Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Új úton kerekezhetnek a biciklisek a Fertő parton

Tizenkilenc kilométer hosszan, - a két évtizede épült és azóta erősen leromlott állagú - szakaszok újultak meg a Fertő parton.

Felismerve a Fertő-táj hazai felén a kerékpáros infrastruktúra terén megoldásra váró legsürgetőbb feladatokat, a Magyar Kormány 2012. őszén elkezdte a probléma-halmaz felszámolását. Az év őszétől két részletben összesen 1,1 milliárd forint áll a fertői kerékpárút-hálózat fejlesztésére.

Így belátható időn belül, még az idén elkészülhetnek azok a beruházások, amelyek a Fertő-táj magyar felén az osztrák kerékpárút-hálózat mai állapotát megközelítő, sőt helyenként azt meghaladó minőségű infrastrukturális feltételeket teremtenek majd a biciklis turistáknak.

A felújított út egy szakasza Fertőboznál.
A felújított út egy szakasza Fertőboznál.


Első körben 450 millió forintot biztosított a térségnek egy tavaly őszi kormányhatározat. Az állami forrás felhasználására a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével egy 14 szereplős konzorcium alakult.

A tagjai a Fertő-menti települések (Sopron, Fertőrákos, Fertőboz, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd és Sarród), a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület, a Magyar Közút Nonprofit Zrt, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt, és a Soproni Hegyközségi Tanács. Együttműködő tagok még a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága, a Civilek a Fertőtájért Egyesület, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.

 
Átadás március 31-én

A hivatalos átadás március 31-én lesz, Hegykőn. Az eseményen várhatóan részt vesz Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.


A konzorcium elkészíttetett egy beruházási programtervet a Fertő-táj magyar felén szükséges kerékpárutas fejlesztések meghatározása végett.

E programterv költségeket rendel mindehhez és javaslatot tesz az egyes elvégzendő feladatok ütemezésére. Ezzel a tervvel azt érték el elsősorban, hogy - a hazánkban sajnos oly gyakori - félmegoldások helyett a mindenkor rendelkezésre álló források figyelembevételével olyan kisebb-nagyobb fejlesztési csomagokban gondolkodhat a térség, amelyek teljes megoldásokat kínálnak.

A Fertő-táj teljes kerékpárút-infrastruktúrája górcső alá került a Programterv keretében, és összesen 4 kivitelezési ütemre (csomagra) tesz javaslatot a dokumentum (0-dik, 1-ső, 2-dik és 3-dik ütemek).

A kormány által biztosított összegből így összesen 19 km hosszú újszerű kerékpárút készült el Fertőboz és Fertőszéplak bel- és külterületein, Fertőrákos külterületein (a fertőmeggyesi határátkelőig), Fertőd külterületein (a pomogyi határátkelőig), valamint Hidegség, Fertőhomok és Hegykő külterületein. Gyakorlatilag a 22 éve épült és azóta erősen leromlott állagú szakaszok újultak meg.

Mindehhez pedig az EUROVELO európai kerékpáros-hálózathoz illeszkedő kerékpáros közlekedési irányító és információs táblarendszer társul. A munkák 2013 ősz elején kezdődtek el a közbeszerzésen nyertes STRABAG Kft. kivitelezésében, és még tavaly be is fejeződtek.

Itt kell szólni arról, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében 85 százalékban az EU Strukturális Alapjából, 15 százalékban a Magyar Kormány által nyújtott nemzeti önrészkiegészítés keretén belül hazai társfinanszírozás formájában tovább 700 millió forint áll a konzorcium rendelkezésére.

Mindez elegendő a fentebb említett beruházási programterv második ütemében jelzett feladatok teljes megvalósítására, miszerint megépülnek a hiányzó kerékpárutak, és immár valóban, biztonságos körülmények között körbe biciklizhető lesz a hazai Fertő rész is.

E projekt keretében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által alkotott pályázó konzorcium három forgalmas település belterületén, Fertőrákoson, Balfon, és Sarródon, továbbá Fertőszéplak egyes hiányzó belterületi szakaszain kerékpárutak,
kerékpársávok, kerékpáros nyomok kialakításával, és egyéb forgalomtechnikai megoldások alkalmazásával oldja meg a kerékpárosok közlekedését.

Fertőrákos és Balf között – osztrák mintára – elkészül a csaknem 25 éve folyamatosan napirenden lévő, mindeddig hiányzó vegyes használatú mezőgazdasági és kerékpárút, továbbá Balfot déli külterületén is összekötik a meglévő kerékpárúttal Fertőboz irányába.

Ezen a részen a közút mellett mindkét oldalon leburkolják az útpadkát, ahol a kerékpárosok kényelmesen haladhatnak majd teljes biztonságban.

Ugyancsak az új projekt keretében, a kikötőhöz vezető bekötőút felújításával, és azon kerékpársávok kialakításával oldják meg a biciklisek közlekedését Fertőrákos és az egyetlen hazai rekreációs vízfelület, a fertőrákosi Vízitelep között.

Így a sétahajó-, valamint a vitorláskikötő is kényelmesen megközelíthető lesz a bringások számára is. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni azt, hogy a fertődi belterületi kerékpárutak teljes rekonstrukciója, egy vadonatúj kerékpáros híddal a Kelemente-patak fölött is elkészül még az idén.

A gyér autósforgalommal rendelkező Fertőújlak belterületi szakaszán kerékpáros nyomok segítik majd a biciklisek továbbhaladását a 2012-ben elkészült új kerékpáros határátkelési ponthoz, illetve az oda vezető kerékpárúthoz.

Tavaly elkészültek az engedélyezési tervek, és jelenleg a hatósági engedélyezési szakaszban van a projekt. Várhatóan idén tavasz vége felé megindulhatnak a kivitelezési munkák, és legkésőbb év végére, kerékpárral teljesen körbejárható lesz a Fertő hazai fele is.

Az új projekt keretében a tervezett fejlesztéssel érintett települések száma: 8.

- Fertőd,
- Sarród,
- Fertőszéplak,
- Hegykő,
- Fertőhomok,
- Hidegség,
- Sopron (Balf),
- Fertőrákos

A tervezett fejlesztések eredményeként 11 kilométer új kerékpárút (illetve vegyes használatú mezőgazdasági és kerékpárút létesül, 4 365 m-en kerül sor a meglévő kerékpárforgalmi létesítmény (kerékpárút) korszerűsítésére, és 6,3 kilométeren tervezett egyéb kerékpárforgalmi
létesítmény kialakítása (kerékpársáv), valamint kijelölése (kerékpáros nyom). A beavatkozással érintett teljes hossz: 22 kilométer.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgazdász Klub Sopronban: Török Gábor lesz a vendég

A Soproni Közgazdász Klub rendezvényén Török Gábor a Tanulás és innováció a Preziben címmel tart… Tovább olvasom