Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Bajnokok Ligája: München ünnepelt, de Dortmund sem gyászolt

Tízezrek ünnepelték a hajlani órákig Münchenben a Bayern München győzelmét a Borussia Dortmund ellen a Bajnokok Ligája döntőjében.
11:50 - Német lapok: "Mi vagyunk a bajnokok"

A lapoktól a televíziókon át a hírportálokig az egész német sajtóban a londoni Wembley Stadionban rendezett Bajnokok Ligája-döntő az első számú téma vasárnap, számos kommentátor a német labdarúgás győzelmeként értékelte a mérkőzést.

A Bayern München és a Borussia Dortmund szombat esti összecsapását összesen 21,61 millióan követték a ZDF közszolgálati televízióban, ami minden korábbi BL-döntő nézettségét felülmúló, 61,9 százalékos közönségarányt jelent.

A Bild vasárnap "Germán finálé" címmel közölt összeállítást, amelyet a "Köszönjük Bayern, köszönjük Dortmund a 2-1-es krimit" szalagcímmel vezetett fel az első oldalán. A legnagyobb példányszámú német lap kiemelte Franz Beckenbauer nyilatkozatát, amely szerint a BL első német-német döntője "a német labdarúgás aranykorának" beköszöntét jelezheti, és a következő időszakban gyakran megismétlődhet, hogy két német csapat küzd majd az európai klublabdarúgás legfontosabb kupájáért.

A berlini Der Tagesspiegel "Mi vagyunk a bajnokok" címmel közölt összefoglalót, a Welt am Sonntag pedig az "Európa királyai" címmel indította beszámolóját. A lap "Egy korszak kezdete?" címmel elemzést is közölt, amelyben kiemelték, hogy a döntőben tizenkét német labdarúgó játszott, akik közül tizenegy a nemzeti válogatottban is szerepel, és nyolcan 25 év alattiak. Nagyon úgy tűnik, hogy ezek a számok egy korszak kezdetét jelzik, az viszont kérdés, hogy vajon a profi labdarúgás egészét átható, a spanyol futballban végbement átalakuláshoz fogható fejlődés következik-e - írta a lap szerzője, hangsúlyozva, hogy a német labdarúgás csak akkor lehet meghatározó nemzetközileg, ha kiegyenlített, erős mezőny alakul ki a Bundesligában.

A Berliner Morgenpost "A Wembley igazi sztárjai" címmel közölt kommentárt, amely szerint "a döntőnek két győztese van: Jürgen Klopp és Jupp Heynckes". Mindkét tréner a maga sajátos stílusával megmutatta, hogy "a győzelemtől nem lesz az ember automatikusan nagyképű és visszataszító, a vereség pedig nem szégyen". Klopp és Heynckes "két, eddig nem tipikusan németként számon tartott jó tulajdonságot, a szerénységet és az öntudatosságot közvetíti a labdarúgáson keresztül a társadalom felé" - írta a berlini lap, amely szerint "a döntő igazi sztárjai" nem a játékosok, hanem az edzők, akik azon "ritka példaképek közé tartoznak, akik mögé csendes büszkeséggel felsorakozhat az ország".
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung "A Bayern köszönettel tartozik a BVB-nek" című kommentárja szerint a bajor csapat számára jóval nagyobb volt a tét, mint az ellenfélnek, hiszen egy esetleges vereség mély depresszióba taszította volna az egész klubot, de a játékosok Jupp Heynckes vezetése alatt meg tudtak szabadulni 2010 és 2012 keserű emlékétől, és a "horrorisztikus víziótól", hogy egymás után háromszor elveszítik a BL-döntőt.

A Bayern München győzelme annak a "sugárzó dominanciának" a "logikus következménye", amely az egész szezonban jellemezte a Heynckes által "minden területen tökéletesre fazonírozott" csapatot, a bajorok azonban köszönettel tartoznak a dortmundiaknak, hiszen a "szemtelen és magával ragadó játékukkal", amellyel az előző két évben kétszer is bajnokok lettek a Bundesligában, rámutattak a müncheniek hibáira, és így hozzájárultak a "briliáns Bayern-gárda" kifejlődéséhez.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a szombat esti BL-döntő apropóján a nemzeti válogatottról is közölt elemzést. A "Bayern+Dortmund=Világbajnok?" című írás szerint a Bundesliga a londoni BL-döntővel minden idők legjobb szezonját zárja, és most már a vezető német csapatok számítanak a mércének az egyesületi labdarúgás világában, mindebből pedig két tételt lehet levezetni a válogatottra nézve. Az egyik az, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány "a szerencse fia", hiszen a legjobb korban lévő és a szükséges tapasztalattal rendelkező, kiemelkedő tehetségű játékosokra építve koronázhatja meg jövőre a német labdarúgásban az utóbbi időszakban kibontakozott fejlődést, amelyhez ő maga is nagymértékben hozzájárult. A másik tétel viszont az, hogy Löw "egy lúzer", ha "a luxuskínálatból" összeválogatott csapattal sem tudja megszerezni a világbajnoki címet.

