Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Újabb részletek Sopron ókori történetéből

A soproni Fő tér felújításakor újabb régészeti emlékek előbukkanását várják a szakemberek.


A régészek tervei között a Borostyánkőút bemutatása is szerepel.

A soproni Fő tér felújítása kapcsán a régészeknek lehetőségük nyílik arra, hogy újabb darabokat illesszenek helyükre a város ókori kirakós játékában. Dr. Gömöri János régész, a Scarbantia Társaság elnöke számolt be lapunknak az eddig feltárt római emlékekről és a várható leletekről.

– Az 1938-ban ásott közműárkokból olyan kiemelkedő szépségű stukkótöredékek és falfestménydarabok kerültek felszínre, amelyek alapján feltételezték, hogy egy rendkívül díszes római kori épület rejtőzik a föld alatt. Vagy egy nagyon gazdag ember városi palotája, vagy egy fürdő romjai húzódhatnak meg a Fabricius-ház és a Fő tér északi része alatt. 1974-ben a templom mellett folytatódott a műemléki feltáró munka, legutóbb pedig 2001-ben a víziközmű-csere alkalmából gazdagodtak az ismereteink. Egy utakkal jól körülhatárolt háztömb, insula található a mai Fő tér alatt, nem is beszélve a Borostyánkő- útról, ami egyedülálló a maga nemében, hiszen sehol máshol nem szeli pontosan ketté a várost.

Dr. Gömöri János régész, a Scarbantia Társaság elnöke pontosítaná az ókori alaprajzokat. Fotó: Magasi Dávid
Dr. Gömöri János régész, a Scarbantia Társaság elnöke pontosítaná az ókori alaprajzokat. Fotó: Magasi Dávid

A régészeknek lehetőségük nyílik arra, hogy újabb darabokat illesszenek helyükre a város ókori kirakós játékában.
– Az épületegyüttes harminc-negyven százaléka kiszerkeszthető a rendelkezésünkre álló ismeretek alapján. A mostani ásatások egyik célja lehet, hogy célirányos kutatással a kérdéses pontokat feltárják. A csatornák vonalában lehet majd kutatni, így a régésznek nagyon szemfülesnek kell lennie, hogy a kis részletekből egy teljesebb képet rekonstruálhassunk a pompás épület alaprajzáról, a mellette ismert II. századi szentélyről és a föléjük épült nagy, IV. századi magtárról, a horreumról. A másik célunk, hogy a tér burkolatában bemutassuk a Borostyánkő- utat, amelynek több részletét ismerjük már a Storno-ház és a Gambrinus étterem alatt. Szeretnénk, ha a távolsági főút legfontosabb városai – Gdansk, Carnuntum, Scarbantia, Savaria, Emona és Aquileia – távolságokat feltüntető táblái láthatók lehetnének az út burkolásában.

Kértük a polgármesteri hivataltól, hogy az érintett településekkel egyeztessen erről. Ez a látványos út rendkívül nagy turisztikai vonzerőt biztosíthatna a városnak, egyúttal mintegy igazolná, miért szeretnénk mi, soproniak, hogy a modern távolsági főutak se kerüljék el a várost. Az én részem ebben a munkában az eddigi eredmények összefoglalása és a régészeti park munkáinak tervezése; az ásatásokat a Soproni Múzeum irányítja majd. Ezek hamarosan meg is kezdődhetnek – tette hozzá dr. Gömöri János.


