Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Az új kapitány az északi modellben hisz

Kézilabda - Imre Vilmos, a magyar női válogatott új szövetségi kapitánya márciusban többet gondolkozott, hogy elvállalja-e a másodedzői feladatot, most szinte azonnal igent mondott a felkérésre. Véleménye szerint vékony jégen táncol a női szakág. Győrből és Békéscsabáról érkezik a kapitány segítsége.

– Gratulálunk a kinevezéséhez. Gondolom nem volt könnyű döntenie arról, belevágjon-e a feladatba.

– Nagyon téved, ugyanis nem sokat haboztam. Bevallom, mikor márciusban Hajdu János, az akkor kinevezett kapitány felkért, hogy legyek a segítője, sokkal tovább tartott a döntés. Azóta eltöltöttem annyi időt a válogatottal, hogy tudjam, mit is vállaltam.

– Akkor részletezhetné is, hogy mit vállalt.

– A legfontosabb, hogy az olimpiai keret magja mellé megtaláljuk azokat a fiatalokat, akik a mostani húzóembereket hosszabb-rövidebb ideig tehermentesíthetik, majd a későbbiekben átvehetik tőlük a vezérszerepet.

– A szakmán belül is sokan vannak, akik úgy gondolják, nem lesz könnyű ezt megoldani, hiszen a felnőtt keretben is akadnak hiányposztok, s az utánpótlás helyzete sem túl rózsás. Egyetért ezekkel a megállapításokkal?

– Való igaz, igen vékony jégen táncol a magyar női kézilabda, de szerencsére azért akadnak tehetségek, s a most Pekingben szerepelt keret nagy részét sem szabad még leírni, mert sokukban benne van egy újabb olimpiai ciklus. Nyilván az lesz a legfontosabb feladat, hogy megtaláljuk az arany középutat a fiatalításban, nem szabad fejjel a falnak rohanni, s túl nagy terhet sem szabad a tehetségek vállára rakni. Mindennek megvan a maga ideje, előbb a klubcsapatban, a nemzetközi kupákban kell bizonyítaniuk a játékosoknak, hogy lehet velük számolni a válogatottban.

Imre Vilmos szerint vékony jégen táncol a női szakág, de azért akadnak tehetségek.
Imre Vilmos szerint vékony jégen táncol a női szakág, de azért akadnak tehetségek.

 

– Az olimpia után Pálinger és Ferling is előrevetítette, hogy lehet, Peking volt az utolsó fellépésük a nemzeti együttesben. Kinevezése óta beszélt már velük erről?

– Igen, s örömmel mondhatom, hogy mindketten nagyon pozitívan állnak hozzá a kérdéshez. Nyilván egy kis pihenésre, feltöltődésre szükségük van, de két olyan kaliberű játékosról van szó, aki előtt nem zárulhat be végleg a válogatott kapuja, ha résnyire is, de nyitva marad.

– Konkoly Csaba, az Audi-ETO és Mátéfi Eszter, a Békéscsaba edzője személyében megnevezte segítőit. Lehet tudni, hogy fest a munkamegosztás hármójuk között?

– Nyilván erről még beszélni kell, de nekem az első perctől kezdve az volt az elképzelésem, hogy az olimpián jól működő modellt szeretném folytatni. Egy világverseny óriási munkát jelent még két embernek is, ezért mindenképpen szükség van a segítségre. Konkoly Csabával rendkívül korrekt a szakmai és az emberi kapcsolatunk, az olimpia alatt ez csak tovább erősödött. Mátéfi Eszter pedig a sportág legendás alakja, akit aligha kell bemutatni a játékosoknak és a kézilabdát szeretőknek. Nem mellékesen pedig ő is dolgozott az utánpótlásban, ismeri a szóba jöhető tehetségeket. Hozzáteszem, hallani ellenérzéseket a közvélemény részéről a hármas felállásról, de tudni kell, hogy az északi csapatoknál ez bevett szokás, egyáltalán nem új keletű dolog.

– Az meg sem fordult a fejében, hogy főállásban legyen kapitány?

– Klubedzői feladataimról semmiképpen sem szerettem volna lemondani. Negyvenévesen nem lenne elég az a nyolcvan-kilencven nap a válogatott mellett, hiányozna a napi munka.

– Egy keret átalakítása könnyen azzal járhat, hogy átmenetileg romlik az eredményesség. Nem tart attól, hogy a szurkolók ezt nehezebben fogadják majd?

– Ezt bekalkuláltuk, s rövid távon lehet, hogy be is következik. Éppen ezért sem a Világkupán, sem pedig az év végi Európa-bajnokságon nem lesz eredménykényszer a csapaton. A lényeg, hogy tesztelhessünk néhány játékost, hogyan tudnak élesben teljesíteni.

– Bár sokan kíváncsiak, mégis feltűnően kerüli, hogy akár egy nevet is mondjon azok közül, akik bekerülhetnek a válogatottba. Mikorra várható, hogy megnevezi az első keretét?

– Legkésőbb jövő hét elején hirdetek ki egy tizenhat tagú keretet a Világkupára. Itt azért figyelembe kell venni, hogy hamarosan indul a Bajnokok Ligája, s néhány játékos az elmúlt időszakban hihetetlen terhelést kapott. Emellett azoknak, akik nem teljesen egészségesek, nem kockáztatnánk a felépülését. Sok mindent kell tehát mérlegre tenni a kiválasztásnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MK: ez történt a megyei selejtező 4. fordulójában

Labdarúgás - A Magyar Kupa megyei selejtezőinek 4. fordulóját rendezték. Meglepetésre kiesett a… Tovább olvasom