09:30 - München ünnepelt, de Dortmund sem gyászolt

Tízezrek ünnepelték a hajlani órákig Münchenben a Bayern München győzelmét a Borussia Dortmund ellen a Bajnokok Ligája döntőjében. De Dortmundban sem sokáig tartott a gyász, a szurkolók a szívek győzteseinek keresztelték el kedvenceiket. Angela Merkel kancellár - aki a döntőt a londoni Wembley stadionban szurkolta végig - a ZDF televíziónak nyilatkozva Németország, illetve a sport győzelméről beszélt.

A Wembleytől több mint 1000 kilométerre lévő müncheni Allianz Arena stadionban több mint 45 ezer Bayern-szurkoló hatalmas kivetítőn követte a londoni "futballkrimit", és valósággal elszabadult a pokol, amikor Nicola Rizolli játékvezető lefújta a mérkőzést.

 
Heynckes csapategységről, Klopp visszatérésről beszélt

Jupp Heynckes, a Bayern München edzője kiegyensúlyozottságról és csapategységről, Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund trénere pedig már a visszatérésről beszélt értékelésében azt követően, hogy a bajor csapat 2-1-es győzelmet aratott a Bajnokok Ligája szombat esti döntőjében, a londoni Wembley Stadionban. A találkozót eldöntő Arjen Robben edzőjéhez hasonlóan a csapatmunkát emelte ki a siker legfontosabb összetevőjeként.

"Kivételes volt, amit végrehajtottunk, még ha nincs is még vége a szezonnak" - utalt a bajnoki címre és a BL-győzelemre, illetve arra, hogy a Német Kupa döntője még hátra van Jupp Heynckes. - A Bundesliga történetében még egyetlen csapat sem futballozott ennyire kiegyensúlyozottan ilyen magas szinten - szögezte le.
   
A tréner szerint a BL-döntőben érzékelhető volt, mennyire eltökélt a csapata.
   
"Eljött az idő, hogy olyan játékosok, mint Robben, Lahm vagy Schweinsteiger ilyen nagy győzelmet arassanak" - tette hozzá.
   
Heynckes úgy véli, a Dortmund a BL-finálé elején nagyon jól játszott, csapata ekkor nem találta a ritmust, de az idő előrehaladtával sikerült helyzeteket kialakítania.
   
"A második félidőben már sokkal jobban játszottunk, átvettük a mérkőzés irányítását. A második félidei futballunk miatt érdemeltük meg a győzelmet. Sikerünk magyarázata az a képességünk, hogy közösen tudunk tenni a cél érdekében."
   
Jürgen Klopp az elemzés mellett már előretekintett az elvesztett csata után.
   
"Azt mondtam a játékosaimnak, hogy visszatérünk a döntőbe. Két év múlva Berlin lesz a házigazda, akkor jó lenne újra fináléban szerepelni" - fogalmazott a tréner, aki egyrészt elismerte, hogy a Bayern München megérdemelten aratott BL-diadalt, ugyanakkor hozzátette: egyik, illetve másik irányba is eldőlhetett az összecsapás.
   
"Büszke vagyok a csapatomra, mert jó mérkőzést játszott és mindent kiadott magából. Természetesen egyelőre a csalódottság érzése uralkodik bennem, de annak örülök, hogy megmutattuk: megérdemelten jutottunk el a döntőig."
   
A tréner utalt arra, hogy Dante szabálytalansága, amelyért büntetőt kapott a Dortmund, akár egy második sárga lapot is megért volna, és akkor 11 a 10 ellen esetleg más végkifejlete is lehetett volna a találkozónak.
   
A mérkőzést eldöntő gól szerzője, a holland Arjen Robben a lefújás pillanatában "végre" felkiáltással nyugtázta, hogy összejött a BL-diadal.
   