Előadás a feltárásokról

˝Római kori középületek a soproni Fő tér alatt˝ címmel dr. Gömöri János tart előadást szerdán este 6 órakor Sopronban, az MTESZ Széchenyi téri székháza első emeleti előadójában. A vetített képes előadás az eddig feltárt leleteket mutatja be. Ezt követően tartják a Scarbantia Társaság idei közgyűlését.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. scarbantiafan 2010. február 23. 09:26
  „Ez a vita már nem az egyik hobbimról, nem a régészetről szól, belemerülök inkább az archeológiában laikus ember mindennapi munkájába. Érdekes, hogy pontosan azt a békéltető hozzászólást törölték, amelyre Nr. 20 alatt reagáltam. Pedig B. Z. véleménye nem is tartalmazta "a gyűlöletkeltést és az uszítást".”
 • 21. Hawkmoon 2010. február 22. 20:48
  „Felesleges idekeverni intézményeket és belemagyarázni olyat, ami nincs. Azért írtam a hozzászólást, mert az újságcikket túlzóan egyoldalúnak találtam. Neveket pedig csak azért írtam bele, hogy kiderüljön, kis netes kereséssel lehetett volna egy tisztességes cikket írni. Már sajnálom, hogy reagáltam Scarbantiafan írására és lementem az ő szintjére, ezzel esetleg kellemetlenséget okozva. Többé nem teszem.”
 • 20. scarbantiafan 2010. február 22. 17:21
  „Mint a Scarbantia Társaság rendezvényeinek állandó látogatója, teljesen egyetértek Bolodár Zoltánnal.
  Inkább erősíteni kell a Szakintézmények (múzeumok) és az azokat segítő civil szerveződések együttműködését, mint apró (vélt) személyes sérelmek miatt éket verni a - tulajdonképpen - azonos célért tevékenykedők közé.”
 • 19. fulvia 2010. február 22. 15:37
  „Scarbantiafan: "a most munkagödörbe lépő kutatók - több évtizedes, jó egészségben végzett munkával - kiérdemeljék azt a szakmai megbecsülést, ami az "utca régészét", Sopronban, az országban és a nemzetközi szakmai körökben övezi".
  Tisztelt Scarbantiafan! Nem tudom, hogy ez Sopronban mennyire köztudomású, de szakmai körökben a soproni Fő téren jelenleg folyó régészeti munkálatokat összefogó és vezető régész MÁR ismert és elismert kutatója a római kori emlékeknek.”
 • 18. Hawkmoon 2010. február 22. 13:38
  „Nem kívántam ilyen jellegű vitába belemenni, de akkor legyen: a jelenlegi ásatás jelentőségét többek közt az adja, hogy most lesz először pontos bemérés a Fő téren. Ez alatt értem az abszolút méréseket, nem a régészetben korábban használt egymáshoz képesti bemérést, amik miatt az egyes jelenségek "lebegnek". Márpedig míg ilyen nincs, addig hogy lehetne megmondani, hogy a falrészletek hova tartoznak? Azután pedig egy blogba miért kellene hivatkozás? Az nem tudományos cikk. Értékelni pedig egy munka végén szokás, nem előre. Szavaiból úgy tűnik önnek nincsenek pontos ismeretei sem a szakmáról, sem a konkrét helyről, tervekről. Azt hiszi, hogy a régészek kizárólag megjelent publikációkra támaszkodnak? Erre van adattár és KÖH adatbázis. Mellesleg a KÖH hagyja jóvá, mi kerül bemutatásra és mi nem. Ráadásul makacsul nem akarja megérteni miről szólt az eredeti bejegyzésem. Ha tényleg "scarbantiafan", akkor örüljön annak, hogy a város múltjának kutatása, értékelése nem egy személy kizárólagos joga, folyik a 19. század vége óta és mindíg jönnek új emberek, akik folytatják. Részemről a vitát, aminek nem is kellett volna vitának lennie, bejezettnek tekintem.”
 • 17. scarbantiafan 2010. február 22. 12:46
