Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Válasz: Sopronban nincs szervezett betelepítés

Fodor Tamás, Sopron polgármestere részletesen válaszolt Gőbl Gábor (Jobbik), önkormányzati képviselő által feltett kérdésekre.

Gőbl Gábor (Jobbik), önkormányzati képviselő intézett korábban kérdéseket Fodor Tamás polgármesterhez. A válaszokat a csütörtöki közgyűlésen Dobos József jegyző olvasta fel, amelyet változtatás nélkül alább közlünk. (A kérdések dőlt betűvel szerepelnek - a szerk).

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a városban elterjedt rémhírekkel ellentétben a városvezetés nem folytat semmiféle szervezett „betelepítést" senkinek nem juttat automatikusan bérlakást. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlésének a lakások és helyiségek bérletéről szóló 25/2011 VII.4. önkormányzati rendelete alapján önkormányzati lakás bérlőjét, csak és kizárólag pályázat útján lehet kiválasztani. Az önkormányzat a bérlakás pályázatoknál semmiféle – sem pozitív sem negatív – diszkriminációt nem alkalmaz.

A deviáns, normaszegő magatartással szemben, bármely nemzetiséghez vagy népcsoporthoz tartozó, akár rövid ideje a városban tartózkodó, akár tősgyökeres soproni személy tanúsít ilyet, mind a városvezetés, mind a rendőrség a rendelkezésére álló törvényes eszközökkel fellép.
Képviselő úr kérdései abból a téves feltételezésből indulnak ki, hogy a városvezetés szervezetten cigányokat telepít be Sopronba, a város lélekszáma és a bűncselekmények száma ezáltal drasztikusan megnőtt, illetve hogy a városvezetés nem tesz semmit a polgárok nyugalmának és biztonságának megőrzése érdekében. A célzott kérdésekre emiatt a téves feltételezés miatt sok esetben adekvát válasz sem adható.
Részletezve a kérdésekre adott válaszok:

- Milyen típusú szociális támogatásokat adnak a város tulajdonában lévő, leromlott állapotú bérlakásokba költöző cigányok számára?

Kifejezetten a bérlakással kapcsolatban lakásfenntartási támogatásban részesíthető valamennyi állampolgár, amennyiben a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvényben foglalt feltételeknek megfelel ( a háztartás tagjainak jövedelme nem haladja meg a törvényben meghatározott mértéket, és nincs vagyonuk), ugyancsak a jogszabályi feltételeknek megfelelő esetekben adósságkezelési szolgáltatásba tudjuk bevonni a rászorulókat.

- Ellenőrzik-e, hogy a kiutalt lakásingatlanokba költöző családok milyen létszámmal foglalják el a legfeljebb 2-4 fő elhelyezésére alkalmas alacsony komfortfokozatú lakásokat?

Az önkormányzati bérlakásokat a Sopron Holding Zrt. Üzemelteti, a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését, a bérlő előzetes értesítése mellett évente két alkalommal köteles ellenőrizni.

Előfordulhat, hogy helyszíneléskor csak a bérlő tartózkodik a lakásban, nem derül ki, a valóságban az ott lakó személyek száma, kiléte. Ha pl. a szomszédok nyilatkozatából, vagy magának az albérlőnek a bejelentéséből kiderül, hogy a lakásban nem a bérlő, hanem más személy tartózkodik életvitelszerűen, a lakásbérleti jogviszony erre tekintettel felmondható.

- Milyen szankciókat alkalmaznak a rezsi-, illetve közös költséget nem fizető bérlőkkel való szerződéses jogviszony felmondására, történnek-e kilakoltatások?

A Sopron Holding Zrt. Köteles a bérleti jogviszonyt felmondani bérleti díj hátralék vagy 2 havi közüzemi díj tartozás esetén. Folyamatosan történnek a felmondások és szükség esetén akár a karhatalommal történő kilakoltatás. Az idén 20 lakás kiürítés történt.