"Igen erre gondoltam, hogy végre. Le sem tudom írni, milyen gondolatok kavarogtak a fejemben. Egy futballista számára az a legnagyobb dolog, ha győz. Hallani a sípszót úgy, hogy megnyertük a Bajnokok Ligáját, ez az ami sokunknak eddig hiányzott. A harmadik döntőnk volt, nem akartuk, hogy a vesztes címkéje kerüljön ránk."
   
Arjen Robben tavaly, a Chelse-vel szemben elbukott BL-finálé hosszabbításában büntetőt hibázott, emiatt nagy volt rajta a nyomás.
   
"Igyekeztem ezt pozitív energiává formálni. Jól felkészültem, megvolt a tervem. Fejben többször lejátszottam a mérkőzést. Aztán gólpasszt adtam, majd a döntő találatot megszereztem, ez álomszerű volt" - folytatta a holland támadó, aki szerint ugyanakkor a csapategység hozta meg a sikert.
   
"Együtt támadunk, együtt védekezünk. Most én szereztem az utolsó gólt, de az érdem az egész csapaté" - tette hozzá.
    
Robben a továbbiakról szólva úgy fogalmazott, edzőjük közlése szerint a londoni ünneplést követően már másnap elkezdenek készülni a Stuttgart elleni hazai kupadöntőre, de mint mondta: nehezen tudja elképzelni, hogy Münchenbe érve egyszerűen mindenki hazamegy...A szurkolók a klub himnuszát énekelték, majd a pályára özönlöttek, és többen petárdákat robbantottak, félő volt, hogy tűz keletkezik. Rövid időre meghűlt a vér a rendezők ereiben, a hangosbemondó nyugalomra szólított fel, néhány perc múlva már ismét az önfeledt ünneplés lett az úr.
München központjában ugyancsak több tízezren szintén hatalmas kivetítők előtt követték a mérkőzést, az öröm határtalan volt.

A dortmundi Westfalenhalle stadionban csaknem 20 ezren szurkoltak a hatalmas kivetítő előtt Jürgen Klopp csapatának, és további mintegy 30 ezren a belvárosban elhelyezett kivetítők előtt izgulták végig a mérkőzést. A szurkolók a vereség ellenére sem lógatták az orrukat, a gyász szinte csak percekig tartott, majd rögtön átadta a helyét a vesztesek ünneplésének. A stadionban és a belvárosban az egybegyűltek hatalmas tapssal köszöntötték kedvenceiket, akiket - mint egy szurkoló fogalmazott - a szívek győztesének kereszteltek el.

Berlinben a Brandenburgi kapu közelében az eső és a meglehetősen hűvös idő ellenére mintegy 20 ezren kivetítők előtt nézték a mérkőzést, közöttük Bayern és Dortmund-szurkolók egyaránt voltak. A hatóságok közlése szerint legnagyobb békében drukkolták végig a mérkőzést, semmifajta incidensre nem került sor.

Merkel kancellár még a mérkőzés kezdete előtt a ZDF televíziónak nyilatkozva nem árulta el, hogy melyik csapatnak szurkol. A kancellár azt hangsúlyozta, hogy akár a Bayern, akár a Dortmund diadalmaskodik, mindenképp Németország és a sport lesz a győztes. Egy kérdésre válaszolva úgy értékelte, hogy közvetve a politika is diadalmaskodott, a döntő iránti hatalmas érdeklődés ugyanis bizonyította, hogy a sport képes az emberek egyesítésére.

Egybehangzó értékelések szerint a mérkőzés hőse a holland Arjen Robben volt, aki a 89-ik percben a Bayern győztes gólját szerezte. Robben Sir Alex Ferguson kezéből vehette át a döntő legjobb játékosának járó külön trófeát. A holland válogatott és a bajorok kiválósága élete egyik legboldogabb napjáról beszélt, felfoghatatlannak nevezve a történteket. A sors iróniája, hogy a münchenieket most az a Robben segítette a győzelemhez, aki egy évvel ezelőtt a Chelsea elleni vesztes döntőben a hosszabbításban tizenegyest hibázott.

A két tréner, Jupp Heynckes és Jürgen Klopp egyaránt drámai döntőről és rendkívül szoros küzdelemről beszélt. Klopp megérdemeltnek nevezte a rivális Bayern München győzelmét, míg Heynckes úgy értékelte, hogy a bajorok a második félidőben kerekedtek felül. A Bayerntől búcsúzó tréner egyidejűleg arra is utalt, hogy Mario Götze után hamarosan a Dortmund gólerős lengyel csatára, Robert Lewandowski is a münchenieknél folytatja.

