbedobásra késztetik az embert. Általában azok fásulnak el, akik nem valók az adott posztra. Én ma is élvezem, amit csinálok.

Olvasóink írták

  • 2. Reális 2010. február 08. 12:59
    „Sajnos a ´86-ban elszenvedett 0-6 felértékelődött.Ennyi év sikertelenség után az a szereplés sikernek mondható!”
  • 1. dr66 2010. február 06. 15:14
    „Remélem NEM a Fehérvár lesz a bajnok.Mi nem leszünk,akkor inkább a DVSC.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézilabda: Győr rendezi a Magyar Kupa-döntőt

A Győri Audi ETO nyerte a Magyar Kézilabda Szövetség licitjét. Tovább olvasom