- Az elmúlt 2 évben mekkora összegű lakbér- illetve közműdíj tartozás vált behajthatatlanná?

2010. december 31-ig behajthatatlan lakbér illetve közműdíj tartozás: 36.807.945,- Ft
2011. december 31-ig behajthatatlan lakbér illetve közműdíj tartozás: 15.689.352,- Ft

- A szociális bérlakás kiutalási eljárás során figyelembe veszik-e, hogy a bérlő személye szerepel-e bűnügyi nyilvántartásban?

Nem, a pályázathoz erkölcsi bizonyítványt nem kell csatolni.

- Az elmúlt öt évben (2006-tól kezdődően) milyen ügyszám emelkedés mellett, mekkora összeggel nőtt a szociális alapú eseti segélyezés?

2006-ban 6907 ügyirat alapján 100.125.030,- Ft 2009-ben 4599 ügyirat alapján 71.021.654,- Ft, míg tavaly 836 ügyirat alapján 12.105.880,- Ft kifizetésére került sor.A 2009. évtől azért mutatkozott drasztikus csökkenés mind az ügyiratszámban mind pedig a kifizetett összegekben, mert a szociális törvény változásaihoz igazodva a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelete egyre szigorúbb feltételrendszert határozott meg.

A jogszabályban meghatározott jövedelemhatárok nem kerültek emelésre, míg a nyugdíjak, bérek emelésére sor került. A szigorú feltételek teljesítése a szociális támogatások igénylésének sikerességét nagymértékben befolyásolta.

- Az elmúlt 2 évben hány darab lakcímkártyát adtak ki Sopronban tartózkodó hajléktalanok számára?

2011 évben 18-an, 2012 évben 30-an jelentkeztek be újonnan településszintű lakcímre. Ez azonban nem jelent ekkora növekedést 2010 évhez képest, mert 20 fő elköltözött, illetve meghalt. A települési szintű lakcímmel rendelkezők száma jelenleg mindösszesen 125 fő. Ezeknek az embereknek nem mindegyike hajléktalan, van köztük olyan bérlő is, akit a bérbeadó nem enged bejelentkezni a lakásba, és csak így tudja megoldani, hogy soproni „címe" legyen.

- Mikor számolja fel, bontja le az önkormányzat a Dóczy Lajos utcai kifosztott, elromosodott hajdani garázs sort, amely évek óta hajléktalanok tanyája?

A Dóczy Lajos u. 5. sz. alatti garázsbérlőkkel kötött bérleti szerződések egy részét azérintett bérlők már felmondták, a többieknek az üzemeltető Sopron Holding Zrt. Felmond. Ezt követően sor kerül a romos építmények elbontására.

- Tervezi-e a városvezetés úgynevezett „Városőrség" megszervezését és működtetését?

Városőrség megszervezését nem tervezi a városvezetés, annál is inkább, mivel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 17. §-a – amely lehetővé teszi az önkormányzat számára ilyen szervezet létrehozását – csak 2013. január 1-jével lép hatályba. A rendőrkapitánysággal viszont rendszeresen konzultálunk, és mind a rendőrkapitányság, mind a polgárőrség munkáját támogatjuk.

- Nem gondolja-e a városvezetés, hogy az érintettek további Sopronba költöztetésének gátat szabjon?

Mint bevezetőmben említettem, a szervezett betelepítésről szóló városi legendák, híresztelések teljességgel alaptalanok. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy különösen a szabad mozgás uniós alapjogára való tekintettel, a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé az önkormányzatok számára, hogy bárkinek a városba költözését megakadályozza, vagy az ide beköltözőket eltávolítsa.

A nyitókép illusztráció. Fotó: nol.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott Kapuk Napja a GYIK-ban - fotók

Nagy sikerrel mutatkoztak be a csoportok a Nyitott Kapuk Napján, a soproni GYIK Rendezvényházban.… Tovább olvasom