Korábban:

Borussia Dortmund-Bayern München 1-2 (0-0)
London, Wembley Stadion, 86 298 néző. Vezette: Nicola Rizzoli (olasz)
Borussia Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer – Gündogan, S. Bender (Nuri Sahin, 92.) – Blaszczykowski (Schieber, 92.), Reus, Grosskreutz – Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp
Bayern München: Neuer – Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba – J. Martínez, Schweinsteiger – Ribéry (Luiz Gustavo, 91.), Müller, Robben – Mandzukic (Gomez, 94.). Vezetőedző: Jupp Heynckes
Sárga lap: Grosskreutz (74.), illetve Dante (29.), Ribéry (74.)
Gólszerző: Gündogan (68. – 11-esből), illetve Mandzukic (60.), Robben (89.)


A Bayern München nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2012/2013-as sorozatát azzal, hogy a londoni Wembley Stadionban rendezett szombati döntőben 2-1-re legyőzte a Borussia Dortmundot.

BL-döntő Londonban: Borussia-Dortmund-Bayern München 1-2. Fotó: MTI (galéria)

A hatalmas iramú első félidőben nem született gólt, ez főként a két kapus, Neuer és Weidenfeller kiváló teljesítményének volt köszönhető.

BL-döntő Londonban: Borussia-Dortmund-Bayern München 1-2. Fotó: MTI (galéria)

A fordulást követően a 60. percben Mandzukic találatával vezetést szerzett a Bayern, nyolc perccel később azonban a Reusszal szemben elkövetett szabálytalanság miatt megítélt büntetőből Gündögan egyenlített. A folytatásban a Bayern irányította a játékot, és a 89. percben a tavalyi finálé negatív hőse, a Chelsea ellen a hosszabbításban büntetőt rontó Robben góljával megszerezte a győzelmet.

Borussia Dortmund-Bayern München 1-2


Története során a Bayern München az ötödik alkalommal hódította el a legrangosabb európai kupát. Mostani sikerét megelőzően legutóbb 2001-ben, a Valencia legyőzésével diadalmaskodott.


Korábban írtuk:

Nem hivatalos becslések szerint 150 ezer német szurkoló érkezett Londonba a több mint három évtizede első német-német európai labdarúgó kupadöntőre.

A Bayern München és a Borussia Dortmund szombat esti Bajnokok Ligája-döntőjét, amelynek a néhány éve újjáépített, szupermondern londoni Wembley-stadion ad otthont, Angela Merkel kancellárral együtt 50 ezer német szurkoló nézheti a lelátókról; a többiek már napközben beköltöztek London pubjaiba és parkjaiba.

BL-döntőre hangolnak a szurkolók Dortmundban, Berlinben és Londonban

A várost járva az MTI tudósítója szombaton megállapíthatta, hogy London frekventáltabb helyein ezúttal a német szó volt a leggyakoribb az angol helyett. Ehhez hozzájárult a BL-döntőre érkezett városnyi német szurkoló mellett az is, hogy Nagy-Britanniában a hagyományos május végi hétfői munkaszünet miatt háromnapos hétvége kezdődött, és a jövő héten tanítási szünet is lesz az iskolákban. Ilyenkor rendszerint milliók kelnek útra; csak a londoni Heathrow repülőtérről becslések szerint 225 ezren utaznak el ezen a hétvégén.

A német szurkolóáradat érkezését nem segítette, hogy a Heathrow-n előző nap a British Airways egyik repülőgépének kényszerleszállása és a repülőtér ezt követő egyórás lezárása miatt gyakorlatilag összeomlott a forgalom, 193 járatot törölni kellett, és többórás késések alakultak ki.

Mivel a Heathrow - a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú légikikötője - 98 százalékot meghaladó kapacitás-kihasználtsággal működik, az ilyen "megcsúszások" mindig rendkívüli forgalmi torlódásokat okoznak, és még szombaton is voltak késések.

A németek zöme azonban szemmel láthatóan megérkezett, és London - a brit bulvársajtó örök csipkelődése ellenére - vendégszerető házigazdának bizonyult. Mi sem bizonyította ezt jobban, mint az, hogy sok belvárosi pub - szinte példátlan módon - áttért német sörök mérésére, és erre az ivók elé kihelyezett, német nyelven írt reklámok hívták fel a Wembleyből kiszorult szurkolók figyelmét.

A londoni metróállomásokon szinte csak a két csapat színeibe öltözött szurkolókat lehetett látni, sokuknál a kupa ezüstpapírral borított hevenyészett másolata volt.