  „Mondja drága Hawkmoon, tabula rasa- ként indult az újabb Fő téri kutatások tervezése? Valóban NEM vették volna figyelembe az "utca régészének" titulált kutató több évtizedes ásatásait és alaprajzi rekonstrukcióit? Hogyha nem, az nagy hiba. Hogyha igen, gondolom konzultáltak vele, vagy hivatkoztak rá. Mindenesetre az említett blogban a hivatkozásnak semmi nyoma. Így pl. érthetetlen, hogy honnan veszi a blog-író a Capitolium út (idézőjel, vagy hivatkozás nélküli) említését. Én eddig ezt csak a Gömöri János által szerkesztett (kék borítójú) "Borostyánkő út" kötetben megjelent cikkben olvastam.
  Summa summarum. Kívánjuk, hogy a most munkagödörbe lépő kutatók - több évtizedes, jó egészségben végzett munkával - kiérdemeljék azt a szakmai megbecsülést, ami az "utca régészét", Sopronban, az országban és a nemzetközi szakmai körökben övezi.”
 • 16. Hawkmoon 2010. február 22. 11:32
  „Ó, ez előbb elütöttem valamit, javítom: Szerettem volna, ha legalább ezen a módon meg vannak említve.”
 • 15. Hawkmoon 2010. február 22. 10:33
  „Elolvastam és tökéletesen megértettem a cikket, ezért használtam a "sugallja" szót. Nem kívántam vitát nyitni, csupán igazságtalannak éreztem, hogy a fent említett úr olyan témában helyezi előtérbe magát, amihez NINCS köze, míg akik hónapok óta ezen dolgoznak ( a terveket, tárgyalásokat... stb is beleértve) egy mellékesen elejtett mondattal el lettek intézve. Szerettem vona, ha legalább ezen a módon megemlíteni őket. A többi felvetés, az út bemutatás, az előadás és a blog már más lapra tartozik.”
 • 14. scarbantiafan 2010. február 21. 11:59
  „smarko (5) és sme (7) hozzászólókkal teljesen egyetértve javaslom, hogy tekintsék meg a
  http://sites.google.com/site/scarbantiaarcheopark/
  honlapot, ahol a scarbantiai amfiteátrumi játékokról is láthatnak összeállításokat.
  Remélem, hogy a Scarbantia Régészeti Parknak 2010 nyarán is lesz lehetősége az egyre népszerűbb
  amfiteátrumi játékok megrendezésére.”
 • 13. scarbantiafan 2010. február 20. 17:01
  „Gömöri tanár úr népes közönség előtt tartotta meg rövid és frappáns előadását az 1970-es évektől 2001-ig végzett soproni Fő téri régészeti ásatásairól (Fő tér 6, 8, Gambrinus ház műemléki-régészeti kutatásai, Fő téri közmű munkák). A tér alatti II. scarbantiai insula épületmaradványiat feltérképezte, de az előadásban részletesebben csak a későrómai magtárral, a horreummal foglalkozott. Az előadás második felében a Borostyánkőút-bemutatás jelentőségét taglalta. A tervet a Város is támogatja. A hallgatóság rövid tájékoztatást kapott a Fő tér eddigi régészeti kutatásainak történetéről, sőt a Scarbantia Régészeti Park honlapjára feltett pps-összeállításhoz szakirodalmi jegyzéket is csatolt
  http://sites.google.com/site/scarbantiaarcheopark/
  Ez azért is fontos, mert a soproni múzeumi honlapon megjelent, szintén a Fő téri munkákkal foglalkozó "adj teret a múltnak" - cikk semilyen tájékoztató jellegű irodalomjegyzéket sem tartalmaz.”
 • 12. kolmi 2010. február 20. 09:06
  „Archivman és Hawkmoon bölcsebbek lettek volna, ha hallgattak volna. Vagy legalább elolvasták volna a cikket, amiből kiderül, milyen minőségben nyilatkozik Gömöri János. Továbbá kiderül az is, mi a szerepe a munkában. N.b. közli, hogy az ásatásokat a Soproni Múzeum végzi.”
 • 11. Archivman 2010. február 19. 14:26
  „Valóban nem kellene összemosni Gömöri Úrat a Fő téri ásatással, amihez semmi köze. Az újságíró megkérdezhette volna az ásatás vezetőjét vagy az illetékes személyeket, hogy hol érdeklődjön. Ez a cikk így egy csúsztatás és kifogásolható a megjelenése. Ha csak nem úgy szólt hozzá a nyugdíjas régész, mint magánember, vagy megkérdezték az utca emberét.”
 • 10. Hawkmoon 2010. február 18. 16:02
