Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Veszélyben a sérült gyermekek utaztatása

Kistérség - Fertődön és a város térségében a fogyatékkal élő gyermekek iskolába utaztatása kerülhet veszélybe szeptembertől, amennyiben nem kapnak sürgősen támogatást. Kis magyar helyzetkép a falusi, kisvárosi sérültek életéről.
Azok a szülők, akik sérültséggel élő gyermeküket családban nevelik, nap mint nap komoly nehézségekkel küzdenek. Legyen szó a gyermekek oktatásáról, szociális ellátásukról. A vidékiek pedig emellett még az utaztatási gondokkal is szembesülnek.

Fertődön és térségében nyolc érintett család 1997-ben hozta létre az Omega Szülőklubot, amely az előnyösebb támogatási feltételek miatt 1999-ben Fénysugár Alapítvány a Halmozottan Sérültekért civil szervezetté alakult át. Céljuk, hogy összefogják a sérültséggel élő gyermeket nevelő szülőket. Jelenleg harminc család részesül segítőszolgáltatásukból. Ilyen például a szülő-tehermentesítés, információkhoz és szolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése, integrált szabadidős programok szervezése. Azért is fontos ez, mert a másság elfogadása, elfogadtatása a társadalom érdeke is.

Időközben az utaztatás megnövekedett költsége újabb nehézség elé állította a családokat, főként azokat, ahol már iskoláskorúak a gyerekek. Az alapítvány lehetőségeihez mérten segített, de a támogatás folyamatosan csökken. Egyelőre még kérdéses, szeptembertől az eddig különbusszal szállított diákok miként juthatnak el iskoláikba. A szülők szinte minden lehetséges fórumot – önkormányzatot, tehetősebb vállalkozót – megkerestek, kérve, lehetőségükhöz mérten támogassák az alapítványt, hogy a speciálisan kialakított kisbuszt üzemeltetni tudják. Most abban bíznak, talán a probléma nyilvánosságra hozatalával további támogatókat szerezhetnek.

– Nap mint nap szembesülünk a nehézségekkel, egyre inkább úgy érezzük, magunkra maradtunk – mondja az egyik alapító szülő, az agyagosszergényi Ternyák Tamásné. – Tömegközlekedésre van kedvezményünk, de kérdezem: egy négy végtagbénult kerekes székes fiút hogyan tegyek fel a buszra, miként oldjam meg az átszállást? Az alapítványnak köszönhetően ma sokkal egyszerűbben tudjuk intézni a hivatalos ügyeket is. Nagy eredmény, hogy működnek speciális iskolák, bővülnek a fejlesztési lehetőségek, de oda el is kell jutniuk a gyerekeknek.

A szülők másik problémája, hogy csupán elvileg létezik a részmunkaidős foglalkoztatás. – A felkeresett munkaadók, amint meghallották, hogy beteg a gyermekem, azt mondták az állást már betöltötték – folytatta az anyuka. – Egészségügyi végzettségem van, hajlandó lettem volna akár éjjel is dolgozni, mégsem kellettem. Az állandó bizonytalanság a családok felbomlásához és váláshoz vezethet.


Ha támogatNá...

A vidéki, fogyatékkal élők ügye a kistérségi tanácsülés legutóbbi ülésén is szóba került. Elismerték, a helyzeten sürgősen változtatni kell. Kérdés azonban, melyik önkormányzat lesz hajlandó pénzt is áldozni az ügy érdekében. A Fénysugár Alapítvány a Halmozottan Sérültekért bárkitől szívesen fogadja a támogatást. Számlaszám: Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet Petőházi Kirendeltsége 59500344-10004294.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekegyetem: Élhetőbb Földet szeretnénk!

Sopron - Mit tehet a gyerek a globális felmelegedés ellen? E kérdésre is választ kapnak csütörtökön… Tovább olvasom