Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Vízimadár-paradicsom a Rábca mentén

A közelmúltban felkerült a Nyirkai-Hany a nemzetközi jelentőségű, úgynevezett ramsari területek listájára.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park védett területei közé tartozik a Dél-Hanság legmélyebb része, az öt éve elárasztott Nyirkai-Hany, ahol számos ritka állat- és növényfaj él. Évente több mint húszezer vízimadár talál itt magának elegendő élelmet – ezért is kerülhetett fel a közelmúltban ez a terület a nemzetközi jelentőségű, úgynevezett ramsari területek listájára.

Elárasztás az élővilágért

Egy iráni városkában, Ramsarban 1971-ben egyezmény született a Föld vizes területeinek természetvédelméről, elsősorban a vízimadarak élőhelyeinek megóvása érdekében. Azóta a világ minden tájáról több mint száz ország, köztük hazánk írta alá az egyezményt. A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek összesen már több mint hatvanötmillió hektárt tesznek ki.


A Nyirkai-Hany annak okán kerülhetett fel az egyezményhez tartozó területek jegyzékébe, hogy itt évente húszezernél több vízimadár talál magának pihenőhelyet és táplálékot. A tizenkilencedik században ezt a területet is lecsapolták. Az eredeti állapot helyreállítására öt éve kerülhetett sor.


Az itt kialakított vizes élőhely teljes területe négyszázhatvan hektár lett. Azért van nagy jelentősége a rekonstrukciónak, mert általa az egykori gazdag élővilág képviselői, állatok és növények újra birtokba vehetik a Hanságnak ezt a részét.
A természetvédelem egyik legsürgetőbb feladata az eltűnőben lévő vizes élőhelyek mesterséges visszaalakítása. A rekonstrukció sikerességét sokszor egy vízinövény- vagy madárfaj megjelenésével, elterjedésével mérik.

Élőhely született

A Nyirkai-Hanyban rövid idő alatt gazdag élővilág alakult ki. Az első pár évben a kevésbé igényes fajok jelentek meg, aztán a vízinövények és a halak elszaporodásával megjelentek a környezetükkel szemben
igényesebb fajok is. Ma már él itt tavirózsa, tündérfátyol, sulyom és békaliliom, vannak nádfoltok, lakóhelyet jelentve a nádasban fészkelő fajoknak, a vörösgémnek, nagy kócsagnak és a nádi énekesmadaraknak. A fákon költ a kárókatona, a bakcsó, a szigeteken a küszvágó csér, a danka- és a szerecsensirály. Növekvőben van a nyárilúd-állomány, terjed a hód, a vidra, a halak közül a réti csík.

Ramsari terület

Hazánkban a vizes élőhelyek eleve védettek. A ramsari egyezményhez tartozó területek nemzetközi jelentőségűek is egyben. Közéjük többféle indokkal lehet bekerülni. A Nyirkai-Hanyt az idei év elején jelölték a Fertő–Hanság Nemzeti Park szakemberei a ramsari területek jegyzékébe való felvételre.

A vállalkozás sikerrel járt, a Hanság öt éve elárasztott, mára gazdag élővilággal rendelkező része nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyé vált. Ezzel védelme nem csak nekünk, de az egész világnak is a kötelességévé vált.

A miniszter jelenti be

A nyirkai-hanyi elárasztás ramsari területté nyilvánítását dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelenti be ünnepélyes keretek között szeptember 29-én, pénteken a bősárkányi Szávíz Vízicentrumban.

Hazánkban több ilyen élőhely is van

Hazánkban több nemzetközi jelentőségű vizes élőhely van. A teljesség igénye nélkül ilyen a Felső-Tisza vidéke, a Kis-Balaton, a Fertő tó teljes hazai területe, a biharugrai halastavak, az Ipoly völgye, a Bodrogzug. A nyirkai-hanyi résszel egy időben jelentik be másik három magyarországi vizes élőhely felvételét a ramsari egyezmény jegyzékébe. Ezek a Kiskunság egy része, a Rába mente és a tatai Öreg-tó melletti ferencmajori halastavak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt választókerület, hetvennégy jelölt

Összeállításunkból kiderül, kik állnak egymással „szemben”, azaz kik vetélkednek egymással a szavazatokért. Tovább olvasom