Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Vita a földhasználati jogról

A Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. bírósági keresetet adott be annak kimondására: kié a földhasználati jog?
A Kisalföldben is megjelent hirdetésben keres vállalkozókat, magánembereket az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Fertő tavi nád egy részének aratására. A kiírás szerint hat területen négy évre biztosítanák ezt a lehetőséget. Álláspontjuk szerint a szervezet ezer hektár jogilag is rendezett területtel rendelkezik.

A Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. a közlemény hatására választ jelentetett meg. Véleményük szerint a földhasználati – aratási – joggal csak és kizárólag a részvénytársaság rendelkezik. A lapunkban közétett közlemény hatására bírósági keresetet adtak be annak kimondására: kié a földhasználati jog?

A két fél álláspontja tehát teljesen ellentétes. Szakemberek szerint a helyzeten segítene, akár meg is oldhatná, ha elkészülne végre a tó nádaratási terve, ami a földhasználati jogot egyértelműen tisztázná.

Elképzelések vannak, egyeztetések történtek, olyan megállapodás azonban még nem született, amelyet a környezetvédelmi miniszter is aláírt volna. Addig is marad a pereskedés, az eltérő jogi vélemények csatározása.

Határozat a 70-es években

Az előzményekhez tartozik, hogy az 1970-es évek közepén született egy kormányhatározat, miszerint a nádas örökös aratási jogával rendelkezik az akkori nádarató vállalat, illetve jogutódja, azaz a mostani Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. A földhivatalnál viszont, amikor a tulajdoni lapokat elektronikus formában dolgozták fel, háromezer hektáron nem vezették át ezt a jogot.

Céljuk munkát biztosítani

– A vízügyi igazgatóság a korábbi években kérte a nádgazdaságot, az általunk kijelölt területet is arassa le, ám ez bizonyos okok miatt nem történt meg – tájékoztatott Janák Emil igazgató. – Jogerős bírósági döntés van a birtokunkban arról, hogy miénk a közleményben meghirdetett terület használati joga. (Az eljárás arra vonatkozott, hogy a földhivatal jogosan adta-e ki a tulajdoni lapokat a vízügyi igazgatóságnak. A döntés szerint igen.) A pályázati kiírás a vitatott háromezer hektárt nem érinti. Fő célunk a térségben lévő embereknek munkát biztosítani, mert a szervezetünk nem rendelkezik aratókapacitással, miközben a nádat mindenképpen be kell takarítani.

– A részvénytársaság magánosítás előtt áll, nem hagyhatjuk, hogy az értékes területen privát érdek alapján döntsenek arról, mely részeket aratja le. Nekünk törvényben is előírt kötelességünk óvni és védeni a tó vízminőségét, a természetes élőhelyeket – jelentette ki Janák Emil.

Örökös használati jog

A nádgazdaság rt. nevében Péterfalvi Andor vezérigazgató-helyettes elmondta, jogi álláspontjuk szerint – ezt bizonyítani is tudják – attól, hogy az új tulajdoni lapokra nem vezették át a használati jogot, ez még őket illeti meg. – A rendelkezésünkre álló – 1970-es években kiadott – eredeti tulajdoni lapokon szerepel: a nád összes területére örökös használati joggal rendelkezünk – szögezte le ismét a vezérigazgató-helyettes. – A vízügyi igazgatóság ténykedése a cég ellehetetlenüléséhez vezethet. Tavaly valóban nem arattuk le az igazgatóság által kijelölt terület egy kis részét, de nem igaz az az állítás, ami szerint évek óta így lenne. Fontos megjegyeznem, a szóban lévő pert ugyan elveszítettük, de a kereset nem a használati jogra vonatkozott, hanem arra, hogy a földhivatal jogszerűen járt-e el.

Bírósági keresetek

A jelenlegi állapotot mind a nádgazdaság rt., mind a vízügyi igazgatóság megelégelte. Egymástól függetlenül keresetet nyújtottak be a bírósághoz annak megállapítására: kié a Fertő tavi nád földhasználati és haszonélvezeti joga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt pincét törtek fel egy éjszaka

Sopronban a Széchenyi tér egyik háztömbje tizenöt pincéjét törték fel ismeretlenek. Szinte mindent… Tovább olvasom