Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

A karmesteri pálca Iveta kezében

Az Orsi női kosárlabdacsapata új szerzeményei között egyértelműen a legnevesebb játékos a szlovák Iveta Bieliková. Nem véletlenül ragaszkodott hozzá a sok csatát irányító soproniak edzője, Natalia Hejková.
A játékmester annak idején kulcsfigurája volt az edzőnő által dirigált, többek között két Euroliga-győzelemig menetelő rózsahegyi együttesnek.

– Az ön neve szinte egybeforrt a rózsahegyi klubbal. Hogyan alakult a pályafutása, honnan került Rózsahegyre? – kérdeztük.
– Egész kicsi korom óta a Ruzomberok csapatában kosaraztam, az összes korosztályos együttesben, majd a felnőttcsapatban is csak a rózsahegyiek színeiben játszottam szinte egészen mostanáig – válaszolt a kiváló kosárlabdázó.

Iveta Bieliková: A felkészülést mindig nagyon komolyan kell venni, hisz megalapozza az egész bajnokság eredményességét.

– Akkor önnek nyilván még játékostársainál is nehezebb volt végigélni azt az anyagi bizonytalanságot, pénztelenséget, ami az előző szezont jellemezte Rózsahegyen...
– Így van! Még most is nagyon kellemetlen, rossz érzések fognak el és nagyon elszomorít, ha eszembe jut, ami ott történt. Rettenetes volt látni a folyamatot, ami ott zajlott, hiszen tényleg szinte az egész életemet ott töltöttem annál a klubnál. Ha nem is könnyű, de próbálok túllépni ezen is.
(Nyilván az ott kialakult helyzetnek is része volt abban, hogy a hosszú, hűséges szolgálat után az előző évad vége felé elhagyta Rózsahegyet, s az Euroliga rájátszására a lengyel sztárcsapat Gdyniához igazolt. Az Gdynia az Euroliga egyik, ha nem a legjobb esélyesének számít, mégis a Jekatyerinburg jóvoltából még a Final Fourba sem került be.)
– Hogy érezte magát Lengyelországban és ön szerint mi volt a favorit kudarcának az oka?
– Abból a szempontból érdekes volt a Gdyniánál eltöltött idő, hogy Rózsahegyről kikerülve egy új helyen találtam magam, ahol tényleg rengeteg neves, kitűnő kosaras szerepelt. Így sikerült néhányukat személyesen is közelebbről megismernem egy kicsit. Ami a szakmai részt illeti, úgy érzem, kevés volt az idő ahhoz, hogy én mint irányító alaposan kiismerjem a társaimat és összeszokjak velük a pályán.
– A válogatottkarrierjéről mondana néhány szót?
– Igen. Annak idején még a csehszlovák válogatottban elég sok mérkőzésen szerepeltem, ha jól emlékszem, nyolcvanhattól kilencvenháromig játszottam a nemzeti csapatban. Játszottam például a barcelonai olimpián. A különválás után még pár évig tagja voltam a szlovák válogatottnak, amellyel többek között a magyarországi Európa-bajnokságon is játszottam 1997-ben, ám ezt követően akadtak problémák a válogatottunknál és egy ideje ott már nem játszok.
– Egy ilyen neves, tapasztalt irányítónak biztos akadt jó néhány ajánlata. Elmondaná, miért a soproni csapatét fogadta el?
– Valóban több csapat is érdeklődött utánam. Elhatározásomban, hogy a soproniaknál folytatom, döntő volt, hogy az itt dolgozó szakmai stábbal Natalia Hejkovával és Laczó Jenő erőnléti edzővel hosszú éveket dolgoztam együtt, jól ismerem a módszereiket és tudom, mire számíthatok. Mint Euroliga-ellenfél többször is játszottam a soproniak ellen, az is sokat számított, hogy idejöttem, hogy ez a csapat már évek óta ott van az európai elitben.
– Végezetül arról kérdezném, mit csinál legszívesebben a szabadidejében?
– Nagyon szeretek teniszezni, ami amellett, hogy egy szép játék, a pihenőidőszakban is „karbantart" fizikálisan. A másik nagy szenvedélyem pedig a fotózás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darázs újabb sikere

A győri Darázs Ádám négy év után ismét magyar bajnok lett. A szintén győri Danis Richárd negyedik,… Tovább olvasom