A londoni fogadóirodák Bayern-győzelemre tippelnek. A legnagyobb hálózat, a William Hill szombat délután 6/5-ös odds mellett kínálta játékra a müncheniek diadalát. Ez azt jelenti, hogy aki erre a tétre tett fel 100 fontot, és fogadása bejön, a jutalékok és egyéb járulékok levonása után hozzávetőleg 183 font nyereményre számíthat.

A merészebbek, akik a Dortmund győzelmére fogadtak a cégnél, ezt 7/2-es felkínált nyereményeséllyel játszhatták meg; ez 100 fontos tétre 450 fontos becsült bevételt jelent.

Olvasóink írták

 • 10. oxana 2013. május 27. 18:59
  „9. Beretta84

  De igen. El kell türnöm. Az apja még <moderálva>. Tulajdonképpen én nem Dortmund rajongó vagyok, csak azt szerettem volna, hogy gyözzenek a bajorok ellen. Minden más csapatnak is drukkoltam volna, ha ellenük játszanak. Nem szeretem öket, föleg Hoeneßt, de be kell ismernem, megérdemelték ezt is, ugyanugy a bajnoki címet is. A német kupa elnyerése már csak ráadás lesz. Hamburgért dobog a szívem. Nem tudnám megmondani, miért. Mikor 9:2-re kikaptak a bajoroktól, nem voltam ember. Szinte megalázva éreztem magam.Ilyen a foci. Apám ültette belém a szeretetét. Egész családja Fradi drukker volt. Jaj, de milyen régen volt!”
 • 9. Beretta84 2013. május 27. 17:28
  „8. oxana 2013.05.27. 12:44 Unokád véletlenül nem Bayern rajongó??”
 • 8. oxana 2013. május 27. 12:44
  „5. állampógár

  Látszik, hogy Ön nem nagyon szereti a focit. Nem baj.”
 • 7. BudaiKr 2013. május 27. 07:45
  „parádés volt a helyszinen nézni a meccset remek hangulat volt a végén senkise szomorkodott mindenki élvezte a meccset a dormund drukkerek is csak gratulálltak.
  örülök hogy beretva 84nek szép álma volt és a álom manó a wemblybe repitette! :D”
 • 6. Beretta84 2013. május 27. 07:25
  „1. oxana 2013.05.26. 14:59 http://www.youtube.com/watch?v=6w2TkZ120xA Stern des Südens !!!! Élőben élmény volt, látni újra a Bayorokat. 2. szimre50803 2013.05.26. 16:56 hála isten nem te voltál a bíró... mielőtt írsz gondolkodj .
  4. fan 2013.05.26. 17:14 Nálad a 10. pont”
 • 5. állampógár 2013. május 26. 18:31
  „Mázli,hogy nem önökön múlik ki győz.”
 • 4. fan 2013. május 26. 17:14
  „Szerencsére nem Dortmund győzött. A focit gólra játszák a helyzetek megvoltak mindkét oldalon és az nyert, aki ebből többet lőtt be.
  Ha valaki Ribery-re gondol, akkor hozzátenném, hogy lewa meg nagyon sportszerűen rálépett a földön fekvő Boateng lábára. Ez is nagyon sportszerű dolog volt...
  Dante pedig nem érdemelte meg az első sárgát, de a 11-est kiváltó megmozdulása viszont megérdemelte volna. Ezzel ugyanott vagyunk, ahol elkezdtük. Ezt még Puhl is elmondta a stúdióban.
  Remélem jövőre is hasonló döntő lesz, mert maga a játék jó volt, csak a hangulat volt túl paprikás (sajnos).”
 • 3. oxana 2013. május 26. 17:03
  „2. szimre50803

  Igen, a bajoroknak legalább két piros lap járt volna, a dortmundiaknak egy. Akkor talán másképp alakult volna.”
 • 2. szimre50803 2013. május 26. 16:56
  „Sajnos nem a Dortmund győzött, de nem is a Bayern, hanem a lúzer bundaországbeli bíró!!!”
 • 1. oxana 2013. május 26. 14:59
  „Sajnálom, hogy nem Dortmund gyözött. Aki ismeri a Bundesligát, ismeri az általános véleményt a bajorokról. Ennek ellenére, nehéz szívvel, de gratulálok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görbicz Anita teljesítette a daganatos betegséggel küzdő lány álmát

A tizenhét éves, tiszaluci Szabina évek óta nyirokcsomó daganattal küzd. A kupa elődöntő után… Tovább olvasom