  „Ez a cikk tökéletesen azt sugallja, mintha Gömöri úrnak lenne bármi köze a Fő téren most folyó munkákhoz. Pedig évek óta nyugdíjas és a legkevésbé sem igaz, hogy ő fogná össze a régészek munkáját. Szóval a dícséret a valódi munkát végző régészeknek, Gabrieli Gabriellának és Polgár Péternek jár, aki a hidegben dolgoznak és nem érnek rá újságcikkekben más munkájával kérkedni. Akit pedig a jelenlegi munka érdekel, ajánlom a Soproni Múzeum honlapján talált blogot.”
 • 9. fmarco 2010. február 17. 18:39
  „Ikoza! Nagyon jól látja a helyzetet! Carnuntumba minden évben kétszer-háromszor elmegyek, és óriási, leírhatatlan élmény 2000 évet utazni az időben! Szó szerint, nem túlzok. Amit az osztrákok csináltak, az csoda! Mindenkinek ajánlom Petronell-t. Sopron akár önmagában a római múltra is építhetné a turizmusát. De amíg a barokk belváros üres, és kong, addig mit akarunk Rómától? :) De komolyan! A borostyánkő út egy szakaszának bemutatása csak a kezdet... Az amfiteátrum csodálatos helyen van, uniós pénz kellene, és jó porgramok!”
 • 8. Ikoza 2010. február 17. 17:17
  „Sopron környékén számottevő római objektum található, melyeknek nemhogy a bemutatására, de még a feltárására sem fog sor kerülni soha. Hozzászokhattunk, hogy Magyarországon akkor kerül sor régészeti feltárásokra, mikor egy beruházás lehetővé teszi azt. Ennek kapcsán tisztában kell lenni azzal, hogy az idő rövidsége miatt elképzelhetetlen egy tisztességes feltárás, arról nem is beszélve, hogy a régészeknek még modern technikára sem telik. Figyelmükbe ajánlom Petronell-Carnuntum megújuló szabadtéri régészeti múzeumát, amely a térségben a maga nemében egyedülálló.
  http://www.carnuntum.co.at/content-hu/latogatas-carnuntumban-1
  Vitatható módon, de néhány épületet visszaépítettek korhű formában, mellyel nemcsak kézzelfogható ismereteket szerezhetünk az adott korról, de átértékelve talán meg is becsüljük azt, amink van. A sírásók naplója honlapján található egy cikk Fogadó a határon címmel:
  http://sirasok.blog.hu/2010/02/03/fogado_a_hataron_romai_kori_utallomas_gonyun
  Egy ilyen épületben benne rejlik a lehetőség a rekonstrukcióra és a bemutatásra. Ideje lenne ilyesmin töprengeni, hogy Sopron környékén melyik villagazdaságot lenne érdemes feltárni és bemutatni. Várom a percet, amikor ilyesmire is tud majd költeni városunk.”
 • 7. sme 2010. február 17. 16:16
  „Igen, volt ígéret az amfiteátrumra. Szomorú, hogy nincs kihasználva, pedig nem sok városban van ilyen.”
 • 6. SC 2010. február 16. 17:26
  „"következő projekt lehetne az amfiteátrum korhű felújítása."
  Nos erre már kaptunk ígéretet pár éve.............mostani polgármestertől.Nem lesz belőle semmi.Kéretik nem anyázni,utálom a politikát!Viszont imádom a városom és a történelmet,ezért emlékszem rá jól!”
 • 5. fmarco 2010. február 16. 17:13
  „<moderálva>. Miért kell ide behozni az aktuálpolitikát? Gömöri Professzor úr egyébként kiváló munkát végez, és remélem leállítják a munkagépeket, ha találnak valamit, mert nem veszhet el Sopron régmúltja, mint Győrben! Én odaláncolnám magam a munkagödörhöz. :) Ritka értéke Sopronnak a római múlt, következő projekt lehetne az amfiteátrum korhű felújítása. Oda lehetne egy csomó kulturális programot vinni...”
 • 4. lenk 2010. február 16. 15:38
  „Tudom, hogy most bunkó vagyok, de úgy látszik ragályos, és elkaptam. A hozzászólások gyakori olvasásától lehet. Szóval a poglármester úr nem óhajtaná perelni a rómaiakat? Milyen címen, majd még kitalálja.”
 • 3. SAmu 2010. február 16. 11:05
  „Gratulálok a szerény és nagytudású régésznek!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt az egykori városvezető

Életének 86. évében elhunyt dr. Erdély Sándor jogász, aki 1958-tól 1980-ig volt Sopron… Tovább olvasom